Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 14. ПОГЛАВЉЕ

Одани искључиво Божјој власти

Одани искључиво Божјој власти

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Због своје верности Краљевству Божји народ није део света

1, 2. (а) Којим се начелом до дан-данас воде Исусови следбеници? (б) Шта су наши противници покушавали и какав је био исход?

КАД је био изведен пред Пилата, који је за јудејски народ био најутицајнији судија у световним питањима, Исус је изнео начело којим се његови верни следбеници и дан-данас воде. „Моје краљевство није део овог света“, рекао је он. „Кад би моје краљевство било део овог света, моје слуге би се бориле да не будем предат Јудејцима. Али моје краљевство није одавде“ (Јов. 18:36). Иако је Пилат погубио Исуса, та победа је била кратког века. Исус је ускрснуо. Владари моћног Римског царства хтели су да сломе Христове следбенике, али њихови покушаји су били безуспешни. Хришћани су проповедали поруку о Краљевству по целом тадашњем свету (Кол. 1:23).

2 Након што је Краљевство 1914. почело да влада, неке од најјачих војних сила у историји хтеле су да избришу Божји народ из постојања. Али ниједна од њих то није успела. Многе владе и политичке фракције покушале су да нас увуку у своје сукобе и присиле да станемо на њихову страну. Није им пошло за руком да нас разједине. Данас поданици Краљевства живе у сваком народу на земљи. Па ипак, уједињени смо у право међународно братство и потпуно смо неутрални у политичким збивањима у свету. Наше јединство је снажан доказ да Божје Краљевство влада и да Краљ Исус Христ и даље усмерава, прочишћава и штити своје поданике. У наставку ћемо видети како је то чинио и осмотрићемо неке од правних победа до којих нас је водио као своје следбенике одвојене од света (Јов. 17:14). То ће нам сигурно ојачати веру.

Важно питање неутралности

3, 4. (а) Који догађаји су се одиграли одмах по рођењу Краљевства? (б) Да ли је Божји народ одувек разумео шта се све подразумева под неутралношћу? Објасни.

3 Одмах по рођењу Краљевства, на небу је избио рат и Сатана је збачен на земљу. (Прочитати Откривење 12:7-10, 12.) И на земљи је беснео рат, током ког је Божји народ био на испиту. Хришћани су били  решени да иду Исусовим стопама и не буду део света. Али у почетку нису сасвим разумели шта се подразумева под потпуном неутралношћу у свим политичким питањима.

4 Примера ради, у шестом тому књиге Миленијумска зора, * који је био објављен 1904, речено је да хришћани не треба да учествују у рату. Међутим, у случају да су регрутовани треба да настоје да добију задужења која не укључују учешће у борби. Ако не успеју у томе и буду послати на фронт, не смеју убити никога. Херберт Синиор из Велике Британије, који се крстио 1905, причао је о ситуацији у то време: „Браћа су била збуњена јер нису имала конкретне смернице о томе да ли би било исправно служити војску, премда не би учествовали у борби.“

5. Како је у Стражарској кули од 1. септембра 1915. боље објашњено питање неутралности?

5 Међутим, у Стражарској кули од 1. септембра 1915, изнето је боље разумевање тог питања. Што се тиче препоруке из Студија Писма, речено је: „Не можемо а да се не запитамо: Зар такав поступак не би био кршење хришћанских начела?“ Али шта ако хришћанину прете да ће бити стрељан због одбијања да носи униформу и служи војску? У чланку је писало: „Зар је горе изгубити живот због оданости Кнезу мира и послушности његовој заповести него погинути под заставом земаљских краљева, дајући им подршку и, барем споља гледано, одричући се учења нашег небеског Краља? Радије бисмо изабрали прво — да умремо због верности нашем небеском Краљу.“ Упркос тој снажној изјави, у закључку је речено: „Не захтевамо да имате исти став. Само га препоручујемо.“

6. Шта си научио из искуства брата Херберта Синиора?

6 Нека браћа су јасно разумела шта је исправно урадити и била су спремна да се суоче с последицама. Херберт Синиор је рекао: „Ја нисам видео разлику између истоваривања муниције с брода [неборбена активност] и пуњења оружја том муницијом“ (Лука 16:10). Због тога што је на темељу савести одбио да служи војску, брат Синиор је послат у затвор. Тамо су он и још четворица браће били у групи од 16 људи, међу којима је било и припадника других религија, који су одбили војну службу на темељу приговора савести. Остали су упамћени као „шеснаесторица из Ричмонда“, по имену британског градића у ком су служили казну. Херберт и остали били су тајно пребачени на фронт у Француској. Тамо су осуђени на смрт стрељањем. Изведени су пред стрељачки вод, али нису убијени већ им је смртна казна преиначена на десет година затвора.

’Схватио сам да Божји народ треба да буде у миру са свима, чак и када је на помолу рат‘ — Сајмон Крејкер (Видети 7. одломак)

7. Шта је Божји народ разумео пре него што је почео Други светски рат?

 7 У време кад је избио Други светски рат, Јеховине слуге су много јасније разумеле шта значи бити неутралан и како се могу угледати на Исуса (Мат. 26:51-53; Јов. 17:14-16; 1. Петр. 2:21). На пример, у Стражарској кули од 1. новембра 1939. изашао је веома важан чланак под називом „Неутралност“. У њему је писало: „Начело којим се народ у савезу с Јеховом сада мора водити јесте потпуна неутралност у рату.“ Говорећи о том чланку, брат Сајмон Крејкер, који је касније служио у главном седишту у Бруклину, рекао је: „Тада сам схватио да Божји народ треба да буде у миру са свима, чак и када је на помолу рат.“ Та духовна храна је дошла у право време и помогла Божјим слугама да буду спремне за незапамћен напад на њихову верност Краљевству.

Застрашујућа „река“ прогонства

8, 9. Како се испунило пророчанство апостола Јована?

8 Апостол Јован је прорекао да ће змај, Сатана Ђаво, након рођења Краљевства 1914, покушати да избрише из постојања поданике Божјег Краљевства тако што ће из својих уста избацити симболичну реку. * (Прочитати Откривење 12:9, 15.) Како се  Јованово пророчанство испунило? Почев од 1920-их па надаље, Сатана је изазвао бујицу прогонства Божјих слугу. Попут многе браће у Северној Америци, и брат Крејкер је због своје верности Божјем Краљевству током Другог светског рата био у затвору. Заправо, у то време су у Сједињеним Државама Јеховини сведоци чинили више од две трећине свих осуђеника који су због приговора савести били на издржавању казне у савезним затворима.

9 Ђаво и његови заступници били су решени да наведу поданике Краљевства да погазе хришћанска начела. Широм Африке, Европе и Сједињених Држава, браћа су извођена пред разне судове и комисије. Због своје непоколебљивости и одлучности да остану неутрални, били су затварани, пребијани и сакаћени. Јеховини сведоци у Немачкој суочили су се са страховитим притиском јер нису хтели да кажу „хајл Хитлер“ и да подупиру рат. Процењује се да је током нацистичке власти око 6 000 њих било у логорима, а више од 1 600 Сведока из Немачке и других земаља умрло је мученичком смрћу. Без обзира на све то, Ђаво није успео да нанесе трајну штету Божјем народу (Мар. 8:34, 35).

’Земља гута реку‘

10. Кога представља „земља“ и како је она интервенисала у корист Божјег народа?

10 Пророчанство које је забележио апостол Јован открива да ће „земља“ — неки утицајни појединци или организације у садашњем поретку — прогутати „реку“ прогонства и тако помоћи Божјем народу. Како се испунио овај део пророчанства? У деценијама након Другог светског рата, „земља“ је често интервенисала у корист верних поданика Месијанског Краљевства. (Прочитати Откривење 12:16.) На пример, многи уважени судови заштитили су право Јеховиних сведока да одбију војну службу и не учествују у националистичким церемонијама. Осмотримо најпре неке значајне победе које је Јехова дао својим слугама када им се судило због одбијања војне службе (Пс. 68:20).

11, 12. На какве су проблеме наишла браћа Сикурела и Тлименос и какав је био исход?

11 Сједињене Државе. Ентони Сикурела је одрастао у породици Сведока као једно од шесторо деце. Крстио се са 15 година. Када је имао 21 годину, регистровао се пред регрутном комисијом као верски службеник. После две године, 1950, поднео је молбу да се у тај регистар унесе измена, наиме да је приговор савести разлог што не жели да служи војску. Премда Федерални истражни биро (ФБИ) у томе није нашао ништа спорно, Министарство правде је одбило његову молбу. Након што је изгубио парницу на  нижим судовима, брат Сикурела се обратио Врховном суду САД, који је узео његов случај у разматрање. Врховни суд је донео пресуду у корист брата Сикуреле, чиме је поништио пресуду нижег суда. То је помогло да се створи преседан за остале грађане Сједињених Држава који улажу приговор савести на војну службу.

12 Грчка. Јаковос Тлименос је 1983. због одбијања да носи војну униформу био осуђен на затворску казну. Након што је изашао из затвора, конкурисао је за радно место књиговође, али његова молба је била одбијена јер је имао кривични досије. Он се обратио суду, али није добио ниједну парницу на грчким судовима па је уложио жалбу Европском суду за људска права. Велико веће Европског суда, које се састоји од 17 судија, пресудило је у његову корист, чиме је створен преседан против дискриминације. Пре ове пресуде, више од 3 500 браће у Грчкој имало је кривични досије јер су били у затвору због неутралности. Након ове повољне одлуке Европског суда, у Грчкој је донет закон на темељу ког су та браћа ослобођена свих оптужби. Осим тога, приликом ревизије Устава Грчке, поново је потврђен закон донет неколико година раније, који је свим грађанима омогућио да уместо војне обављају цивилну службу.

„Пре него што сам ушао у судницу, усрдно сам се помолио Јехови и осетио како ми даје мир“ — Ивајло Стефанов (Видети 13. одломак)

13, 14. Коју поуку можемо наћи у случајевима браће Стефанова и Бајатјана?

13 Бугарска. Ивајло Стефанов је имао 19 година када је 1994. добио позив за војску. Он није прихватио да служи војску нити да обавља цивилну службу под војном управом. Због тога је осуђен на годину и по дана затвора, али се жалио на ту одлуку на основу права на приговор савести. На крају се обратио Европском суду за људска права. Пре него што је тај суд почео да разматра његов случај, бугарске власти су предложиле споразумно решење. Влада је одобрила амнестију за брата Стефанова, као и за све бугарске држављане који траже да уместо војне службе обављају цивилну. *

14 Јерменија. Вахан Бајатјан је 2001. добио позив за обавезно служење војног рока. * Уложио је приговор савести на војну службу, због чега је осуђен. Све његове жалбе биле су одбијене на домаћим судовима. У септембру 2002, почео да је служи затворску казну од две и по године, али је пуштен након десет и по месеци. У том периоду, обратио се Европском суду који је узео његов случај у разматрање. Међутим, 27. октобра 2009. и тај суд је донео неповољну пресуду. Ова одлука је била тежак ударац и разочарање за браћу у Јерменији која су се суочавала са истим проблемом.  Међутим, Велико веће Европског суда преиспитало је ту пресуду. Веће је 7. јула 2011. донело одлуку у корист брата Бајатјана. Био је то први пут да Европски суд потврди да слобода мисли, савести и вероисповести укључује и право на приговор савести на основу верских уверења. Ова одлука штити права не само Јеховиних сведока већ и стотина милиона других људи у земљама чланицама Савета Европе. *

Након повољне пресуде Европског суда за људска права, наша браћа у Јеременији су пуштена из затвора.

Националистичке церемоније

15. Зашто Јеховин народ не учествује у националистичким церемонијама?

15 Осим што не служе војску, Јеховине слуге доказују своју верност Месијанском Краљевству и тако што с поштовањем одбијају да учествују у националистичким церемонијама. Посебно од избијања Другог светског рата, читав свет је прожет национализмом. У многим земљама се од грађана захтева да се закуну на верност домовини тако што ће наглас изговорити текст заклетве, певати државну химну  или поздравити заставу. Међутим, ми смо одани искључиво Јехови (Изл. 20:4, 5). Због тога смо се често суочавали с бујицом прогонства. Али и у тим случајевима Јехова је користио „земљу“ да стане на пут бујици. Погледајмо само неке од изванредних победа које нам је Јехова дао преко Христа (Пс. 3:8).

16, 17. Шта су доживели Лилијан и Вилијам Гобајтас и шта си научио из тога?

16 Сједињене Државе. Врховни суд САД је 1940. гласовима 8 напрема 1 пресудио против Јеховиних сведока у случају Школска управа Минерсвил против Гобајтаса. Пошто су желели да остану одани Јехови, дванаестогодишња Лилијан Гобајтас и њен десетогодишњи брат Вилијам нису поздрављали заставу нити су изговарали заклетву. Због тога су избачени из школе. Њихов случај је дошао до Врховног суда, који је пресудио да је поступак школе у складу са уставом јер је у интересу „државног јединства“. Након те одлуке, прогонство се попут ватрене стихије проширило земљом. Многа деца Сведока била су избачена из школе, одрасли Сведоци су отпуштани с посла, а неки су доживели нападе руље. У једној књизи је речено да је „прогонство Јеховиних сведока од 1941. до 1943. најгори случај верске нетрпељивости у двадесетом веку у Америци“ (The Lustre of Our Country).

17 Победа Божјих непријатеља била је кратког века. Врховни суд је 1943. разматрао још један сличан случај, под називом Одбор за образовање државе Западна Вирџинија против Барнета. У овом случају, донета је пресуда у корист Јеховиних сведока. Први пут у америчкој историји Врховни суд је у тако кратком периоду поништио сопствену одлуку. Након те пресуде, отворено прогонство Јеховиног народа у Сједињеним Државама нагло се смањило. Овај судски случај је био корак напред у заштити права свих грађана Сједињених Држава.

18, 19. Шта је Паблу Баросу помогло да остане јак и како се друге Јеховине слуге могу угледати на њега?

18 Аргентина. Осмогодишњи Пабло Барос и седмогодишњи Уго Барос били су 1976. избачени из школе јер нису хтели да учествују у церемонији подизања заставе. Једном приликом, директорка школе је грубо гурнула Пабла и ударила га по глави. Наредила је дечацима да сваки дан остају сат времена дуже у школи како би их присилила да учествују у патриотским церемонијама. Присећајући се тог тешког периода, Пабло је рекао: „Без Јеховине помоћи, не бих успео да му останем веран под таквим притиском.“

19 Када је овај случај доспео на суд, судија је потврдио одлуку школе да избаци Пабла и Уга. Међутим,  на ту пресуду је уложена жалба Врховном суду Аргентине, који је 1979. поништио одлуку нижег суда. У образложењу пресуде је речено: „Поменута казна [избацивање из школе] у супротности је са уставним правом на образовање (члан 14) и обавезом Државе да обезбеди основно образовање (члан 5).“ Та победа је дошла у право време за око хиљаду деце Сведока. Више им није претило избацивање из школе, а остала деца, попут Пабла и Уга, поново су примљена.

Многи млади Јеховини сведоци остају верни Јехови упркос притисцима

20, 21. Зашто се може рећи да случај Роела и Емили Ембралинаг јача веру?

20 Филипини. Деветогодишњи Роел Ембралинаг и његова десетогодишња сестра Емили, као и више од 65 деце Сведока били су 1990. избачени из школе јер нису поздрављали заставу. Роелов и Емилин отац Леонардо покушао је да разговара са управом школе, али није наишао на разумевање. Ситуација је била све тежа и на крају је поднео тужбу Врховном суду, иако није имао новца нити адвоката који би га  заступао. Породица се усрдно молила Јехови за помоћ. Деца су све то време трпела увреде и ругање. Пошто се није разумео у право, Леонардо се није надао да ће добити парницу.

21 Међутим, породицу је на крају заступао Фелино Ганал, адвокат који је раније радио у једној од најугледнијих адвокатских фирми у земљи. У време када се све ово дешавало, напустио је ту фирму и постао Јеховин сведок. Врховни суд је размотрио случај породице Ембралинаг и једногласно донео одлуку у корист Сведока. Тиме су поништене одлуке о избацивању из школе. Они који су желели да сломе верност Божјих слугу још једном су поражени.

Неутралност води до јединства

22, 23. (а) Зашто смо успели да остваримо толико значајних правних победа? (б) Шта наше међународно, мирољубиво братство доказује својим постојањем?

22 Како је могуће да су Јеховини сведоци остварили толико значајних правних победа? Ми нисмо политички утицајни. Упркос томе, од земље до земље и од суда до суда, непристране судије нас штите од жестоких и упорних напада противника. Ти случајеви су такође водили до преседана у уставном праву. Поред свег нашег труда, те победе не би биле могуће без Христове помоћи. (Прочитати Откривење 6:2.) Зашто се упуштамо у правне битке? Наш циљ није да уводимо правосудне реформе већ да наставимо да несметано служимо нашем Краљу, Исусу Христу (Дела 4:29).

23 У свету који је подељен политичким сукобима и извитоперен укорењеном мржњом, Исус пружа пуну подршку својим следбеницима који желе да остану неутрални. Сатана није успео да нас разједини и победи. Краљевство има милионе поданика, који не желе да се ’уче ратовању‘. Са̂мо по себи, постојање нашег међународног, мирољубивог братства јесте чудо — оно пружа неоспоран доказ да Божје Краљевство влада! (Ис. 2:4).

^ одл. 4 Тај том је познат и по наслову Ново створење. Касније је серија књига Миленијумска зора добила нови назив, Студије Писма.

^ одл. 8 Више информација о овом пророчанству налази се у 27. поглављу књиге Откривење — близу је величанствени врхунац!, стране 184-186.

^ одл. 13 Бугарска влада се овим споразумом обавезала да ће свима који уложе приговор савести омогућити цивилну службу под цивилном управом.

^ одл. 14 Више информација о овом случају налази се у чланку Европски суд потврђује право на приговор савести у Стражарској кули од 1. новембра 2012.

^ одл. 14 У периоду од 20 година, јерменске власти су осудиле на затворске казне више од 450 младих Сведока. Последњи од њих је пуштен на слободу у новембру 2013.