Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

И ти можеш бити Божји пријатељ!

 12. ЛЕКЦИЈА

Шта се догађа приликом смрти?

Шта се догађа приликом смрти?

Смрт је супротност животу. Смрт је попут дубоког сна (Јован 11:11-14). Мртви не могу ништа да чују, виде, говоре нити да мисле (Проповедник 9:5, 10). Крива религија научава да мртви иду у неки духовни свет да би живели са својим прецима. Библија не учи о томе.

Они који су умрли не могу да нам помогну нити могу да нам науде. Људи имају обичај да врше обреде и да приносе жртве, јер верују да ће тиме угодити онима који су умрли. То се Богу не допада, јер се темељи на једној Сатаниној лажи. Мртвима се не може угодити, јер нису живи. Не треба да се бојимо мртвих нити да их обожавамо. Треба да обожавамо само Бога (Матеј 4:10).

Мртви ће опет живети. Јехова ће пробудити мртве у живот на рајској земљи. То време тек треба да дође (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Бог може да пробуди оне који су умрли баш као што ти можеш да пробудиш некога ко је заспао (Марко 5:22, 23, 41, 42).

Замисао да не умиремо јесте лаж коју шири Сатана Ђаво. Сатана и његови демони наводе људе да мисле да духови мртвих живе и да изазивају болести и друге проблеме. Сатана заводи људе, понекад преко снова и визија. Јехова осуђује оне који покушавају да разговарају с мртвима (Поновљени закони 18:10-12).

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Постоји ли нада за умрле?

Шта се дешава након смрти? Да ли ћемо икада видети своје вољене који су умрли?

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Шта је пакао? Да ли је то место вечних мука?

Да ли се зли људи муче у пакленој ватри? Да ли је то казна за грехе? Сазнајте библијске одговоре.

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Зашто људи умиру?

Библијски одговор на ово питање пружа утеху и наду.