Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 20. ПОГЛАВЉЕ

Помагање суверницима као део свете службе

Помагање суверницима као део свете службе

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Хришћанска љубав на делу у време невоље

1, 2. (а) С којим су се недаћама суочили хришћани у Јудеји? (б) Како су добили помоћ?

ГОДИНА је 46. н. е. и у Јудеји влада велика глад. Христови ученици јеврејског порекла немају новца да купе храну која је све скупља будући да су залихе на измаку. У тешкој су оскудици, а решења нема на видику. Међутим, ускоро ће осетити Јеховину заштиту на посебан начин, као ниједан Христов ученик пре њих. Шта ће се десити?

2 У жељи да ублаже патњу суверника у Јерусалиму и Јудеји, хришћани јеврејског и нејеврејског порекла из сиријске Антиохије скупили су средства како би им помогли. Затим су изабрали двојицу поуздане браће, Варнаву и Савла, да по њима пошаљу помоћ скупштинама у Јерусалиму. (Прочитати Дела апостолска 11:27-30; 12:25.) Можеш ли замислити колико су сиромашна браћа у Јудеји била дирнута тим изразом љубави браће из Антиохије?

3. (а) Како се Божји народ у савремено доба угледа на хришћане из Антиохије? Наведи пример. (Видети и оквир „ Наша прва велика хуманитарна акција у савремено доба“.) (б) Која ћемо питања осмотрити у овом поглављу?

3 У опису ових догађаја из првог века први пут је забележено да су хришћани из једног дела света слали помоћ суверницима у другом делу света. И ми данас поступамо исто као наша браћа из Антиохије. Кад сазнамо да је наше сувернике на неком подручју задесила природна катастрофа или прогонство, прискачемо им у помоћ. * Да бисмо разумели како је помагање суверницима повезано с другим видовима службе, осмотрићемо три питања: Зашто се пружање помоћи сматра светом службом? Шта нам је циљ кад помажемо суверницима? Зашто је то добро за нас?

Пружање помоћи — ’света служба‘

4. Шта је Павле написао Коринћанима о хришћанској служби?

4 У другој посланици Коринћанима, Павле је објаснио да хришћани врше двојаку службу. Премда је та посланица упућена помазаним хришћанима, данас се његове речи односе и на Христове „друге овце“ (Јов. 10:16). Један део наше службе јесте  ’служба помирења‘, то јест проповедање и поучавање (2. Кор. 5:18-20; 1. Тим. 2:3-6). Други део обухвата све што чинимо у корист наших суверника. Павле је конкретно говорио о „служењу светима“ (2. Кор. 8:4, фуснота). Што се тиче израза ’служба помирења‘ и ’служење светима‘, у изворном тексту се на оба места налази реч диакониа. Зашто је то вредно пажње?

5. Са чиме је Павле повезао помагање суверницима?

5 Користећи исту грчку реч за обе активности, Павле је уврстио пружање хуманитарне помоћи међу друге видове службе у којима учествује хришћанска скупштина. Пре тога је рекао: „Различите су службе, али је исти Господ. И различита су деловања [...] али све то чини један те исти дух“ (1. Кор. 12:4-6, 11). Он је различите видове службе у скупштини повезао са ’светом службом‘ * (Римљ. 12:1, фуснота; 12:6-8). Сасвим је разумљиво што је желео да учествује у помагању, то јест у ’служењу светима‘ (Римљ. 15:25, 26).

6. (а) У складу с Павловим речима, зашто је помагање суверницима део свете службе? (б) На који начин Јеховине слуге данас пружају хуманитарну помоћ на светском нивоу? (Видети оквир „ У случају катастрофе“.)

6 Павле је помогао Коринћанима да увиде да је пружање помоћи део свете службе Јехови. Погледајмо како је то образложио. Према његовим речима, хришћани помажу другима јер су „подложни доброј вести о Христу“ (2. Кор. 9:13). Жеља да живе у складу с Христовим учењима покреће их да помажу суверницима. Добра дела која они чине за своју браћу заправо су израз „Божје незаслужене доброте“ (2. Кор. 9:14; 1. Петр. 4:10). Зато је о помагању суверницима у Стражарској кули од 1. децембра 1975. речено: „Нема нимало сумње у то да Јехова Бог и његов Син Исус Христ придају велики значај овом виду службе.“ Као што смо видели, пружање хуманитарне помоћи је драгоцен и важан део свете службе (Римљ. 12:1, 7; 2. Кор. 8:7; Јевр. 13:16).

Јасни циљеви

7, 8. Који је први циљ помагања браћи? Објасни.

7 Шта нам је циљ кад помажемо суверницима? Одговор на то питање налазимо у Павловој другој посланици Коринћанима. (Прочитати 2. Коринћанима 9:11-15.) У овим стиховима Павле је истакао три главна циља која остварујемо учествујући у ’служби којом се сакупља помоћ‘. Осмотримо сваки од њих.

8 Као прво, помажући другима славимо Јехову. Запази колико пута је у поменутим стиховима Павле усмерио пажњу на Јехову. Напоменуо је браћи да та служба „подстиче људе да захваљују Богу“ и пружа „подстицај за многобројне захвале Богу“ (стихови 11, 12). Указао је на то да помагање другима наводи хришћане да „славе Бога“ и хвале га због  ’незаслужене доброте коју обилно исказује‘ (стихови 13, 14). Након што је размотрио колико је важно ’служење светима‘, Павле каже: „Хвала Богу на његовом неописивом дару“ (стих 15; 1. Петр. 4:11).

9. Како наше хуманитарне акције делују на друге? Наведи пример.

9 Попут Павла, и данашње Божје слуге сматрају ту службу приликом да славе Јехову и ’украшавају његово учење‘ (1. Кор. 10:31; Титу 2:10). Много пута је пружање хуманитарне помоћи знатно допринело рушењу предрасуда према Јехови и његовом народу. То се добро види из следећег примера. Једна жена је на вратима своје куће држала натпис: „Не примам Јеховине сведоке“. Након што је то подручје опустошио разоран ураган, једног дана је видела како група волонтера обнавља кућу преко пута њене. Из дана у дан је посматрала срдачну, пријатељску атмосферу која је владала међу радницима. На крају је отишла да види ко су ти људи. Кад је сазнала да су Јеховини сведоци, с поштовањем је рекла: „Очигледно је да сам вас погрешно проценила.“ После тога је скинула натпис са својих врата.

10, 11. (а) Који примери доказују да са успехом остварујемо други циљ нашег хуманитарног рада? (б) Због чега је издата брошура која говори о нашој хуманитарној активности? (Видети оквир „ Брошура која олакшава пружање хуманитарне помоћи“.)

10 Као друго, ’подмирујемо потребе‘ суверника (2. Кор. 9:12а). Свим срцем желимо да се што пре побринемо за потребе наше браће и сестара и ублажимо им патњу. Хришћанска скупштина је ’једно тело‘ и „ако један уд трпи, сви удови трпе с њим“ (1. Кор. 12:20, 26). Зато братска љубав и саосећање покрећу многе хришћане да истог часа спакују кофере, припреме алат и запуте се на подручје погођено катастрофом (Јак. 2:15, 16). На пример, након цунамија који је 2011. погодио Јапан, подружница Јеховиних сведока у Сједињеним Државама послала је Регионалним одборима за градњу писмо с молбом да пошаљу „неколико искусне браће“ која би помагала приликом поновне изградње Дворана Краљевства. Какав је био одзив? За неколико седмица, јавило се скоро 600 добровољаца, који су били спремни да оду у Јапан о свом трошку! „Тај одзив је надмашио сва наша очекивања“, писала је подружница у Сједињеним Државама. На питање шта га је мотивисало да дође, један брат је одговорио: „Браћа у Јапану су део ’нашег тела‘. Њихов бол и патња погађају и нас.“ Покренути самопожртвованом љубављу, Сведоци су у неким ситуацијама спремни чак да ризикују живот да би помагали суверницима * (1. Јов. 3:16).

11 И људи који нису Сведоци цене што се залажемо у помагању другима. Примера ради, након што је америчку државу Арканзас 2013. захватила олуја која је изазвала поплаве, једне новине су писале о  брзој реакцији Сведока: „Јеховини сведоци су тако добро организовани да су пружање хуманитарне помоћи довели до савршенства.“ Баш као што је апостол Павле рекао, ми се добро бринемо за потребе своје браће.

12-14. (а) Зашто је тако важно да остваримо трећи циљ пружања хуманитарне помоћи? (б) Из чега се види колико је важно наставити са хришћанским активностима?

12 Као треће, помажемо браћи да се врате хришћанским активностима. Због чега је то важно? Павле је рекао да ће они који приме помоћ бити подстакнути на „многобројне захвале Богу“ (2. Кор. 9:12б). Постоји ли бољи начин да изразе своју захвалност Јехови од тога да се што пре врате хришћанским активностима? (Фил. 1:10). У Стражарској кули је 1945. речено: „Павле је одобравао [...] сакупљање прилога зато што се тиме у материјалном погледу помагало [...] сиромашној браћи, тако да су могла да се слободније и ревније посвете сведочењу о Јехови.“ Наш циљ данас је исти. Кад објавитељи на погођеном подручју иду у службу проповедања, не само што пружају утеху људима него и сами добијају снагу. (Прочитати 2. Коринћанима 1:3, 4.)

13 Погледајмо шта су рекла нека браћа која су добила преко потребну помоћ и почела поново да проповедају, што их је ојачало. „Одлазак у службу је много значио мојој породици“, рекао је један брат. „Док смо тешили друге, бар накратко смо заборавили на наше бриге и проблеме.“ Једна сестра је рекла: „Усредсредила сам се на службу и то ми је помогло да не мислим на хаос који је владао. Осећала сам се безбедно.“ Друга сестра је запазила: „Иако су многе ствари биле ван наше контроле, служба проповедања је допринела томе да се вратимо у нормалу. То што смо говорили другима о нади у нови свет помогло нам је да с поуздањем гледамо на будућност.“

14 Посећивање састанака је још једна активност којој наши суверници треба што пре да се врате. Погледајмо шта се десило нашој сестри Кијоко. Имала је скоро 60 година кад је услед цунамија изгубила све осим сандала и одеће коју је имала на себи. Питала се од чега ће живети. Али онда јој је један старешина јавио да ће се састанак одржати у колима. Кијоко прича: „Тај старешина, његова супруга, једна сестра и ја седели смо у ауту. Састанак је био једноставан, али док је трајао, неким чудом сам заборавила на цунами. Осетила сам душевни мир. Увидела сам колико нам добра доноси састајање са суверницима.“ Говорећи о састанцима на које је ишла после катастрофе, друга сестра је рекла: „Они су били моја сламка спаса“ (Римљ. 1:11, 12; 12:12).

 Помажући другима постижемо трајно добро

15, 16. (а) Како је хришћанима из Коринта и других места користило што су помагали суверницима? (б) Коју добробит нама доноси учествовање у пружању помоћи?

15 Говорећи о „служењу светима“, Павле је објаснио Коринћанима коју добробит њима и другим хришћанима доноси учешће у тој служби. Написао је: „Усрдно се молећи за вас, они [хришћани из Јерусалима који су добили помоћ] чезну за вама због незаслужене доброте коју вам Бог обилно исказује“ (2. Кор. 9:14). Великодушност Коринћана подстакла је хришћане из Јудеје да се моле за своју браћу у Коринту, међу којима је било и нејевреја. Због те великодушности још више су их заволели.

16 Примењујући Павлове речи на лепе резултате хуманитарних акција у савремено доба, у Стражарској кули од 1. децембра 1945. речено је: „Замисли само колико је ојачано јединство Богу преданог народа кад хришћани с једног подручја подмире потребе своје браће на другом подручју!“ Браћа која данас учествују у пружању помоћи лично су се уверила у то. „Кад помажем својој браћи, осећам да смо ближи него икада“, каже један старешина који је учествовао у пружању помоћи након поплаве. Једна сестра којој су браћа помогла, са захвалношћу је рекла: „Посматрајући наше братство, већ сада могу наслутити колико ће живот у рају бити предиван.“ (Прочитати Пословице 17:17.)

17. (а) Како се речи из Исаије 41:13 односе на пружање хуманитарне помоћи? (б) Који примери показују да помагање браћи доноси част Јехови и јача наше јединство? (Видети и оквир „ Волонтери помажу браћи широм света“.)

 17 Кад суверници дођу да им помогну након неке катастрофе, наша браћа на посебан начин доживљавају истинитост Божјег обећања: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Ис. 41:13). Једна сестра је рекла: „Кад сам видела штету услед непогоде, осећала сам се беспомоћно. Али Јехова је био уз мене. Не могу речима описати колико су ми браћа помогла.“ Након земљотреса који је опустошио њихов крај, двојица старешина су писала у име своје скупштине: „Био је то страховито тежак период, али Јехова нам је помогао преко суверника. Читали смо о пружању хуманитарне помоћи, али сада смо то видели својим очима.“

Можеш ли да помогнеш?

18. Шта треба да урадиш ако желиш да учествујеш у пружању помоћи? (Видети и оквир „ Одредило је његов животни пут“.)

18 Да ли би волео да доживиш радост коју доноси помагање другима? Ако је тако, имај на уму да се за пружање хуманитарне помоћи обично бирају браћа која раде на изградњи Дворана Краљевства. Зато реци старешинама да би волео да попуниш молбу за учествовање у грађевинским пројектима. Један старешина који има пуно искуства у хуманитарним акцијама подсећа: „Немој да путујеш на погођено подручје док не добијеш позив од Одбора за хуманитарну помоћ.“ То ће олакшати организацију посла.

19. Како пружањем хуманитарне помоћи доказујемо да смо прави Христови ученици?

19 Пружање хуманитарне помоћи је заиста изванредан начин да живимо по Христовој заповести: „Волите један другога.“ Тиме доказујемо да смо прави Христови ученици (Јов. 13:34, 35). Срећни смо што има толико браће која доносе славу Јехови својом спремношћу да помогну свима који верно подупиру Божје Краљевство!

^ одл. 3 У овом поглављу се говори о помоћи коју пружамо својим суверницима. Међутим, у многим приликама наш рад користи и другим људима (Гал. 6:10).

^ одл. 5 Примера ради, Павле је користио множину речи диаконос (слуга) кад је говорио о слугама помоћницима (1. Тим. 3:12).

^ одл. 10 Видети чланак „Помагање нашој породици верника у Босни“, у Стражарској кули од 1. новембра 1994, стране 23-27.