Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 21. ПОГЛАВЉЕ

Божје Краљевство побеђује непријатеље

Божје Краљевство побеђује непријатеље

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Низ догађаја који претходе Армагедону

1, 2. (а) Шта је доказ да наш Краљ влада од 1914? (б) О чему ће бити речи у овом поглављу?

ВИДЕЛИ смо шта је све Божје Краљевство остварило упркос настојањима непријатеља да то спрече (Пс. 110:2). Размишљање о томе сигурно ти је ојачало веру. Наш Краљ предводи војску верних поданика који ревно проповедају. Прочистио је свој народ у духовном и моралном погледу. Иако су непријатељи Краљевства покушавали да створе раздор међу нама, уједињени смо као међународно братство. Ова и многа друга достигнућа Краљевства пружају непобитан доказ да од 1914. наш Краљ влада и поред бројних непријатеља.

2 У блиској будућности предстоје још величанственији догађаји. Краљевство ће доћи да ’смрви и уништи‘ све који му се противе (Мат. 6:10; Дан. 2:44). Али пре тога ће се одиграти други значајни догађаји. О чему се ради? Одговор на то пружа нам више библијских пророчанстава. Погледајмо нека од њих да бисмо видели шта ће се ускоро догодити.

Предзнак изненадног уништења

3. Који је први у низу предстојећих догађаја?

3 Објава мира. У својој посланици Солуњанима, апостол Павле је описао први догађај који очекујемо. (Прочитати 1. Солуњанима 5:2, 3.) Он ту спомиње „Јеховин дан“, који ће почети нападом на „Вавилон Велики“ (Откр. 17:5). Међутим, пред сам почетак Јеховиног дана, народи ће говорити: „Мир и сигурност!“ Тај израз се може односити на једну објаву или на низ значајних изјава у јавности. Да ли ће верске вође учествовати у томе? Пошто су део света, вероватно ће се придружити народима говорећи „Мир је!“ (Јер. 6:14; 23:16, 17; Откр. 17:1, 2). Та објава мира и сигурности биће знак да Јеховин дан само што није почео. Непријатељи Божјег Краљевства „неће умаћи“.

4. Зашто је добро што разумемо значај пророчанства о објави мира и сигурности?

 4 Зашто је добро што разумемо значај овог пророчанства? Павле каже: „Ви, браћо, нисте у тами, па да вас тај дан затекне као што би затекао лопове“ (1. Сол. 5:3, 4). За разлику од већине људи, ми знамо какав ће бити исход текућих догађаја. Како ће се тачно испунити пророчанство о миру и сигурности? Остаје нам да сачекамо и видимо. Зато је важно да ’бдимо и будемо трезвени‘ (1. Сол. 5:6; Соф. 3:8).

Велика невоља почиње

5. Који ће догађај означити почетак ’велике невоље‘?

5 Напад на религију. Присетимо се Павлових речи: „Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење.“ Као што одмах након блеска муње следи тутњава грома, тако ће убрзо након објаве „Мир и сигурност!“ уследити изненадно уништење. Кога ће оно задесити? Најпре ће бити уништен „Вавилон Велики“, светско царство криве религије, који је описан и као „блудница“ (Откр. 17:5, 6, 15). Тај напад на цркве хришћанства и остатак криве религије означиће почетак ’велике невоље‘ (Мат. 24:21; 2. Сол. 2:8). Зашто ће за многе људе то бити потпуно неочекивано? Зато што ће све до тада симболична блудница самоуверено мислити да је ’краљица која неће видети тугу‘. Али изненада ће схватити да се преварила. Биће уништена таквом брзином да ће изгледати као да се то догодило „у једном дану“ (Откр. 18:7, 8).

6. Ко ће извршити напад на „Вавилон Велики“?

6 Ко ће извршити напад на „Вавилон Велики“? ’Звер са десет рогова‘. Књига Откривење показује да та звер представља Уједињене нације. Десет рогова предочавају све данашње политичке силе које подупиру ту ’скерлетну звер‘ (Откр. 17:3, 5, 11, 12). Колико ће разоран бити њихов напад? Чланице Уједињених нација опљачкаће богатство блуднице, прождрети је и ’спалити ватром‘. (Прочитати Откривење 17:16.) *

7. Како су се речи из Матеја 24:21, 22 испуниле у првом веку и како ће се испунити у будућности?

7 „Скратиће се ти дани“. Наш Краљ је открио шта ће се десити у том периоду током велике невоље: „Због изабраних скратиће се ти дани.“ (Прочитати Матеја 24:21, 22.) Те речи су се у мањем обиму испуниле 66. године н. е., када је Јехова ’скратио‘ напад римске војске, то јест прекинуо њену опсаду Јерусалима (Мар. 13:20). Захваљујући томе, хришћани су побегли из Јерусалима и Јудеје, и спасли се. Шта онда можемо очекивати током предстојеће велике невоље која ће захватити читав свет?  Јехова ће преко нашег Краља ’скратити‘ напад Уједињених нација на религију, јер не жели да права религија буде уништена с кривом. Кад целокупна крива религија буде збрисана с лица земље, права религија ће и даље постојати (Пс. 96:5). Погледајмо шта ће се десити након овог дела велике невоље.

Догађаји пре Армагедона

8, 9. О каквим је појавама Исус можда говорио и како ће људи реаговати на њих?

8 У свом пророчанству о последњим данима, Исус је указао да ће се током периода који претходи Армагедону одиграти неколико значајних догађаја. Прва два која ћемо осмотрити помињу се у јеванђељима по Матеју, Марку и Луки. (Прочитати Матеја 24:29-31; Мар. 13:23-27; Лука 21:25-28.)

9 Необичне појаве на небу. Исус је прорекао: „Сунце ће потамнети, месец више неће светлети, звезде ће падати с неба.“ Сигурно је да нико неће тражити светло, то јест вођство од верских вођа. Да ли је Исус указивао и на дословне натприродне појаве на небу? Вероватно јесте (Ис. 13:9-11; Јоило 2:1, 30, 31). Како ће људи реаговати на то? „Обузеће [их] тескоба и осећај немоћи“ (Лука 21:25; Соф. 1:17). Непријатељи Божјег Краљевства — од ’краљева до робова‘ — ’губиће свест од страха и очекивања онога што ће задесити свет‘. Покушаће да нађу заклон али неће постојати ниједно место где би се могли склонити од гнева нашег Краља (Лука 21:26; 23:30; Откр. 6:15-17).

10. (а) Коју ће пресуду Исус објавити? (б) Како ће реаговати поданици Божјег Краљевства, а како његови противници?

10 Објава пресуде. Сви непријатељи Божјег Краљевства ће видети нешто што ће још више појачати њихову тескобу. Исус је рекао: „Тада ће видети Сина човечјег како долази у облацима с великом силом и славом“ (Мар. 13:26). То чудесно испољавање моћи биће показатељ да је Исус дошао да објави пресуду. У другом делу истог пророчанства о последњим данима, Исус је навео више појединости о пресуди која ће тада бити објављена. Налазимо их у поређењу о овцама и јарцима. (Прочитати Матеја 25:31-33, 46.) Они који су верно подупирали Божје Краљевство биће просуђени као „овце“ и ’подићи ће главу‘ јер ће схватити да се ’њихово избављење приближило‘ (Лука 21:28). С друге стране, противници Краљевства, описани као „јарци“, ’проплакаће‘ јер ће бити свесни да им предстоји „вечна смрт“ (Мат. 24:30; Откр. 1:7).

11. Шта треба да задржимо на уму док будемо осматрали предстојеће догађаје?

11 Након што Исус буде објавио своју пресуду ’свим народима‘, десиће се још неки значајни догађаји  пре него што наступи Армагедон (Мат. 25:32). Осмотрићемо два од тих догађаја — Гогов напад и сакупљање помазаника на небу. Док будемо осматрали те догађаје, треба да задржимо на уму да нам Божја Реч не каже када ће се тачно они одиграти. Врло је могуће да ће се у извесној мери преклапати.

12. Како ће Сатана извршити свеопшти напад на Краљевство?

12 Свеопшти напад. Гог из земље Магог напашће преостале помазанике и „друге овце“. (Прочитати Језекиља 38:2, 11.) Тај напад на власт Краљевства биће Сатанина последња битка у рату који он води против помазаника од када је збачен с неба (Откр. 12:7-9, 17). Посебно откако се помазаници скупљају у обновљену хришћанску скупштину, Сатана покушава да их лиши духовног благостања и наруши њихов однос са Јеховом, али безуспешно (Мат. 13:30). Међутим, кад целокупна крива религија буде избрисана из постојања и Божји народ буде наизглед незаштићен, ’без зидина, преворница и врата‘, Сатана ће помислити да је прави тренутак да своју намеру спроведе у дело. Подстаћи ће људе над којима влада да свим снагама крену у напад на поданике Краљевства.

13. Како ће Јехова стати у одбрану свог народа?

13 Језекиљ је описао шта ће се дешавати. У пророчанству о Гогу пише: „Доћи ћеш са свог места, с крајњег севера, ти и многи народи с тобом, све сами коњаници, велико мноштво, силна војска. Навалићеш на мој народ [...] као кад облаци прекрију земљу“ (Језек. 38:15, 16). Како ће Јехова реаговати на ту наизглед незаустављиву непријатељску најезду? „Гнев ће ми из ноздрва планути“, каже он. „Дозваћу мач на њега“ (Језек. 38:18, 21; прочитати Захарију 2:8). Јехова ће притећи у помоћ својим слугама на земљи. Тако ће започети Армагедон.

14, 15. Који ће се догађај одиграти у неком тренутку након почетка Сатаниног свеопштег напада?

14 Пре него што завиримо у будућност да бисмо видели како ће Јехова одбранити свој народ током Армагедона, застанимо накратко да бисмо осмотрили други важан догађај. Он ће се одиграти у једном тренутку између почетка Сатаниног свеопштег напада и почетка Армагедона. Као што је речено у 11. одломку, тада ће преостали помазаници бити сакупљени, то јест узети на небо.

15 Сакупљање помазаника. И Матеј и Марко забележили су шта је Исус рекао о ’изабранима‘ — духом помазаним хришћанима — док је описивао низ догађаја који ће се десити пре Армагедона.  (Видети 7. одломак.) Говорећи о себи као о Краљу, Исус је прорекао: „Тада ће он послати анђеле и скупиће своје изабране с четири стране света, од краја земље до краја неба“ (Мар. 13:27; Мат. 24:31). О каквом је сакупљању реч? Исус није мислио на завршно обележавање помазаних хришћана печатом, које ће се десити непосредно пре велике невоље (Откр. 7:1-3). Он је говорио о догађају који ће се одиграти током предстојеће велике невоље. Наиме, у једном тренутку након почетка Сатаниног напада на Божји народ, помазаници који су још увек на земљи биће сакупљени, то јест узети на небо.

16. Коју ће улогу ускрснули помазаници имати у Армагедону?

16 Да ли ће се сакупљање преосталих помазаника завршити пре Армагедона? Време сакупљања указује на то да ће сви помазани хришћани бити на небу пре почетка Армагедона. Тада ће тих 144 000 Христових сувладара добити право да, заједно са Исусом, „гвозденом палицом“ уништења задају ударац свим непријатељима Божјег Краљевства (Откр. 2:26, 27). Потом ће с моћним анђелима ускрснули помазаници пратити Христа, Краља-Ратника, у походу на ’силну војску‘ непријатеља који су се окомили на Јеховин народ (Језек. 38:15). Тај жесток сукоб означиће почетак Армагедона (Откр. 16:16).

Величанствени завршетак велике невоље

Почиње Армагедон!

17. Шта ће се током Армагедона десити са онима који су просуђени као „јарци“?

17 Извршење пресуде. Армагедон ће бити завршница велике невоље. У том периоду, Исус ће предузети још један корак. Осим што је Судија ’свим народима‘, он ће бити и извршилац пресуде над њима, то јест над свим људима које је раније просудио као „јарце“ (Мат. 25:32, 33). Наш Краљ ће ’оштрим мачем ударити народе‘. Сви који су просуђени као „јарци“ — од „краљева“ до „робова“ — „отићи [ће] у вечну смрт“ (Откр. 19:15, 18; Мат. 25:46).

18. (а) Како ће се ситуација преокренути у корист Христових „оваца“? (б) Како ће Исус довршити своју победу?

18 Ситуација ће се потпуно преокренути у корист оних које је Исус просудио као „овце“! Можда ће испрва изгледати да ће пасти под налетом огромне Сатанине војске „јараца“. Али „велико мноштво“ наизглед беспомоћних „оваца“ преживеће непријатељски напад и изаћи ће „из велике невоље“ (Откр. 7:9, 14). Након што Исус извојује коначну победу над свим људима који су непријатељи Божјег Краљевства, бациће Сатану и демоне у бездан. Тамо ће бити „свезани“ хиљаду година, у стању налик смрти. (Прочитати Откривење 6:2; 20:1-3.)

 Будимо спремни

19, 20. Како можемо поступати у складу с речима из Исаије 26:20 и 30:21?

19 Како се можемо припремити за драматичне догађаје који предстоје? Пре неколико година, у Стражарској кули је речено: „Преживљавање [ће] зависити од послушности.“ Због чега је послушност толико важна? Одговор налазимо у упозорењу које је Јехова дао јудејским изгнаницима у древном Вавилону. Кад је прорекао пад Вавилона, објаснио је шта његов народ треба да чини да би био спреман кад тај час дође. Рекао је: „Хајде, народе мој, уђи у своје собе где ћеш бити на сигурном и затвори врата за собом. Сакриј се начас док не прође гнев“ (Ис. 26:20). Обрати пажњу на речи „уђи“, „затвори“, „сакриј“. Све су то глаголи у императиву, којим се изражава заповест. Јудејци који су послушали ову заповест остали су у својим кућама, где су били заштићени од освајачке војске на улицама. Према томе, њихово преживљавање је зависило од послушности Јеховином вођству. *

20 Шта учимо из тога? Као код тих древних Божјих слугу, тако и наше преживљавање предстојећих догађаја зависи од послушности Јеховиним смерницама (Ис. 30:21). Њих добијамо преко скупштине. Због тога је важно да од срца прихватамо то вођство (1. Јов. 5:3). Ако то чинимо сада, вероватно ћемо тако поступати и у будућности, због чега ћемо бити под заштитом нашег Оца Јехове и Краља Исуса (Соф. 2:3). Захваљујући њиховој заштити, својим очима ћемо видети како Божје Краљевство уклања све своје непријатеље. Биће то догађаји које никад нећемо заборавити!

^ одл. 6 Разумно је закључити да уништење Вавилона Великог пре свега представља уништење верских институција, а не општи покољ свих верника. То значи да ће већина некадашњих припадника Вавилона Великог преживети његово уништење и барем у јавности тврдити да немају ништа с религијом, на шта указују речи из Захарије 13:4-6.

^ одл. 19 Више информација се може наћи у књизи Исаијино пророчанство — светло за читаво човечанство I, стране 282-283.

Сазнајте више

Приближи се Јехови

Разорна моћ — „Јехова је велики ратник“

Зашто је Бог мира понекад принуђен да ратује?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Остани под Јеховином заштитом

Шта је долина и како су у њој Јеховине слуге заштићене?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Питања читалаца — мај 2015.

Ко је Гог из Магога који се спомиње у Језекиљу?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Ко данас представља седам пастира и осам кнезова?

Како су Језекија, Исаија, Михеј и кнезови у Јерусалиму показали да су добри пастири Божјег народа? Ко данас представља седам пастира и осам кнезова?