ТЕМА ПОГЛАВЉА

Јехова постепено открива своју намеру, али само онима који га се боје

1, 2. Како је Јехова откривао људима своју намеру?

ДОБРИ родитељи укључују децу у разговоре о породичним стварима. Међутим, не откривају им све већ пазе да то буде само онолико колико она могу разумети.

2 Слично томе, Јехова је људима постепено откривао своју намеру. Али то је чинио тек кад би дошло право време. Осмотримо укратко како је он током историје откривао истину о Краљевству.

Зашто је Краљевство потребно?

3, 4. Да ли је Јехова унапред одредио ток људске историје? Објасни.

3 Месијанско Краљевство није било део Божје првобитне намере. Због чега? Разлог је то што Јехова није унапред одредио ток људске историје. Он је људе створио са слободном вољом. Његова намера за човечанство види се у ономе што је рекао Адаму и Еви: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Пост. 1:28). Јехова је такође очекивао да се држе његових мерила у погледу тога шта је добро, а шта зло (Пост. 2:16, 17). Да су се Адам и Ева и њихови потомци држали тих мерила и били послушни Богу, за испуњење Божје намере не би било потребно Христово Краљевство. Земља би сада била пуна савршених људи и сви они би верно служили Јехови.

4 Упркос побуни Сатане, Адама и Еве, Јехова је остао при својој намери да земља буде настањена савршеним људима. Само је променио начин на који ће је остварити. Његова намера није попут воза који на своје одредиште може стићи само једном пругом и може искочити из шина ако се деси нешто непредвиђено. Кад Јехова одлучи да нешто учини, нема те силе која може осујетити његову намеру. (Прочитати Исаију 55:11.) Ако се, сликовито говорећи, нешто испречи на једном колосеку, Јехова ће користити други * (Изл. 3:14, 15). Кад сматра  да је право време за то, он открива својим верним слугама нови начин за остварење своје намере.

5. Шта је Јехова учинио одмах након побуне у Едену?

5 Одмах након побуне у Едену, Јехова је одлучио да успостави Краљевство (Мат. 25:34). У том мрачном периоду људске историје, открио је шта ће учинити да би људима вратио савршенство и поправио штету насталу услед Сатаниног неуспелог покушаја да се домогне власти (Пост. 3:14-19). Па ипак, Јехова није одједном обелоданио све појединости о Краљевству.

Јехова почиње да открива истину о Краљевству

6. Шта је Јехова обећао, а шта није открио?

6 Већ у првом пророчанству, Јехова је обећао да ће доћи „потомство“ * које ће здробити главу змији. (Прочитати Постанак 3:15.) Међутим, у то време није било откривено ко представља потомство жене, а ко потомство змије. Прошло је око 2 000 година док Јехова није открио више о томе. *

7. Зашто је Аврахам изабран за праоца обећаног потомка и шта учимо из тога?

7 С временом, Јехова је одлучио да ће обећани потомак доћи из Аврахамове лозе. Аврахам је био изабран зато што је „послушао [Јеховин] глас“ (Пост. 22:18). Ту налазимо кључну поуку — Бог открива своју намеру само онима који осећају страхопоштовање према њему. (Прочитати Псалам 25:14.)

8, 9. Које је појединости о обећаном потомку Јехова открио Аврахаму и Јакову?

8 Кад је преко анђела разговарао са својим пријатељем Аврахамом, Јехова је први пут открио важну чињеницу — обећани потомак ће бити човек (Пост. 22:15-17; Јак. 2:23). Али како ће тај човек здробити главу змији? Ко је змија? Одговори на та питања уследили су касније.

9 Јехова је одредио да обећани потомак дође преко Аврахамовог унука Јакова, човека који је испољио изузетну веру (Пост. 28:13-22). Бог је касније надахнуо Јакова да обзнани да ће обећани потомак потећи од његовог сина Јуде. Јаков је прорекао да ће тај Јудин потомак добити „жезло“, то јест палицу која је симбол краљевске власти и да ће се њему „покоравати народи“ (Пост. 49:1, 10). Тиме је Јехова наговестио да ће тај потомак владати као краљ.

10, 11. Зашто је Јехова открио своју намеру Давиду и Данилу?

10 Око 650 година после Јудиног доба, Јехова је нове појединости открио краљу Давиду, који је био из Јудине лозе. За Давида је рекао да је човек „по његовом срцу“ (1. Сам. 13:14; 17:12; Дела 13:22). Због Давидовог дубоког поштовања према њему, Јехова је склопио савез с њим и обећао му да ће један од његових потомака владати заувек (2. Сам. 7:8, 12-16).

 11 Око 500 година касније, Јехова је преко пророка Данила открио тачну годину када ће се Помазаник, то јест Месија, појавити на земљи (Дан. 9:25). Због тога што је дубоко поштовао Јехову и постојано му служио, Данило је био „миљеник Божји“ (Дан. 6:16; 9:22, 23).

12. Шта је Данилу речено да уради и зашто?

12 Премда је Јехова преко верних пророка као што је Данило открио много тога о Месији, још није било време да његове слуге разумеју значај свега што су записали под надахнућем. Примера ради, након што је имао визију о успостави Божјег Краљевства, Данилу је речено да запечати пророчанство док не дође време које је Јехова одредио. Тада ће се ’право знање умножити‘ (Дан. 12:4).

Јехова је надахнуо Данила и друге верне слуге да забележе појединости о Месијанском Краљевству

Исус расветљава Божју намеру

13. (а) Ко је обећани потомак? (б) Како је Исус расветлио пророчанство из Постанка 3:15?

13 Јехова је јасно показао да је Исус обећани потомак из Давидове лозе, који ће владати као Краљ (Лука 1:30-33; 3:21, 22). Почетак Исусове службе био је попут изласка сунца јер је он расветлио људима Божју намеру (Мат. 4:13-17). Примера ради, Исус је отклонио сваку сумњу у погледу тога ко је „змија“ из Постанка 3:14, 15 кад је разоткрио да је Ђаво „убица“ и „отац лажи“ (Јов. 8:44). Откривење које је Исус дао Јовану показује да је „празмија“ заправо „Ђаво и Сатана“. * (Прочитати Откривење 1:1; 12:9.) Исус је ту открио како ће он, као обећани потомак, на крају испунити пророчанство из Едена и уништити Сатану (Откр. 20:7-10).

14-16. Да ли су у првом веку ученици разумели све чему их је Исус поучавао? Објасни.

14 Као што смо видели у првом поглављу ове књиге, Исус је често говорио о Краљевству. Међутим, није увек откривао све што су његови ученици желели да знају. Чак и кад је наводио конкретне појединости, његови следбеници су много касније — понекад након више векова — потпуно разумели значење онога чему их је поучавао. Осмотримо неке примере.

15 Исус је 33. н. е. рекао да ће његови сувладари у Божјем Краљевству бити изабрани са земље и ускрснути на небо као духовна бића. Али његови ученици то у први мах нису разумели (Дан. 7:18; Јов. 14:2-5). Исте године, Исус је испричао поређења у којима је указао на то да ће од његовог узнесења на небо до успоставе Краљевства протећи много времена (Мат. 25:14, 19; Лука 19:11, 12). Ученици нису схватили ту важну поуку и питали су га након  што је ускрснуо: „Хоћеш ли у ово време Израелу обновити краљевство?“ Међутим, Исус им тада није дао додатна објашњења (Дела 1:6, 7). Раније је говорио о томе да ће постојати и „друге овце“, које неће бити део ’малог стада‘ његових сувладара (Јов. 10:16; Лука 12:32). Христови следбеници су исправно разумели ко сачињава те групе тек годинама након успоставе Краљевства 1914.

16 Било је много тога што је Исус могао рећи својим ученицима док је био с њима на земљи, али знао је да још нису у стању да то носе (Јов. 16:12). Нема сумње да је у првом веку откривено много о Краљевству. Међутим, још није било време да се то ’знање умножи‘.

Право знање се умножава у ’времену краја‘

17. (а) Шта морамо радити да бисмо разумели истину о Краљевству? (б) Шта нам је још потребно?

17 Јехова је рекао пророку Данилу да ће током ’времена краја многи претраживати‘ и да ће се „право знање“ о Божјој намери умножити (Дан. 12:4). Они који желе то знање морају се потрудити да га стекну. Према једном библијском лексикону, хебрејски глагол „претраживати“ може носити мисао о помном и детаљном проучавању неке књиге. Међутим, колико год темељно истраживали Библију, без Јеховине помоћи не можемо исправно разумети истину о Краљевству. (Прочитати Матеја 13:11.)

18. Како они који се боје Јехове испољавају веру и понизност?

18 У времену краја Јехова и даље постепено открива истину о Краљевству, што је чинио и у деценијама које су претходиле 1914. Као што ћемо видети у 4и 5. поглављу ове књиге, Јеховине слуге су  током протеклог века у више наврата морале да мењају своје разумевање неких појединости о Краљевству. Да ли то значи да немају Јеховину подршку? Баш напротив! Он је увек уз њих, јер они који се боје Јехове испољавају две особине које он воли — веру и понизност (Јевр. 11:6; Јак. 4:6). Јеховине слуге верују да ће се сва обећања из Божје Речи обистинити. Њихова понизност долази до изражаја кад признају да нису добро разумели како ће се та обећања испунити. Тај понизан став се огледа у речима записаним у Стражарској кули од 1. марта 1925: „Свесни смо да Господ сам тумачи своје објаве, да ће протумачити своју Реч свом народу на најбољи начин и у право време.“

„Господ [...] ће протумачити своју Реч свом народу на најбољи начин и у право време“

19. Шта Јехова омогућава својим слугама и зашто?

19 Кад је 1914. Краљевство почело да влада, Божји народ је само делимично разумео како ће се пророчанства о Краљевству испунити (1. Кор. 13:9, 10, 12). У жељи да што пре видимо испуњење Божјих обећања, понекад смо доносили погрешне закључке. Како су године пролазиле, показало се колико су истините речи из претходно цитиране Стражарске куле. У том чланку је писало: „Изгледа да је најбоље држати се правила да се пророчанство може разумети тек након што се испуни или у време испуњења.“ Сада смо дубоко у времену краја и многа пророчанства о Краљевству су се испунила или се управо испуњавају. Јехова својим слугама омогућава да боље разумеју његову намеру, јер цени њихову понизност и спремност да прихвате исправку. Нема сумње да се право знање све више умножава!

 Појашњења као испит вере

20, 21. Како су хришћани у првом веку реаговали на побољшања у разумевању истине?

20 Кад нам Јехова открије нешто ново што се тиче разумевања истине, до изражаја долази шта нам је у срцу. Да ли ће нас вера и понизност покренути да прихватимо измене? С таквим испитом вере су се суочили хришћани који су живели средином првог века. Замисли да живиш у то време и да си хришћанин јеврејског порекла. Дубоко поштујеш Мојсијев закон и поносан си на традицију свог народа. Сад од апостола Павла стижу надахнуте посланице у којима стоји да Закон више није на снази и да Божји изабрани народ више нису Израелци већ духовни Израел, у ком има и Јудејаца и припадника других народа (Римљ. 10:12; 11:17-24; Гал. 6:15, 16; Кол. 2:13, 14). Како би реаговао на то?

21 Понизни хришћани су прихватили оно што је речено у Павловим посланицама и Јехова их је благословио порастом (Дела 13:48). Други су негодовали због тих измена и желели су да остану при свом разумевању (Гал. 5:7-12). Али било је неопходно да промене своје гледиште како не би изгубили прилику да буду Христови сувладари (2. Петр. 2:1).

22. Како гледаш на појашњења у разумевању Божје намере?

22 Током недавних деценија, Јехова нам је помогао да боље разумемо појединости о Краљевству. На пример, омогућио нам је да јасније схватимо када ће поданици Краљевства бити раздвојени од оних који одбијају истину, као што се овце раздвајају од јараца. Такође смо сазнали када ће бити сакупљено свих 144 000 помазаника, шта значе Исусова поређења о Краљевству и када ће последњи помазаници бити ускрснути у живот на небу. * Како реагујеш на та појашњења? Да ли ти јачају веру? Да ли у њима видиш доказ да Јехова и даље поучава свој понизан народ? Ова књига ће ти ојачати уверење да Јехова постепено открива своју намеру онима који га се боје.

^ одл. 4 Божје име је на хебрејском језику један облик глагола који значи „постати“. Јеховино име указује на то да он увек испуњава своја обећања. Видети оквир „Значење Божјег имена“, на 43. страни.

^ одл. 6 Хебрејска реч која је у Постанку 3:15 преведена као „потомство“, у изворном тексту је у једнини и може се превести и као „потомак“.

^ одл. 6 Нама данас то можда изгледа као предугачак период, али треба имати у виду да је у далекој прошлости људски животни век био много дужи. Од Адама до Аврахама биле су само четири генерације чији се живот преклапао. Адамов живот се преклапао са животом Нојевог оца Ламеха. Ламехов живот се преклапао са животом Нојевог сина Сима. Симов живот се преклапао са Аврахамовим (Пост. 5:5, 31; 9:29; 11:10, 11; 25:7).

^ одл. 13 Када се њиме указује на Ђавола, израз „Сатана“ се у изворном тексту хебрејског дела Светог писма појављује 18 пута. Међутим, исти израз се у грчком делу појављује више од 30 пута. Сасвим је на месту што се у хебрејском делу Сатана не истиче већ је највећа пажња поклоњена Месији. Када је Месија дошао на земљу, у потпуности је разоткрио Сатану, што је забележено у грчком делу Светог писма.

^ одл. 22 Више информација о неким од тих појашњења налази се у следећим издањима Стражарске куле: 15. октобар 1995, стране 23-28; 15. јануар 2008, стране 20-24; 15. јул 2008, стране 17-21; 15. јул 2013, стране 9-14.