ТЕМА ПОГЛАВЉА

Шта је Исус научавао о Божјем Краљевству

1, 2. Шта је Јехова рекао тројици Исусових апостола и како су они реаговали на то?

КАКО би реаговао ако би ти се Јехова Бог лично обратио и рекао да урадиш нешто? Нема сумње да би га са задовољством послушао, шта год да је у питању.

2 Управо тако нешто су доживела тројица Исусових апостола — Петар, Јаков и Јован. (Прочитати Матеја 17:1-5.) Кратко након Пасхе 32. н. е., били су са својим Учитељем на једној ’високој гори‘. Тада су у визији видели Исуса као величанственог небеског Краља. Визија је деловала толико стварно да је Петар хтео да буде део ње и обратио се Исусу. Док је говорио, изнад њих се појавио облак. Затим су Петар и други апостоли чули оно што је само мали број људи икада чуо — Јеховин глас. Након што је назвао Исуса својим Сином, Јехова је јасно рекао: „Њега слушајте!“ Апостоли су примили к срцу ту Божју заповест. Били су послушни Исусовим учењима и подстицали су друге да чине исто (Дела 3:19-23; 4:18-20).

Исус је о Божјем Краљевству говорио више него о свему другом

3. (а) Зашто Јехова жели да слушамо његовог Сина? (б) Коју тему вреди детаљно истражити?

3 Речи „Њега слушајте“ забележене су у Светом писму „нама за поуку“ (Римљ. 15:4). Зашто је важно да их озбиљно схватимо? Зато што Исус заступа Јехову и увек је поучавао о ономе што његов Отац жели да знамо (Јов. 1:1, 14). Више него о свему другом говорио је о Божјем Краљевству, то јест о небеској месијанској власти коју ће чинити он и његових 144 000 сувладара. С обзиром на то, важно је да детаљно истражимо ту тему (Откр. 5:9, 10; 14:1-3; 20:6). Пре тога ћемо осмотрити зашто је Исус поклањао толику пажњу Божјем Краљевству.

„Оно чега је срце пуно“

4. На основу чега можемо закључити да Исус сматра Краљевство веома драгоценим?

4 Очигледно је да Исус сматра Краљевство веома драгоценим. На основу чега се то може закључити? Речи су попут прозора кроз који можемо завирити у  нечије срце — оне откривају шта је некоме заиста важно. Сам Исус је рекао: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Мат. 12:34). У складу с тим, користио је сваку прилику да преноси поруку о Краљевству. У четири јеванђеља се више од сто пута указује на ту владавину и то су махом Исусове изјаве. Да је Краљевство било главна тема његовог проповедања види се из следећих речи: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Исус је наставио да поучава своје ученике о Божјем Краљевству и након што је ускрснуо (Дела 1:3). Нема сумње да је свим срцем ценио Краљевство, што га је покретало да говори о њему.

5-7. (а) Како знамо да и Јехова сматра Краљевство драгоценим? Наведи пример. (б) По чему се види да свим срцем ценимо Краљевство?

5 И Јехова сматра Краљевство драгоценим. Како то знамо? Он је послао свог јединорођеног Сина у свет. Све што је Исус говорио и о чему је поучавао потиче од Јехове (Јов. 7:16; 12:49, 50). Јехова је надахнуо писање свега што је у јеванђељима забележено о Исусовом животу и служби. Размислимо на тренутак шта то значи.

Добро је да се свако од нас запита: ’Да ли свим срцем ценим Божје Краљевство?‘

6 Замисли да желиш да направиш породични фото-албум. Испред тебе је мноштво фотографија, али нема места за све. Шта ћеш урадити? Мораш изабрати које ћеш ставити у албум. У извесном смислу, јеванђеља су попут фото-албума који нам помаже да добро упознамо Исуса. Јехова није надахнуо писце јеванђеља да забележе све што је Исус рекао и урадио док је био на земљи (Јов. 20:30; 21:25). Божји дух их је водио да забележе речи и дела која нам помажу да разумемо сврху Исусове службе и да схватимо шта је Јехови најважније (2. Тим. 3:16, 17; 2. Петр. 1:21). Пошто у јеванђељима налазимо обиље Исусових учења о Божјем Краљевству, јасно је да Јехова сматра Краљевство драгоценим. Он жели да сазнамо што више о тој власти.

7 Добро је да се свако од нас запита: ’Да ли свим срцем ценим Божје Краљевство?‘ Ако имамо такав став, драге воље ћемо слушати оно што је Исус говорио о његовом значају и о томе како и када ће оно доћи.

Шта ће значити долазак Божјег Краљевства?

8. Како је Исус истакао важност Краљевства?

8 Размисли о молитви Оченаш. Снажним али једноставним речима, Исус је истакао зашто је Краљевство важно и шта ће оно постићи. Та молитва се састоји од седам молби. Прве три се односе на Јеховину намеру — на посвећење његовог имена, долазак  његовог Краљевства и вршење његове воље како на небу тако и на земљи. (Прочитати Матеја 6:9, 10.) Те три молбе су уско повезане. Путем Месијанског Краљевства Јехова ће посветити своје име и извршити своју вољу.

9, 10. (а) Шта ће Божје Краљевство остварити кад дође? (б) Ком библијском обећању се посебно радујеш?

9 Шта ће Божје Краљевство остварити? Изговарајући молитву „Нека дође краљевство твоје“, ми заправо тражимо да Краљевство изврши корените промене на земљи. Кад дође, оно ће преузети потпуну власт над њом. Уклониће садашњи зли свет, укључујући и све људске власти, и оствариће праведан нови свет (Дан. 2:44; 2. Петр. 3:13). Затим ће под владавином Краљевства цела планета постати рај (Лука 23:43). Умрли који су у Божјем сећању ускрснуће и поново ће бити са својим најмилијима (Јов. 5:28, 29). Људи ће постати савршени и добиће вечни живот (Откр. 21:3-5). На крају ће земља бити у потпуном складу с небесима, што је одувек била воља Јехове Бога! Да ли чезнеш за испуњењем ових библијских пророчанстава? Сваки пут када се молиш да дође Божје Краљевство, ти се молиш за испуњење тих драгоцених обећања.

10 Очигледно је да још морамо чекати на остварење речи из молитве Оченаш. И даље постоје људске власти, а свет у ком живимо далеко је од праведног. Ипак, имамо разлог за радост. Као што ћемо видети у следећем поглављу, Божје Краљевство је већ почело да влада на небу. Осмотримо најпре шта је Исус рекао о томе када ће Краљевство почети да влада на небу, а када ће доћи на земљу.

Када ће Божје Краљевство почети да влада?

11. Шта је Исус наговестио у вези с почетком владавине Божјег Краљевства?

11 Исус је наговестио да Краљевство неће почети да влада у првом веку наше ере, супротно очекивањима неких његових ученика (Дела 1:6). Обрати пажњу на два поређења која је испричао у периоду мањем од две године.

12. Како поређење о пшеници и кукољу указује на то да Краљевство није успостављено у првом веку?

12 Поређење о пшеници и кукољу. (Прочитати Матеја 13:24-30.) Након што је испричао ово поређење, вероватно у пролеће 31. н. е., Исус је објаснио својим ученицима шта оно значи (Мат. 13:36-43). Ово је суштина поређења: После смрти апостола, Ђаво ће посејати кукољ (лажни хришћани) међу пшеницу („синови краљевства“, то јест помазани хришћани). И пшеница и кукољ ће расти заједно све до жетве, која представља „свршетак овог поретка“. Након што жетва почне, кукољ ће бити скупљен. Потом ће пшеница бити скупљена у житницу. На  основу овог поређења, могло се закључити да Краљевство неће бити успостављено у првом веку наше ере већ по завршетку периода у ком су пшеница и кукољ расли заједно. Испоставило се да је то било 1914, када је почела жетва.

13. (а) Због чега је Исус испричао поређење о минама? (б) Како знамо да Исус није постављен за Месијанског Краља одмах по повратку на небо?

13 Поређење о минама. (Прочитати Луку 19:11-13.) Исус је испричао ово поређење 33. н. е., на свом последњем путовању у Јерусалим. Неки од његових слушалаца су мислили да ће он успоставити своје Краљевство чим стигну у Јерусалим. Да би исправио то мишљење и објаснио да ће Краљевство бити успостављено много касније, Исус је упоредио себе са ’човеком племенитог рода‘ који је морао да ’отпутује у далеку земљу да преузме краљевску власт‘. * У Исусовом случају, ’далека земља‘ је небо, где ће он примити краљевску власт од свог Оца. Али Исус је знао да неће бити постављен за Месијанског Краља одмах по повратку на небо. Требало је да ’седи Богу с десне стране и чека‘. Прошли су векови док није дошло време да буде устоличен (Пс. 110:1, 2; Мат. 22:43, 44; Јевр. 10:12, 13).

Када ће Божје Краљевство доћи?

14. (а) Како је Исус одговорио на питање својих апостола? (б) Шта нам испуњење Исусовог пророчанства говори о његовој присутности и Краљевству?

14 Неколико дана пре Исусове смрти, четворица апостола су га питала: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Мат.  24:3; Мар. 13:4). Исус је у одговору испричао опсежно пророчанство забележено у 24. и 25. поглављу Матејевог јеванђеља. Подробно је описао догађаје који ће се одвијати у целом свету и бити знак његове присутности. Почетак његове присутности поклапа се са успостављањем Краљевства, а врхунац његове присутности с доласком Краљевства. Постоји обиље доказа да се Исусово пророчанство испуњава од 1914. * Према томе, та година је обележила почетак његове присутности и успостављање Краљевства.

15, 16. На кога се односи израз „овај нараштај“?

15 Када ће Божје Краљевство доћи? Исус није открио када ће се то тачно десити (Мат. 24:36). Али рекао је нешто на основу чега можемо бити уверени да је то време на прагу. Исус је указао да ће Краљевство доћи након што „овај нараштај“ буде сведок испуњења пророчанског знака који је он дао. (Прочитати Матеја 24:32-34.) На кога се односи израз „овај нараштај“? Хајде да поближе осмотримо те Исусове речи.

16 „Овај нараштај“. Да ли је Исус тим речима указао на невернике? Није. Узмимо у обзир коме се обраћао. Ово пророчанство је испричао неколицини апостола који су му „пришли насамо“ (Мат. 24:3). Они су нешто касније били помазани светим духом. Запази и контекст. Пре него што је споменуо „овај нараштај“, Исус је рекао: „Учите из поређења о смокви. Кад јој грана напупи и пролиста, знате да је близу лето. Тако и ви, кад видите све то, знајте да је Син човечји близу, пред вратима.“ Догађаје које је Исус прорекао неће видети и разумети неверници већ његови помазани следбеници, који ће на основу тога схватити да је он „пред вратима“. Према томе, када је споменуо „овај нараштај“, Исус је мислио на своје помазане следбенике.

17. Шта значе изрази „нараштај“ и „све то“?

17 „Неће проћи док се све то не догоди“. Како ће се ове речи обистинити? Да бисмо добили одговор, треба да разумемо шта значе изрази „нараштај“ и „све то“. У Библији се реч „нараштај“ обично односи на људе различитих година чији се животни век преклапа током одређеног раздобља. Нараштај има свој крај и не траје предуго (Изл. 1:6). Израз „све то“ обухвата проречене догађаје који ће се одвијати током Исусове присутности, од њеног почетка 1914. до врхунца у ’великој невољи‘ (Мат. 24:21).

18, 19. Ко сачињава „нараштај“ о ком је Исус говорио и до ког закључка смо дошли?

18 На кога се односе Исусове речи о ’овом нараштају‘? Тај нараштај се састоји од две групе помазаника чији се животи преклапају. Прву групу  чине они који су 1914. већ били помазани и видели почетак испуњења знака, а другу помазаници који су у једном периоду савременици прве групе. Бар неки из друге групе доживеће почетак велике невоље. Обе групе чине један нараштај јер им се животи након помазања у једном периоду преклапају. *

19 Шта можемо закључити? Догађаји у свету јасан су показатељ да Исус влада као Краљ. Осим тога, помазаници који чине „овај нараштај“ полако залазе у године, а неће сви умрети пре него што почне велика невоља. Зато можемо закључити да ће Божје Краљевство веома брзо доћи и преузети потпуну власт над земљом. Сигурно ћемо бити пресрећни кад својим очима будемо видели испуњење речи из молитве Оченаш: „Нека дође краљевство твоје“!

20. Која важна тема ће се осматрати у овој књизи и о чему ће бити речи у следећем поглављу?

20 Увек имајмо на уму речи које је Јехова упутио с неба следбеницима свог Сина: „Њега слушајте!“ Као прави хришћани, од срца смо послушни тој Божјој заповести. Жарко желимо да знамо све што је Исус говорио и поучавао о Божјем Краљевству. У овој књизи ћемо осматрати важну тему — шта је Краљевство већ постигло и шта ће учинити у будућности. У следећем поглављу биће речи о упечатљивим догађајима који су пратили рођење Божјег Краљевства на небу.

^ одл. 13 Ово поређење је можда подсетило Исусове слушаоце на Архелаја, сина Ирода Великог. Пре своје смрти Ирод га је опуномоћио за владара над Јудејом и другим областима. Међутим, Архелај је најпре морао да крене на дуго путовање у Рим да би добио одобрење цара Августа. Тек након тога је могао да ступи на власт.

^ одл. 18 Нико ко је помазан светим духом након смрти последњег помазаника из прве групе — која је 1914. видела „почетак болних невоља“ — није део ’овог нараштаја‘ (Мат. 24:8).