Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 1. ПОГЛАВЉЕ

Шта „љубав према Богу значи“?

Шта „љубав према Богу значи“?

„Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. ЈОВАНОВА 5:3)

1, 2. Због чега волимо Јехову Бога?

ВОЛИШ ли Бога? Ако си свој живот већ предао Јехови Богу, онда је твој одговор несумњиво потврдан! Сасвим је природно што осећамо љубав према Јехови. Ми у ствари њему узвраћамо љубав коју је показао према нама. Библија то објашњава следећим речима: „Ми показујемо љубав, јер је [Јехова] први показао љубав према нама“ (1. Јованова 4:19).

2 Јехова је први учинио нешто за нас да би нам показао да нас воли. Побринуо се да имамо предивну планету као дом. Подмирује наше физичке потребе (Матеј 5:43-48). Што је још важније, он подмирује и наше духовне потребе. Дао нам је своју Реч, Библију. Осим тога, подстиче нас да му се молимо и обећава да ће нас услишити и да ће нам као помоћ дати свој свети дух (Псалам 65:2; Лука 11:13). А што је најважније, послао је свог најмилијег Сина да нас откупи и тако ослободи греха и смрти. Јеховина љубав према нама је заиста велика! (Прочитати Јована 3:16 и Римљанима 5:8.)

3. (а) Шта треба да радимо да бисмо остали под окриљем Божје љубави? (б) О ком важном питању треба да размислимо и где се налази одговор на то питање?

 3 Јехова би желео да у сву вечност останемо под окриљем његове љубави. Међутим, да ли ће бити тако или неће, зависи искључиво од нас. Божја Реч нас подстиче: „Одржите се у Божјој љубави [...] надајући се вечном животу“ (Јудина 21). Израз „одржите се“ указује на то да је потребан известан труд с наше стране да бисмо остали под окриљем Божје љубави. Треба да му узвратимо љубав на конкретне начине. Зато важно питање о коме је неопходно да размислимо гласи: ’Како могу показати  Богу да га волим?‘ Одговор се налази у речима које је под Божјим надахнућем написао апостол Јован: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Требало би да добро размислимо о значењу ових речи, јер ми желимо да покажемо нашем Богу колико га волимо.

ШТА „ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ ЗНАЧИ“?

4, 5. Опиши како је у твом срцу почела да расте љубав према Јехови.

4 Апостол Јован је наведени стих започео речима: „Љубав према Богу значи...“ Погледајмо како је он објаснио шта у ствари значи волети Бога. Али пре него што размотримо то питање, покушај да се сетиш тренутка када је у твом срцу почела да се развија љубав према Јехови.

Предањем и крштењем започињемо живот у којем ћемо бити послушни Јехови зато што га волимо

5 Сети се времена када си сазнао истину о Јехови и његовој намери и када си почео да градиш своју веру. Схватио си да иако си рођен као грешан човек отуђен од Бога, Јехова ти је преко Христа дао прилику да постигнеш савршенство које је Адам изгубио и да добијеш вечни живот (Матеј 20:28; Римљанима 5:12, 18). Разумео си колику је жртву Јехова поднео када је послао свог најмилијег Сина да умре за тебе. То те је дирнуло у срце и заволео си Бога који је показао тако велику љубав према теби. (Прочитати 1. Јованову 4:9, 10.)

6. Како се испољава искрена љубав и на шта те је подстакла љубав према Богу?

6 Међутим, то је био само почетак искрене љубави према Јехови. Љубав није само неко осећање. Искрена љубав према Богу подразумева много више од тога да само кажемо: „Ја волим Јехову.“ Колико је љубав искрена види се по делима, баш као и када је у питању вера (Јаковљева 2:26). Конкретно  речено, љубав се види по делима која чинимо да бисмо угодили ономе кога волимо. Дакле, када се у твом срцу развила љубав према Јехови, појавила се и жеља да живиш онако како се допада твом небеском Оцу. Да ли си се крстио као Јеховин сведок? Ако јеси, онда то значи да су те дубока љубав према Јехови и оданост њему навели да донесеш најважнију одлуку у свом животу. Предао си се Јехови у жељи да вршиш његову вољу и симболизовао си своје предање тиме што си се крстио. (Прочитати Римљанима 14:7, 8.) Да бисмо одржали свечано обећање које смо дали Јехови, треба да чинимо и оно што апостол Јован затим спомиње.

„ДРЖАТИ СЕ ЊЕГОВИХ ЗАПОВЕСТИ“

7. Које су неке Божје заповести и како их се можемо држати?

7 Јован објашњава да љубав према Богу значи „држати се његових заповести“. Које су то заповести? Јехова нам је преко своје Речи, Библије, дао неке конкретне заповести. Примера ради, забранио је опијање, полни неморал, идолопоклонство, крађу и лагање (1. Коринћанима 5:11; 6:18; 10:14; Ефешанима 4:28; Колошанима 3:9). Ако желимо да се држимо Божјих заповести, морамо живети у складу с јасним моралним мерилима наведеним у Библији.

8, 9. Како можемо знати шта је Јехови угодно чак и у ситуацијама у којима Библија не даје никакав конкретан закон? Наведи пример.

8 Међутим, да бисмо угодили Јехови, није довољно да се држимо само његових изричитих заповести. Јехова нас није оптеретио законима који би управљали свим подручјима нашег живота. Зато се скоро сваког дана можемо наћи у многим ситуацијама за које Библија не даје никакву посебну заповест. Како у таквим ситуацијама можемо знати како би Јехова желео да поступимо? У Библији  је јасно изложен Божји начин размишљања. Док је проучавамо, ми сазнајемо шта Јехова воли, а шта мрзи. (Прочитати Псалам 97:10; Пословице 6:16-19.) С временом схватамо које ставове и поступке цени. Циљ нам је да што боље упознамо Јехову као личност и његов начин размишљања, јер ће нам то помоћи да у свакодневном животу поступамо онако како би он желео. Тако ћемо чак и у ситуацијама за које не постоји неки изричит библијски закон моћи да препознамо „шта је Јеховина воља“ (Ефешанима 5:17).

9 На пример, у Библији не постоји нека конкретна заповест која би нам рекла да не гледамо филмове или телевизијске програме у којима се истиче насиље или неморал. Али да ли нам је заиста потребан неки конкретан закон који би то забрањивао? Ми знамо шта Јехова мисли о неморалу и насиљу. У његовој Речи јасно пише: „Онога ко воли насиље, силно мрзи душа [Јеховина]“ (Псалам 11:5). У њој стоји и следеће: „Бог [ће] судити блудницима и прељубницима“ (Јеврејима 13:4). Биће нам сасвим јасно шта је Јеховина воља ако будемо размишљали о овим надахнутим речима. Зато нећемо изабрати забаву која садржи оно што Бог мрзи. Знамо да ћемо угодити Јехови ако се чувамо моралне прљавштине коју овај свет покушава да представи као безазлену забаву. *

10, 11. Зашто смо изабрали да слушамо Јехову и какву врсту послушности он очекује од нас?

10 Због чега се ми првенствено држимо Божјих заповести? Зашто желимо да сваког дана живимо у складу с Божјим начином размишљања? Ми нисмо изабрали такав начин живота само да не бисмо  били кажњени или да бисмо избегли последице које носи са собом игнорисање Божје воље (Галатима 6:7). Ми сматрамо да је послушност Јехови дивна прилика да му покажемо колико га волимо. Баш као што једно дете жарко жели очеву наклоност и признање, тако и ми желимо Јеховину наклоност (Псалам 5:12). Он је наш Отац и ми га волимо. Ништа нам не може донети већу радост нити веће задовољство од сазнања да својим начином живота ’стичемо наклоност код Јехове‘ (Пословице 12:2).

11 Зато нисмо преко воље послушни Јехови, нити бирамо или постављамо услове када ћемо му бити послушни. * Нисмо од оних који га слушају само кад им то одговара или када им то не ствара неке веће проблеме. Напротив, ми смо му „од срца“ послушни (Римљанима 6:17). Своја осећања можемо изразити речима псалмисте: „Уживаћу у заповестима твојим, јер их волим“ (Псалам 119:47). Ми смо из љубави послушни Јехови. Разумемо да он заслужује и тражи од нас потпуну и безусловну послушност (Поновљени закони 12:32). Волели бисмо да Јехова може за нас да каже исто оно што његова Реч каже за Ноја. За тог верног патријарха који је показивао љубав према Богу тако што му је деценијама био послушан, Библија каже: „Ноје је учинио све онако како му је Бог заповедио. Учинио је управо тако“ (Постанак 6:22).

12. Када наша послушност радује Јехову?

12 Како се Јехова осећа кад га спремно слушамо? Његова Реч каже да му то ’радује срце‘ (Пословице 27:11). Да ли наша послушност заиста радује Врховног  Владара свемира? Сасвим сигурно — и то с добрим разлогом! Јехова нам је дао слободну вољу кад нас је створио. То значи да можемо да бирамо да ли ћемо слушати Бога или нећемо (Поновљени закони 30:15, 16, 19, 20). Наш небески Отац се веома радује кад смо му послушни зато што то желимо и зато што га искрено волимо (Пословице 11:20). Тиме смо уједно изабрали и најбољи начин живота.

„ЊЕГОВЕ ЗАПОВЕСТИ НИСУ ТЕШКЕ“

13, 14. Зашто се може рећи да Божје „заповести нису тешке“? Објасни помоћу примера.

13 Апостол Јован је рекао нешто веома охрабрујуће у вези с Јеховиним заповестима, наиме да оне „нису тешке“. Оно што Јехова очекује од нас није неразумно нити претешко. * Његове заповести не превазилазе способност несавршених људи да их се држе.

14 То бисмо могли да представимо следећим примером. Рецимо да те један близак пријатељ замоли да му помогнеш приликом селидбе у други стан. Има много кутија које треба пренети. Неке нису много тешке тако да их може носити једна особа, али друге су доста теже и морају их носити две особе. Твој пријатељ је одвојио кутије које ћеш ти носити. Да ли би тражио од тебе да носиш кутије које су и сувише тешке? Не би. Он сигурно не би желео да се повредиш док сам носиш тако тежак терет. Слично томе, наш брижни и добри Бог не тражи  од нас да се држимо заповести које су и сувише тешке (Поновљени закони 30:11-14). Никада не би тражио од нас да носимо тако тежак терет. Јехова зна наше границе, јер „добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:14).

15. Зашто можемо бити сигурни да су Јеховине заповести за наше добро?

15 Јеховине заповести ни у ком случају нису тешке; оне постоје за наше добро. (Прочитати Исаију 48:17.) Зато је Мојсије рекао Израелцима: „Јехова [нам је] заповедио да се држимо свих ових прописа. Јехова, наш Бог, заповедио нам је да га се бојимо да би нам увек било добро и да бисмо остали живи, као што је то данас“ (Поновљени закони 6:24). И ми можемо бити сигурни да нам је Јехова дао своје законе зато што нам жели најбоље — и то на дуге стазе, у сву вечност. Зар би уопште могло бити другачије? Јехова је безгранично мудар (Римљанима 11:33). Зато он зна шта је најбоље за нас. Осим тога, Јехова је оличење љубави (1. Јованова 4:8). А љубав, као суштина његовог бића, утиче на све његове речи и на сва његова дела. Она је основа свих заповести које је дао својим слугама.

16. Како можемо бити послушни Богу упркос утицају овог изопаченог света и склоностима несавршеног тела?

16 То не значи да је лако бити послушан Богу. Морамо се борити против утицаја овог изопаченог света који се налази „у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Морамо се борити и са несавршеним телом које нас наводи да кршимо Божје законе (Римљанима 7:21-25). Али ако волимо Бога, можемо победити у тој борби. Јехова благосиља оне који желе да докажу своју љубав према њему тако што су му послушни. Он даје свој свети дух „онима који му се покоравају“ (Дела апостолска 5:32). Тај дух ствара  у нама дивне плодове — добре особине које нам помажу да и даље будемо послушни Богу (Галатима 5:22, 23).

17, 18. (а) Шта ће се разматрати у овој књизи и шта треба да задржимо у мислима? (б) О чему ће бити речи у следећем поглављу?

17 У овој књизи ћемо разматрати Јеховина начела, морална мерила и још много тога што открива његову вољу. Док то будемо радили, треба да задржимо у мислима неке важне чињенице. Немојмо заборавити да нас Јехова не присиљава да се држимо његових закона и начела. Он жели да му од срца будемо послушни. Имајмо у мислима и то да Јехова жели да живимо на начин који нам већ сада доноси велике благослове, а у будућности ће нам донети вечни живот. Свесрдна послушност је изванредан начин да покажемо Јехови колико га волимо.

18 Да би нам помогао да разлучимо шта је добро, а шта зло, Јехова нам је дао један посебан дар, а то је савест. Међутим, да би наша савест била поуздан водич кроз живот, она мора бити исправно обликована. О томе ће бити речи у следећем поглављу.

^ одл. 9 У шестом поглављу ове књиге говори се нешто више о томе како изабрати добру и примерену забаву.

^ одл. 11 Чак и зли духови могу бити послушни ако су на то присиљени. Када је Исус наредио демонима да изађу из неких људи које су запосели, демони су морали да признају његов ауторитет и да га послушају, премда против своје воље (Марко 1:27; 5:7-13).

^ одл. 13 Грчка реч која је у 1. Јовановој 5:3 преведена као „тешке“ користи се и у Матеју 23:4 у изразу „тешки терети“, који се односи на детаљна правила и људска предања којима су писмозналци и фарисеји оптеретили обичан народ. У Делима апостолским 20:29, 30 та иста грчка реч је преведена речју „окрутни“ и односи се на безобзирне отпаднике који износе „искривљена учења“ како би завели друге.