Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Божје Краљевство влада!

 10. ПОГЛАВЉЕ

Краљ прочишћава свој народ у духовном погледу

Краљ прочишћава свој народ у духовном погледу

ТЕМА ПОГЛАВЉА

Зашто и како Исус прочишћава своје следбенике у духовном погледу

1-3. Шта је Исус урадио кад је видео да се храм скрнави?

ИСУС је дубоко поштовао храм у Јерусалиму јер је знао шта то здање представља. Храм је вековима био средиште праве религије. Али та религија — обожавање светог Бога Јехове — мора бити неупрљана и чиста. Замисли како се Исус осећао кад је 10. нисана 33. н. е. дошао у храм и видео да се скрнави. Шта се то дешавало? (Прочитати Матеја 21:12, 13.)

2 У храмском дворишту за незнабошце, похлепни трговци и мењачи новца су искоришћавали људе који су дошли да принесу жртве Јехови. * Исус је „истерао све који су продавали и куповали у храму и испревртао столове мењачима новца“. (Упоредити с Немијом 13:7-9.) Јавно је осудио те себичне људе јер су од дома његовог Оца направили „разбојничку пећину“. Из тога се види колико је ценио храм и оно што је храм представљао. Служење његовом Оцу морало је остати чисто.

3 Вековима касније, након што је постављен за Месијанског Краља, Исус је опет очистио храм — овог пута онај који обухвата све који желе да служе Јехови и имају његово одобравање. О ком храму се ради?

„Очистиће Левијеве синове“

4, 5. (а) Како су Исусови помазани следбеници прочишћавани од 1914. до прве половине 1919? (б) Да ли је то био крај прочишћавања Божјег народа? Објасни.

4 Као што смо видели у 2. поглављу ове књиге, Исус је након крунисања 1914. почео са својим Оцем да прегледа духовни храм — уређење путем ког је Јехова омогућио људима да му служе на чист начин. * Приликом тог прегледања, Краљ је увидео да треба прочистити помазане хришћане, „Левијеве синове“ (Мал. 3:1-3). Од 1914. до прве половине 1919, Јехова је прочистио своје слуге тако што је допустио да прођу кроз различите кушње и невоље. На срећу, помазаници су из тих ватрених испита изашли чистији, жељни да пруже пуну подршку Месијанском Краљу!

 5 Да ли је то био крај прочишћавања Божјих слугу? Није. Током последњих дана, Јехова је преко Месијанског Краља наставио да им помаже да буду чисти како би могли да остану у духовном храму. У следећа два поглавља, видећемо како их је прочистио у погледу морала и организационо. Пре тога ћемо осмотрити како је текло духовно прочишћавање. Вера ће нам бити још јача кад будемо видели шта је све Исус чинио — како на очигледан тако и на мање приметан начин — да би помогао својим следбеницима да буду духовно чисти.

„Будите чисти“

6. Како нам Јеховине заповести јудејским изгнаницима помажу да разумемо шта значи бити духовно чист?

6 Шта је духовна чистоћа? Да бисмо одговорили на то, осмотримо шта је Јехова рекао јудејским изгнаницима који су касније, у шестом веку пре н. е., напустили Вавилон. (Прочитати Исаију 52:11.) Првенствена сврха њиховог повратка у Јерусалим била је да поново изграде храм и обнове праву религију (Језд. 1:2-4). Јехова је желео да његов народ буде потпуно чист, без икаквих примеса вавилонске религије. Запази да им је дао више заповести: „Не дотичите ништа нечисто“, „изађите из њега“ и „будите чисти“. Служење Јехови не сме бити упрљано кривом религијом. Шта из тога можемо закључити? Бити духовно чист значи одбацити сва учења и обичаје криве религије.

7. Преко кога Исус помаже својим следбеницима да буду духовно чисти?

7 Кратко након што је почео да влада као Краљ, Исус је поставио препознатљивог заступника који ће помагати његовим следбеницима да буду духовно чисти. Тај заступник је верни и разборити роб (Мат. 24:45). До 1919, када му је Исус поверио тај задатак, Истраживачи Библије су се већ ослободили многих верских заблуда. Али то је био тек почетак. Преко верног роба, Христ је својим следбеницима постепено откривао истину о извесним празницима и обичајима којих су се држали (Посл. 4:18). Осмотримо неке примере.

Да ли хришћани треба да славе Божић?

8. Шта су Истраживачи Библије дуго знали о Божићу, али шта нису у потпуности разумели?

8 Истраживачи Библије су одавно знали да Божић има паганске корене и да се Исус није родио 25. децембра, нити 7. јануара. У Сионској стражарској кули од децембра 1881. писало је: „Милиони људи су прешли у цркву из паганских религија. Али промена је била само у имену, јер су пагански свештеници постали хришћански свештеници, а пагански празници су добили хришћанска имена. Један од тих  празника је Божић.“ У Стражарској кули је 1883. године, у чланку „Кад је Исус рођен?“, објашњено да је то било негде почетком октобра. * Упркос томе, Истраживачи Библије у то време нису јасно разумели да треба да престану да славе тај празник. Славио се чак и у Бетелу. Међутим, то се променило након 1926. Зашто?

9. Шта су Истраживачи Библије с временом увидели?

9 На основу пажљивог, темељног проучавања те теме, Истраживачи Библије су разумели да корени Божића и обичаји повезани с њим заправо срамоте Бога. У чланку „Порекло Божића“, који је објављен у Златном веку од 14. децембра 1927, писало је да је то паганска прослава, у којој је нагласак на ужицима и која је повезана са обожавањем идола. У чланку је јасно речено да Христ није заповедио да се слави његово рођење. На крају је отворено објашњено: „Чињеница да свет, [наше несавршено] тело и Ђаво желе да се [Божић] слави завршни је и коначни доказ да они који предано служе Јехови не треба да славе тај празник.“ Сасвим је разумљиво што бетелска породица није славила Божић тог децембра — нити икада више!

10. (а) Како је у децембру 1928. дато опсежније објашњење о Божићу? (Видети и оквир „ Порекло и сврха Божића“.) (б) Како су Божје слуге упозорене на друге празнике и прославе? (Видети оквир „ Разоткривање истине о другим празницима и прославама“.)

10 Наредне године, Истраживачи Библије су добили још опсежније појашњење. Брат Ричард Барбер, који је служио у главном седишту, одржао је 12. децембра 1928. говор који је емитован на радију. У њему је разоткрио нечисто порекло Божића. Како је  Божји народ реаговао на те јасне смернице? Сећајући се времена кад су он и његова породица престали да славе Божић, брат Чарлс Брандлајн је рекао: „Да ли нам је било тешко да се одрекнемо те паганске прославе? Ни најмање! [...] Било је то као кад скинеш блатњаву одећу и бациш је.“ У сличном духу је и изјава брата Хенрија Кантвела, који је касније служио као путујући надгледник: „Било нам је драго што можемо да се одрекнемо нечега да бисмо доказали своју љубав према Јехови.“ Христови верни следбеници су били спремни да прихвате промене и одбаце прославу која је проистекла из криве религије. * (Јов. 15:19; 17:14).

11. На који начин можемо показати да подржавамо Месијанског Краља?

11 Ти Истраживачи Библије пружили су нам одличан пример. Размишљајући о њима, добро је да се питамо: ’Како гледам на смернице верног и разборитог роба? Да ли их са захвалношћу прихватам и примењујем?‘ Својом послушношћу од срца, ми пружамо подршку Месијанском Краљу, који нам преко верног роба даје духовну храну у право време (Дела 16:4, 5).

Да ли хришћани треба да користе крст?

Значка с крстом и круном (Видети 12. и 13. одломак)

12. Какво гледиште о крсту су Истраживачи Библије годинама имали?

12 Истраживачи Библије су годинама сматрали да је крст прикладан симбол хришћанства. Наравно, нису на њега гледали као на предмет обожавања, јер им је било јасно да је идолопоклонство грех (1. Кор. 10:14; 1. Јов. 5:21). У Стражарској кули је још 1883.  отворено речено да је „Богу одвратан сваки вид идолопоклонства“. И поред тога, сматрали су да постоји прикладан начин да се крст користи. Примера ради, с поносом су носили значку с крстом и круном као знак распознавања. За њих је то значило да ће добити круну живота ако остану верни до смрти. Од 1891. крст и круна су стајали на насловној страни Стражарске куле.

13. Како је Христовим следбеницима постепено откривено више појединости о употреби крста? (Видети и оквир „ Шта смо сазнали о употреби крста“.)

13 Истраживачи Библије су волели тај амблем. Међутим, почетком 1920-их, постепено су открили више о употреби крста. Грант Сјутер, који је касније служио у Водећем телу, испричао је шта је изнесено на покрајинском састанку који је 1928. одржан у Детроиту, у Мичигену: „На том састанку је било објашњено да не само што није потребно него није ни исправно користити крст и круну као обележја.“ У наредних неколико година, уследила су нова појашњења. Било је очигледно да у служењу Богу које је духовно чисто и неупрљано нема места за крст.

14. Како је Божји народ реаговао на нова сазнања о крсту?

14 Како је Божји народ реаговао на та нова сазнања? Да ли су наставили да носе значку с крстом и круном, која им је била толико драга? „Лако смо прекинули с тим кад смо схватили шта представља“, испричала је Лила Робертс, која је дуги низ година служила Јехови. Још једна верна сестра, Урсула Серенко, изразила је осећања многих, рекавши: „Увидели смо да је оно што смо сматрали драгим подсетником на смрт нашег Господа и наше хришћанско предање заправо пагански симбол. У складу с Пословицама 4:18, били смо захвални што нам је пут још јасније обасјан.“ Христови одани следбеници нису желели да имају удела у нечистим обичајима криве религије.

15, 16. Чиме доказујемо да желимо да допринесемо чистоћи земаљског предворја Јеховиног духовног храма?

15 И ми данас имамо исти чврст став. Свесни смо да Христ користи верног и разборитог роба да би помогао својим слугама да остану духовно чисти. Према томе, када нас тај роб путем духовне хране упозори да су неке прославе, обичаји и веровања упрљани кривом религијом, ми без оклевања поступамо у складу с тим упозорењем. Попут наше браће и сестара који су живели на почетку Христове присутности, желимо да допринесемо чистоћи земаљског предворја Јеховиног духовног храма.

16 Током последњих дана, Христ штити скупштину Јеховиног народа и од појединаца који би је могли упрљати у духовном погледу. То укључује догађаје који су скривени од наших очију. Погледајмо о чему се ради.

 „Одвојиће зле од праведних“

17, 18. У поређењу о мрежи, шта предочава (а) мрежа, (б) ’хватање свакојаких риба‘, (в) скупљање добрих риба у посуде и (г) бацање лоших риба?

17 Краљ Исус Христ брижно мотри на скупштине Божјег народа у целом свету. На начин који не можемо потпуно разумети, Христ и анђели врше раздвајање људи. Исус је то описао у поређењу о мрежи. (Прочитати Матеја 13:47-50.) Шта то поређење значи?

Мрежа представља проповедање добре вести у симболичном мору човечанства (Видети 18. одломак)

18 ’Бацање мреже у море.‘ Мрежа представља проповедање добре вести о Краљевству у симболичном мору човечанства. „У [мрежу] се ухватило свакојаких риба.“ Добра вест привлачи различите људе. Неки предузимају кораке да постану прави хришћани, док се многи други у почетку донекле занимају за истину, али немају искрену жељу да служе Јехови. * ’Скупљање добрих риба у посуде.‘ Људи доброг срца се скупљају у скупштине, где служе Јехови у складу с његовим чистим мерилима. ’Бацање лоших риба.‘ Током последњих дана, Христ и анђели одвајају „зле од праведних“. * Тако је онима који немају довољно љубави према праведности — који можда нису спремни да напусте погрешна веровања и обичаје — онемогућено да упрљају скупштине. *

19. Шта мислиш о ономе што Христ чини да би сачувао чистоћу Божјег народа и праве религије?

19 Зар није лепо знати да наш Краљ Исус Христ штити оне који су му поверени? И зар није охрабрујуће знати да он за праву религију — и праве Божје слуге — и данас све чини са истом ревношћу какву је испољио у првом веку, кад је очистио храм? Дубоко смо захвални за све што Христ предузима да би сачувао духовну чистоћу Божјег народа и праве религије. Пружимо подршку нашем Краљу и његовом Краљевству тако што ћемо се у потпуности клонити криве религије!

^ одл. 2 Јевреји који су долазили из других земаља морали су да размене новац да би могли да плате годишњи храмски порез, а мењачи новца су им наплаћивали велику провизију за размену у одговарајућу валуту. Осим тога, неки људи су можда морали да купе животиње да би их принели на жртву. По свему судећи, Исус је назвао трговце ’разбојницима‘ јер су прескупо наплаћивали своју робу и услуге.

^ одл. 4 Јеховин народ на земљи служи у земаљском предворју његовог великог духовног храма.

^ одл. 8 У том чланку је указано да се Исус није родио током зиме, јер је то „противречно извештају у ком се каже да су пастири боравили напољу са својим стадима“ (Лука 2:8).

^ одл. 10 У приватном писму које је брат Фредерик Франц написао 14. новембра 1927, стајало је: „Ове године нећемо славити Божић. Бетелска породица је одлучила да прекине с том прославом.“ Неколико месеци касније, у писму од 6. фебруара 1928, брат Франц је написао: „Мало-помало, Господ нас чисти од грешака које потичу из Ђаволове вавилонске организације.“

^ одл. 18 На пример, вреди запазити да је 2013. највећи број објавитеља био 7 965 954, док је на Спомен-свечаности било 19 241 252 присутних.

^ одл. 18 Одвајање добрих од лоших риба није исто што и одвајање оваца од јараца (Мат. 25:31-46). Одвајање оваца од јараца, то јест коначна пресуда, одиграће се током предстојеће велике невоље. До тада, они који се могу упоредити с лошим рибама имају прилику да се врате Јехови и постану део скупштине (Мал. 3:7).

^ одл. 18 Лоше рибе ће на крају бити бачене у симболичну ужарену пећ, што значи да им у будућности предстоји уништење.