Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ДОДАТАК

Када и зашто жене треба да покрију главу?

Када и зашто жене треба да покрију главу?

У којим ситуацијама хришћанка треба да покрије главу док учествује у теократским активностима и зашто? Размотримо шта је апостол Павле под Божјим надахнућем рекао о овој теми. Он је дао смернице које су нам потребне да бисмо доносили исправне одлуке којима исказујемо част Богу. У 1. Коринћанима 11:3-16 навео је три фактора која треба узети у обзир. То су: (1) теократске активности у којима жена мора да покрије главу, (2) околности које то захтевају и (3) мотиви због којих се треба држати тог начела.

Теократске активности. Апостол Павле спомиње молитву и прорицање (4. и 5. стих). Молитва је обраћање Јехови с дубоким поштовањем. Прорицање би се у данашње време могло односити на све ситуације у којима Јеховине слуге поучавају некога о Библији. Међутим, да ли је Павле хтео да каже да жена треба да покрије главу кад год се моли или поучава друге о библијској истини? Не. То зависи од околности у којима се жена моли или у којима некога поучава.

Околности. Павлове речи указују на активности које се одвијају у породици и у скупштини. Он каже: „Жени је поглавар мушкарац [...] Свака жена која се моли или прориче  непокривене главе срамоти своју главу“ (3. и 5. стих). Јехова је у породичном уређењу поглаварство доделио мужу. Уколико би жена обављала дужности које је Јехова поверио мужу, она би срамотила свог мужа. Али то се не би десило ако би показала дужно поштовање према ауторитету који има њен муж. На пример, ако би било неопходно да проучава с неким Библију у присуству свог мужа, она би показала да поштује његов ауторитет тако што би покрила главу. Она би то урадила без обзира на то да ли је он крштен или није, јер је он поглавар породице. * Ако се моли или поучава некога у присуству свог малолетног крштеног сина, такође треба да покрије главу, али не зато што је он поглавар породице већ зато што као крштени мушкарац има одређени ауторитет у скупштини.

Павле спомиње и скупштину кад каже: „Ако неко хоће да се препире око тога и да намеће неки други обичај, ми другог обичаја немамо, нити га имају Божје скупштине“ (16. стих). У хришћанској скупштини поглаварство је поверено крштеним мушкарцима (1. Тимотеју 2:11-14; Јеврејима 13:17). Само мушкарци могу бити наименовани за старешине и слуге помоћнике и Бог им је дао одговорност да се брину о његовом стаду (Дела апостолска 20:28). Међутим, околности понекад налажу да једна сестра обави неки задатак за који је обично задужен крштени брат. На пример, можда треба да одржи састанак за службу јер нема крштене браће која би то могла учинити. Или можда треба да у договорено време проучава Библију с неким у присуству крштеног брата. * У таквим ситуацијама сестра треба да покрије главу јер тиме показује да обавља задатак који би у нормалним околностима у скупштини обавио мушкарац.

С друге стране, у многим теократским активностима сестре не морају да покрију главу. На пример, то не морају  да раде кад коментаришу на хришћанским састанцима, кад проповедају од куће до куће са својим мужем или другим крштеним братом, или када проучавају са својом некрштеном децом или се моле с њима. Наравно, у вези с тим могу се појавити још нека питања и ако нека сестра није сигурна шта треба да ради, онда би било добро да та питања додатно истражи. * Уколико и даље није сигурна шта треба да ради и ако јој савест налаже да покрије главу, не би било погрешно ако би то учинила, као што је приказано на слици.

Мотиви. У 10. стиху налазимо два разлога због којих једна хришћанка треба да покрије главу: „Због анђела, жена треба да има на глави знак подложности.“ Као прво, запазимо израз „знак подложности“. Жена покривањем главе показује да признаје ауторитет који је Јехова доделио крштеним мушкарцима у скупштини. Тиме показује да воли Јехову Бога и да жели да му буде верна. Други разлог налазимо у речима „због анђела“. Какав утисак она оставља на та моћна духовна створења тиме што покрива главу?

Анђелима је стало до тога да се Божји ауторитет поштује у читавој Јеховиној организацији, и на небу и на земљи. И за њих је корисно када виде пример који им пружају несавршени људи. На крају крајева, и они треба да се подложе Јеховином уређењу, што је испит на коме су многи анђели раније пали (Јудина 6). Анђели могу видети ситуације у којима је једна хришћанка искуснија, образованија и интелигентнија од неког крштеног мушкарца у  скупштини. Па ипак, она спремно показује подложност његовом ауторитету. У неким случајевима жена је помазана хришћанка која ће у будућности бити један од Христових сунаследника. Таква жена ће на крају служити на положају вишем него што га имају анђели и владаће с Христом на небу. Она својом подложношћу анђелима пружа изванредан пример! Све сестре имају прилику да пред милионима анђела покажу да су заиста понизне, верне и подложне Богу!

^ одл. 5 Хришћанка се обично неће молити наглас у присуству свог мужа који је такође Јеховин слуга, осим у изузетним ситуацијама, на пример ако он због болести не може да говори.

^ одл. 6 Сестра не мора да покрије главу када у договорено време проучава Библију с неким у присуству некрштеног објавитеља који није њен муж.

^ одл. 7 Више информација налази се у Стражарској кули од 15. новембра 2009, стране 12-13, од 15. јула 2002, стране 26-27 и од 1. јануара 1978, стране 29-32.