Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 17. ПОГЛАВЉЕ

Обука за објавитеље Краљевства

Обука за објавитеље Краљевства

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Школе које оспособљавају објавитеље Краљевства да извршавају своју службу

1-3. Како је Исус проширио обим проповедања и која се питања јављају у вези с тим?

ИСУС је две године проповедао по целој Галилеји. (Прочитати Матеја 9:35-38.) Обишао је многе градове и села, поучавајући у синагогама и проповедајући добру вест о Краљевству. Где год да је проповедао, мноштво народа је долазило да га чује. „Жетва је велика“, рекао је Исус, указујући на то да је потребно још радника.

2 Исус је предузео кораке да би проширио обим проповедања. Послао је својих 12 апостола да „проповедају Божје краљевство“ (Лука 9:1, 2). Апостоли су се вероватно питали како ће обавити тај задатак. Зато им је Исус, пре него што их је послао да проповедају, с љубављу пружио поуку какву је и он добио од свог Оца.

3 У вези с тим јављају се нека питања: Шта је Исус научио од Јехове? Чему је поучавао своје апостоле? Да ли и данас као Месијански Краљ поучава своје следбенике да делотворно извршавају своју службу? Како он то чини?

„Говорим онако како ме је Отац научио“

4. Када и где је Јехова поучавао Исуса?

4 Исус је својим слушаоцима открио од кога је научио све што зна. То се види из његових речи: „Говорим онако како ме је Отац научио“ (Јов. 8:28). Када и где га је Јехова поучавао? По свему судећи, то је почело кратко након што је Божји прворођени Син био створен (Кол. 1:15). Исус је провео небројене векове поред свог Оца на небу, слушајући и посматрајући тог „Величанственог Учитеља“ (Ис. 30:20). Тако је стекао ненадмашно образовање — увид у особине, поступке и вољу свог Оца.

5. Какве је поуке Отац пренео Сину о служби коју ће обављати на земљи?

5 Кад је дошло време, Јехова је упутио свог Сина у дело које ће обављати на земљи. Осмотримо пророчанство у ком је описан однос између Величанственог  Учитеља и његовог прворођеног Сина. (Прочитати Исаију 50:4, 5.) У пророчанству пише да је Јехова „сваког јутра“ будио свог Сина. Овај сликовит опис нас подсећа на учитеља који рано ујутро буди ученика да би га поучавао. У једном библијском приручнику пише: „Јехова [...] га такорећи води као ђака у школу, и поучава га о чему да проповеда и како да то чини.“ У тој „школи“ на небу, Отац је поучавао свог Сина ’шта да говори‘ (Јов. 12:49). Осим тога, научио га је како да преноси знање другима. * Док је био на земљи, Исус је добро примењивао научено — не само тако што је извршавао своју службу него и тако што је обучавао друге да то чине.

6, 7. (а) Чему је Исус поучавао своје апостоле и за шта их је то припремило? (б) Какву је обуку Исус обезбедио за своје следбенике у наше време?

6 Чему је Исус поучавао своје апостоле? Као што је описано у 10. поглављу Матејевог јеванђеља, дао им је конкретне савете за службу. Поучио их је где да проповедају (стихови 5, 6), шта да објављују (стих 7), колико је важно поуздање у Јехову (стихови 9, 10), како да се обрате укућанима (стихови 11-13), како да поступе ако их неко одбије (стихови 14, 15) и како да реагују на прогонство (стихови 16-23). * Јасна упутства која је Исус давао својим апостолима припремила су их да предводе у проповедању добре вести у првом веку нове ере.

7 Шта се може рећи за наше време? Исус, Краљ Божјег Краљевства, поверио је својим следбеницима најважнији задатак, наиме да ’проповедају добру вест о краљевству по целом свету за сведочанство свим народима‘ (Мат. 24:14). Да ли нас он обучава да извршавамо тај значајан задатак? Нема сумње да то чини. Наш небески Краљ брине о томе да његови следбеници буду поучени како да проповедају и како да испуњавају посебна задужења у скупштини.

Обука за службу проповедања

8, 9. (а) Шта је била главна сврха Теократске школе проповедања? (б) Како ти састанак који се одржава радним даном помаже да побољшаш квалитет своје службе?

8 Већ дуги низ година Божји народ поуке за службу добија на покрајинским састанцима, конгресима и скупштинским састанцима као што је Поучавање за хришћанску службу. Међутим, од 1940-их се у ту сврху користе и различите школе у оквиру Јеховине организације.

9 Теократска школа проповедања. Као што смо видели у претходном поглављу, ова школа је основана 1943. године. Да ли је њен једини циљ био да обучи полазнике да држе добре говоре на скупштинским  састанцима? Није. Главна сврха ове школе увек је била да Божје слуге науче да свој дар говора још боље користе како би хвалиле Јехову у служби проповедања (Пс. 150:6). Свима који су били уписани она је помагала да буду делотворнији објавитељи Краљевства. И данас добијамо сличну обуку на састанку који се одржава радним даном.

10, 11. Ко сада може похађати школу Галад и шта је циљ њеног наставног програма?

10 Библијска школа Галад. Ова школа је почела са радом у понедељак, 1. фебруара 1943. У почетку је њена сврха била обучавање пионира и других пуновремених слугу за мисионарску службу у различитим деловима света. Али од октобра 2011, сви који желе да похађају Галад морају бити у неком виду специјалне пуновремене службе — специјални пионири, путујући надгледници и њихове супруге, бетелски радници и мисионари који још нису били у овој школи.

11 Шта је циљ наставног програма школе Галад? Један дугогодишњи инструктор каже: „Да се вера полазника ојача путем темељног проучавања Божје Речи и да им се помогне да развију хришћанске особине које су неопходне да би успешно пребродили тешкоће на које ће наилазити. Поред тога, главни циљ наставног програма је да полазници стекну још јачу жељу да проповедају добру вест“ (Еф. 4:11).

12, 13. Како је школа Галад утицала на проповедање широм света? Наведи пример.

12 Како је школа Галад утицала на обим нашег проповедања? Од 1943, похађало ју је више од 8 500 полазника, * а мисионари из Галада служили су у преко 170 земаља. Они су добро применили оно што су научили, пружајући својом ревношћу у служби пример другима и поучавајући их да чине исто. У многим земљама, организовали су проповедање на подручјима где је било врло мало објавитеља или их уопште није било.

13 Погледајмо шта се десило у Јапану, где се током Другог светског рата скоро престало са организованим проповедањем. У августу 1949, било је мање од десет објавитеља. Међутим, до краја те године, у Јапан је стигло 13 мисионара из Галада, који су почели да неуморно проповедају. Касније су им се придружили многи други. У почетку су мисионари проповедали углавном у великим градовима, а с временом су прешли и у друга места. Они су свесрдно препоручивали пионирску службу другим објавитељима и особама с којима су проучавали. Њихов труд и ревност уродили су богатим плодом. Сада у овој земљи има више од 216 000 објавитеља Краљевства, а скоро 40 посто њих су пионири! *

14. Шта доказују школе које постоје у нашој организацији? (Видети и оквир „ Школе путем којих нас Јехова поучава“.)

 14 Друге школе у оквиру наше организације. Школа за пионире, Библијска школа за брачне парове и Библијска школа за неожењену браћу помогле су многима да духовно напредују и ревно предводе у проповедању добре вести. * Све те школе пружају упечатљив доказ да Краљ даје својим следбеницима све што им је потребно да би извршили своју службу (2. Тим. 4:5).

Оспособљавање браће за теократска задужења

15. Како се браћа која имају важна задужења могу угледати на Исуса?

15 Сетимо се Исаијиног пророчанства у ком је речено да је Јехова поучавао свог Сина. Исус је тако научио ’шта да каже уморноме‘ (Ис. 50:4). Док је био на земљи, поступао је у складу с том поуком и тешио оне који су били „изморени и оптерећени“ (Мат. 11:28-30). Угледајући се на Исуса, браћа којој су поверена важна задужења труде се да храбре и јачају своје сувернике. Управо због тога су основане  различите школе у којима се наименованој браћи помаже да још боље служе објавитељима у својим скупштинама.

16, 17. Која је сврха Семинара за наименовану браћу? (Видети и фусноту.)

16 Семинар за наименовану браћу. Први разред ове школе започео је 9. марта 1959, у Саут Лансингу, у држави Њујорк. На ту једномесечну обуку били су позвани путујући надгледници и скупштинске слуге (сада координатори старешинства). Касније је наставни програм семинара био преведен са енглеског на друге језике и почео је да се одржава и у осталим земљама. *

Брат Лојд Бари предаје на Семинару за наименовану браћу у Јапану, 1970.

17 У вези с циљем тог семинара, у Годишњаку Јеховиних сведока за 1962, речено је: „С обзиром на данашњи темпо живота, надгледник у скупштини Јеховиних сведока мора знати да планира своје обавезе тако да посвети одговарајућу пажњу свима у скупштини и помаже им. У исто време, мора бити уравнотежен и не сме занемарити своју породицу због скупштинских обавеза. Дивно је што  скупштинске слуге из целог света могу похађати Семинар за наименовану браћу ради обуке која ће им помоћи да у потпуности одговарају библијском опису надгледника!“ (1. Тим. 3:1-7; Титу 1:5-9).

18. Зашто се може рећи да Семинар за наименовану браћу позитивно утиче на све Божје слуге?

18 Семинар за наименовану браћу позитивно утиче на све Божје слуге. На који начин? Када старешине и слуге помоћници примењују оно што су научили, они су попут Исуса право освежење за сувернике. Свима нам много значи када нам брижне старешине и слуге помоћници упуте лепу реч, пажљиво нас слушају или нас охрабре својом посетом (1. Сол. 5:11). Они су прави благослов за скупштину!

19. Које још школе надгледа Одбор за поучавање и због чега су основане?

19 Још неке школе. Преко Одбора за поучавање, Водеће тело је основало додатне школе, у којима се поучавају браћа која имају задужења у организацији. У њима се тој браћи — скупштинским старешинама, путујућим надгледницима и члановима Одбора подружнице — помаже да још боље обављају своје многобројне одговорности. Ове библијске школе подстичу браћу да јачају своју духовност и да примењују библијска начела у бризи за драгоцено стадо које им је Јехова поверио (1. Петр. 5:1-3).

Први разред Школе за обучавање наименоване браће у Малавију, 2007.

20. Зашто је Исус могао да каже да смо сви ми „поучени од Јехове“ и шта и даље желиш да чиниш?

20 Из свега овога јасно се види да се Месијански Краљ побринуо да његови следбеници буду добро поучени. Будући да све што нам је пренео потиче од Јехове, с правом је рекао да смо сви ми „поучени од Јехове“ (Јов. 6:45; Ис. 54:13). Зато прихватимо све што је Краљ обезбедио да би нас поучавао. Увек имајмо на уму шта је главна сврха те поуке — да останемо духовно јаки, како бисмо могли да извршимо своју службу.

^ одл. 5 Из чега се види да је Отац поучавао Сина како да преноси знање другима? Исус је врло често користио поређења док је поучавао, чиме је испунио пророчанство записано вековима пре његовог рођења (Пс. 78:2; Мат. 13:34, 35). Будући да је писање тог пророчанства надахнуо Јехова, јасно је да је он унапред одредио да његов Син поучава помоћу поређења (2. Тим. 3:16, 17).

^ одл. 6 После неколико месеци, Исус је „одредио још седамдесет других и послао их по двојицу“ да проповедају. И њих је припремио за службу (Лука 10:1-16).

^ одл. 12 Неки су били позвани да поново похађају школу Галад.

^ одл. 13 Више појединости о утицају мисионара из Галада на ширење добре вести може се наћи у 23. поглављу књиге Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom.

^ одл. 14 Последње две школе замењене су Школом за објавитеље Краљевства.

^ одл. 16 Сада све старешине имају прилику да похађају Семинар за наименовану браћу, који се одржава на сваких неколико година и траје у зависности од потребе. Од 1984, обуку на овом семинару добијају и слуге помоћници.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

„Поравнај стазу којом иде нога твоја“ да би могао да напредујеш

Како можеш уклонити препреке и остварити своје духовне циљеве?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Помозимо другима да искористе своје способности

Како можемо помоћи младима и онима који су се недавно крстили да напредују?