Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 12. ПОГЛАВЉЕ

Организовани да служимо ’Богу мира‘

Организовани да служимо ’Богу мира‘

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Јехова организационо побољшава свој народ

1, 2. Шта се променило у Сионској стражарској кули у јануару 1895. и како су браћа реаговала на то?

КАДА је ревни Истраживач Библије по имену Џон Бонет добио Сионску стражарску кулу од јануара 1895, био је одушевљен оним што је видео. Часопис је имао нову, упечатљиву насловну страну. На њој је била слика светионика који се уздиже изнад узбурканог мора и зрацима светлости обасјава ноћно небо. Обавештење о промени насловне стране изнето је у чланку „Наше ново рухо“.

2 Брат Бонет је одмах писао Чарлсу Раселу: „Драго ми је што сте дотерали КУЛУ. Врло лепо изгледа.“ Још један предани Истраживач Библије, Џон Браун, писао је о својим утисцима: „Насловна страна је веома живописна. Како је чврсто подножје светионика и како постојано одолева олуји и немилосрдним таласима!“ Нова насловна страна је била прва, али не и последња промена коју су наша браћа видела те године. У новембру су сазнали за још једну значајну измену. Симболично говорећи, и она је имала везе са узбурканим морем.

3, 4. О ком проблему је писала Стражарска кула од 15. новембра 1895. и која је значајна промена најављена?

3 У Стражарској кули од 15. новембра 1895, објављен је подужи чланак у ком се отворено говорило о једном проблему. Наиме, попут олујних таласа, неслога је претила да наруши мир међу Истраживачима Библије. У скупштинама, браћа су се све чешће расправљала око тога ко треба да има водећу улогу. У чланку су сви упозорени да се чувају супарништва, које ствара раздор. Организација је упоређена с бродом а браћа која су предводила признала су свој пропуст да је припреме за олујне дане. Шта је требало урадити?

4 У наставку је објашњено да добар капетан води рачуна о томе да на броду има довољно појасева за спасавање и да је посада спремна да заштити брод пред олују. Попут тог капетана, они који предводе  организацију имају одговорност да припреме скупштине да се спремно суоче с проблемима. Да би се то постигло, најављена је једна далекосежна промена. Речено је да „свака скупштина треба [што пре] да изабере старешине које ће ’бринути о стаду‘“ (Дела 20:28).

5. (а) Зашто је одлука о постављању старешина била правовремена? (б) Која питања ћемо осмотрити?

5 Та одлука о постављању старешина дошла је у право време и допринела је стварању стабилних скупштина. Тиме се помогло браћи да преброде олујно доба Првог светског рата. У наредним деценијама уследила су нова организациона побољшања која су помогла браћи да још делотворније служе Јехови. Која библијска пророчанства указују на те позитивне промене? Којих се организационих промена ти сећаш и како су ти оне користиле?

„Мир ћу ти поставити за надгледника“

6, 7. (а) Шта значе речи из Исаије 60:17? (б) На шта указује помињање „надгледника“ и „управитеља“?

6 Као што смо видели у 9. поглављу, Исаија је прорекао да ће Јехова благословити свој народ порастом (Ис. 60:22). Јехова је обећао да ће учинити и више од тога. У истом пророчанству он каже: „Уместо бакра донећу злато, уместо гвожђа сребро, уместо дрва бакар, уместо камења гвожђе. Мир ћу ти поставити за надгледника и правду за управитеља“ (Ис. 60:17). Шта ове речи значе? Како се односе на нас?

Те промене нису прелазак са лошег на добро већ са доброг на боље

7 Исаија је прорекао да ће један материјал бити замењен другим. Али запази да те промене нису прелазак са лошег на добро већ са доброг на боље. Замена бакра златом је побољшање, што важи и за друге материјале који су поменути. Према томе, овим сликовитим речима Јехова је прорекао да ће његов народ постепено напредовати. О каквом побољшању се говори у овом пророчанству? Спомињући „надгледника“ и „управитеља“, Јехова је указао на то да се постепене промене односе на пастирску службу и организационо уређење у његовом народу.

8. (а) Ко стоји иза побољшања о којима се говори у Исаијином пророчанству? (б) Како нам те промене користе? (Видети и оквир „Понизно је прихватио савет“.)

8 Ко стоји иза тог организационог напретка? Јехова каже да ће он ’донети злато и сребро и поставити мир‘. У складу с тим, организациона побољшања у скупштини нису постигнута захваљујући људској способности већ Јеховином вођству. Откако је Исус крунисан за Краља, Јехова та побољшања остварује преко њега. Како нам те промене користе? У истом стиху се каже да ће оне водити до мира и праведности. Будући да прихватамо Јеховино вођство и прилагођавамо се променама, међу нама влада мир.  Љубав према праведности покреће нас да служимо Јехови, за кога апостол Павле каже да је „Бог мира“ (Фил. 4:9).

9. Шта је најјачи темељ реда и јединства у скупштини и зашто?

9 Павле је написао и да „Бог није Бог нереда, него мира“ (1. Кор. 14:33). Вредно је пажње да као супротност нереду Павле није навео ред него мир. Због чега? Размисли о следећем: Сам по себи, ред не води обавезно до мира. Примера ради, чета војника може у савршеном реду марширати према фронту, али тај ред на крају води до рата, а не до мира. Зато је неопходно да као хришћани увек имамо у виду важну истину: Свака организација у којој влада ред али не и мир, пре или касније ће пропасти. Насупрот томе, мир од Бога води до трајног реда. Нема сумње да смо срећни што нашу организацију води и прочишћава „Бог који даје мир“! (Римљ. 15:33). Мир који нам даје Бог темељ је реда и истинског јединства у ком уживамо у нашим скупштинама (Пс. 29:11).

10. (а) Које промене су се дешавале у нашој организацији крајем 19. и почетком 20. века? (Видети оквир „ Како је побољшано надгледање скупштина“.) (б) О којим питањима ће сада бити речи?

10 У оквиру „ Како је побољшано надгледање скупштина“ налази се кратак преглед корисних организационих промена које су уведене крајем 19. и почетком 20. века. Али како је у новије доба Јехова преко нашег Краља ’донео злато уместо бакра‘? Како су побољшања у надгледању ојачала мир и јединство у скупштинама? Како теби лично она помажу да служиш ’Богу мира‘?

Како Христ води скупштину

11. (а) Шта је установљено на основу темељног истраживања Светог писма? (б) Шта су одговорна браћа предузела након тога?

11 Водеће тело је 1964. покренуло један обиман пројекат који је трајао до 1971. Циљ је био да се у Светом писму темељно истраже многе теме, па и то како је била организована хришћанска скупштина у првом веку. * Што се тиче организационе структуре, истраживање је показало да је скупштине у првом веку надгледало старешинство, то јест група људи, а не само један човек. (Прочитати Филипљанима 1:1 и 1. Тимотеју 4:14.) Кад се то боље разумело, водеће тело је увидело да их Краљ Исус усмерава ка организационом побољшању. Браћа која су служила у водећем телу свим срцем су желела да следе његово вођство. Брзо су предузели промене како би старешине биле наименоване у складу с библијским узором. Које су измене уведене почетком 1970-их?

12. (а) Која промена је направљена 1971? (б) Објасни како је Водеће тело данас организовано. (Видети оквир „Како Водеће тело подупире Краљевство“.)

12 Прва измена односила се на са̂мо водеће тело. До тог периода, ту групу помазане браће чинила су седморица чланова управног одбора корпорације  Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Међутим, водеће тело је 1971. проширено са 7 на 11 чланова и било је одвојено од управног одбора корпорације. Сви они су били равноправни и сваке године су се по абецедном реду смењивали у председавању.

13. (а) Како је надгледање скупштина било организовано од 1932. до 1972? (б) Шта је Водеће тело предузело 1972?

13 Следећа измена тицала се свих скупштина. Наиме, од 1932. до 1972, за надгледање скупштине је углавном био задужен један брат. До 1936. тај брат је називан водитељем службе. Касније је тај назив промењен у скупштински слуга, а потом у скупштински надгледник. Та наименована браћа су неуморно бринула о добробити Божјег стада. Скупштински надгледник је обично доносио одлуке сам, не саветујући се са осталим слугама у скупштини. Међутим, Водеће тело је током 1972. припремало једну промену од историјског значаја. О чему се радило?

14. (а) Која промена је ступила на снагу 1. октобра 1972? (б) Како браћа која служе као координатори старешинства примењују савет из Филипљанима 2:3?

14 Та промена се односила на дотадашњу праксу да само један брат служи као председавајући надгледник у скупштини. Од те године, и друга браћа која испуњавају библијске услове теократски  се наименују да служе као хришћанске старешине. Они чине старешинство и заједно надгледају скупштину. Нов начин надгледања скупштина ступио је на снагу 1. октобра 1972. Данас брат који служи као координатор старешинства не сматра себе важнијим од других старешина (Лука 9:48). Та понизна браћа много значе нашем међународном братству! (Фил. 2:3).

  Наш Краљ је мудро и далековидо обезбедио својим следбеницима пастире у право време

15. (а) Зашто је добро што скупштинске одговорности обавља старешинство, то јест група старешина? (б) Из чега се види да је наш Краљ поступао мудро и далековидо?

15 Одлука да скупштинске одговорности обавља група старешина била је вишеструко корисна. Осмотримо три позитивна резултата. Као прво и најважније, то свим старешинама — без обзира на тежину одговорности коју носе — помаже да имају на уму да је Поглавар скупштине Исус (Еф. 5:23). Као друго, у Пословицама 15:22 стоји: „Успех лежи у мноштву саветника.“ Када се старешине састану да би размотриле ствари које су важне за духовну добробит скупштине и сваки од њих уважава предлоге других, лакше им је да донесу одлуке које су у складу с библијским начелима (Посл. 27:17). Јехова благосиља такве одлуке и оне воде до успеха. Као треће, захваљујући томе што више браће испуњава  услове да служе као старешине, удовољава се све већој потреби за надгледницима и пастирима у скупштини (Ис. 60:3-5). Замисли само — број скупштина у свету се од 1971. до 2013. повећао са преко 27 000 на више од 113 000! Очигледно, наш Краљ је мудро и далековидо обезбедио својим следбеницима пастире у право време (Мих. 5:5).

„Будите пример стаду“

16. (а) Коју одговорност имају старешине? (б) Како су Истраживачи Библије гледали на Исусов подстицај: „Паси моје овчице“?

16 Још у првим данима Истраживача Библије, старешине су биле свесне одговорности да суверницима помажу да истрајно служе Богу. (Прочитати Галатима 6:10.) У Стражарској кули је 1908. било речи о Исусовом подстицају: „Паси моје овчице“ (Јов. 21:15-17). У чланку је старешинама речено: „Веома је важно да брига о стаду, задатак који нам је Учитељ поверио, има посебно место у нашем срцу — да будемо свесни колика је част што можемо да хранимо Господове овчице и бринемо о њима.“ Као још један подсетник старешинама, у Стражарској кули је 1925. поново истакнуто колико је пастирска служба важна: „Скупштина је Божје власништво [...] и њему су одговорни сви којима је поверено да служе браћи.“

17. Како је Јеховина организација помагала надгледницима да боље обављају пастирску службу?

17 Како је у Јеховиној организацији ’гвожђе замењено сребром‘ што се тиче пастирске службе? Путем обуке коју су старешине добијале. Први Семинар за наименовану браћу одржан је 1959. Међу темама које су осматране била је и „Покажимо лично занимање“. Одговорна браћа су саветована да  „направе распоред за посећивање објавитеља у њиховим домовима“. Браћа су добила више предлога како да на таквим посетама пруже охрабрење. Године 1966. унете су неке измене у програм Семинара. Осматрала се тема „Значај пастирске службе“. Шта је била суштина те лекције? Они који предводе у скупштини „треба да с љубављу брину о Божјем стаду, не занемарујући при том породичне одговорности и службу проповедања“. У новије време, уведена је и Школа за скупштинске старешине. Шта је постигнуто захваљујући обуци коју је Јеховина организација пружала из године у годину? Данас хришћанска скупштина има на хиљаде браће која су оспособљена да служе као духовни пастири.

Семинар за наименовану браћу на Филипинима, 1966.

18. (а) Која озбиљна одговорност је поверена старешинама? (б) Зашто Јехова и Исус цене пожртвоване старешине?

18 Јехова је преко нашег Краља Исуса наименовао хришћанске старешине како би им поверио једну озбиљну одговорност — да воде Божје стадо кроз најтежи период у историји човечанства (Еф. 4:11, 12; 2. Тим. 3:1). Јехова и Исус изузетно цене пожртвоване старешине јер су та браћа послушна библијском савету: ’Пасите Божје стадо које вам је поверено — драговољно, горљиво; будите пример стаду‘ (1. Петр. 5:2, 3). Хришћански пастири на много начина пружају пример стаду и умногоме доприносе миру и радости у скупштини. Издвојићемо два начина.

Како старешине пасу Божје стадо

19. Због чега волиш да идеш у службу са старешинама?

19 Као прво, старешине сарађују са члановима скупштине. Лука је у свом јеванђељу написао о  Исусу: „Пошао је од града до града и од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству. С њим су била дванаесторица“ (Лука 8:1). Као што је Исус проповедао са апостолима, тако и примерне старешине данас иду у службу проповедања са суверницима. Свесни су да на тај начин много доприносе позитивном духу у скупштини. Шта објавитељи мисле о таквим старешинама? Жанин, која има скоро 90 година, каже: „Кад сам у служби с неким старешином, имам прилику да мало више разговарам с њим и боље га упознам.“ „Кад старешина иде са мном у службу од врата до врата“, каже 35-годишњи Стивен, „видим његову жељу да ми помогне. Радостан сам због тога.“

Као што пастир тражи изгубљену овцу, тако старешине настоје да нађу оне који су се удаљили од скупштине

20, 21. Како старешине опонашају пастира из Исусовог поређења? Наведи пример. (Видети и оквир „Труд је уродио плодом“.)

20 Као друго, Јеховина организација обучава старешине да поклоне пажњу онима који су се удаљили од скупштине (Јевр. 12:12). Зашто старешине треба да помажу духовно слабим особама и како то треба да чине? Одговор налазимо у Исусовом поређењу о пастиру и изгубљеној овци. (Прочитати Луку 15:4-7.) Кад пастир из поређења примети да једна овца недостаје, он је тражи као да је једина коју има. У ком смислу су данашње старешине попут тог пастира? Као што је изгубљена овца и даље драгоцена пастиру, тако су и они који су се одвојили од Божјег народа и даље драгоцени у очима старешина. Они на духовно слабу особу гледају као на изгубљену овцу, а не као на изгубљен случај. Надаље, као што пастир ’тражи изгубљену овцу док је не нађе‘, тако старешине настоје да нађу оне који су се удаљили од скупштине и помогну им.

21 Шта пастир из поређења ради кад пронађе своју овцу? Он је нежно подигне, ’стави на рамена‘ и носи назад у стадо. Слично томе, искрена брига старешина јача духовно слабу особу и помаже јој да се врати у скупштину. Управо то се десило Виктору, брату из Африке, који неко време није ишао у службу и на састанке. Он прича: „Био сам неактиван осам година, али старешине нису дигле руке од мене.“ Шта га је посебно дирнуло? „Једног дана је код мене дошао Џон, старешина с којим сам ишао у Школу за пионире. Показао ми је неке наше заједничке слике из школе. Присетио сам се многих лепих тренутака и пожелео да опет осетим радост коју сам имао док сам служио Јехови.“ Кратко након Џонове посете, Виктор се вратио у скупштину и сада поново служи као пионир. Нема сумње да нам  хришћанске старешине помажу да будемо још радоснији (2. Кор. 1:24). *

Боље вођство јача јединство Божјег народа

22. Како праведност и мир јачају јединство хришћанске скупштине? (Видети и оквир „Били смо одушевљени“.)

22 Као што је раније речено, Јехова је прорекао да ће међу Божјим народом све више владати праведност и мир (Ис. 60:17). Обе особине јачају јединство скупштина. На који начин? Што се тиче праведности, као што је ’Јехова један‘ тако су и његова праведна мерила једнака за све (Пон. зак. 6:4). Она се не разликују од земље до земље већ су иста за ’све скупштине светих‘ (1. Кор. 14:33). Према томе, скупштина ће напредовати само ако се држи Божјих мерила. Што се тиче мира, наш Краљ жели не само да у скупштини влада мир него и да будемо миротворци (Мат. 5:9). Зато се ми „трудимо да унапређујемо мир“. Чинимо све што је до нас да решимо несугласице до којих понекад дође (Римљ. 14:19). На тај начин јачамо мир и јединство (Ис. 60:18).

23. Чему се данас радују Јеховине слуге?

23 У новембру 1895, када је Стражарска кула најавила да ће у свакој скупштини постојати старешине, одговорна браћа су у чланку изразила и једну искрену жељу. У вези са чим? Молили су се да тај корак у организационом уређењу помогне Божјем народу да „брзо постигне јединство у вери“. Када се осврнемо на прошле деценије, драго нам је што видимо да су постепене промене у надгледању скупштина, које су остварене под вођством Јехове и нашег Краља, заиста ојачале наше јединство (Пс. 99:4). Радосни смо што данас Јеховин народ у целом свету ’исто размишља, исто поступа‘ и служи Богу мира „раме уз раме“ (2. Кор. 12:18; прочитати Софонију 3:9).

^ одл. 11 Резултати тог опсежног истраживања били су објављени у књизи Помоћ за разумевање Библије.

^ одл. 21 Видети чланак „Старешине нам помажу да радосно служимо Богу“, у Стражарској кули од 15. јануара 2013.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Јехова је Бог реда

Како се на примеру древног Израела и првих хришћана види да Јеховине слуге треба да и данас буду добро организоване?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Будимо послушни пастирима у Јеховиној организацији

Старешине су наименоване светим духом да као пастири брину о Божјем народу. Зашто треба да им будемо послушни?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Дочекајмо крај овог света у јединству

Четири примера из Библије истичу колико је важно јединство и зашто ће у будућности бити још важније.