Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

„Одржите се у Божјој љубави“

 ДОДАТАК

Фракције крви и хируршки поступци

Фракције крви и хируршки поступци

Фракције крви. Фракције се добијају из четири главне компоненте крви — црвених крвних зрнаца, белих крвних зрнаца, крвних плочица и плазме. На пример, црвена крвна зрнца садрже протеин хемоглобин. Деривати који се добијају од хемоглобина из људске или животињске крви користе се у лечењу пацијената који имају акутну анемију или су изгубили велику количину крви.

Деведесет посто плазме чини вода. Међутим, плазма садржи и низ хормона, неорганских соли, ензима и хранљивих материја, укључујући и минерале и шећер. Плазма такође садржи факторе згрушавања крви, антитела за борбу против болести и протеине као што је албумин. Уколико је особа изложена некој болести, доктори могу преписати инјекције гама глобулина који је добијен из плазме људи који су већ развили имунитет на ту болест. Бела крвна зрнца могу бити основа за добијање интерферона и интерлеукина који се користе за сузбијање неких вирусних инфекција и рака.

Да ли хришћани могу прихватити лечење у ком се користе фракције крви? Библија не наводи никакве појединости о томе, тако да свако мора пред Богом донети одлуку на темељу своје савести. Неки ће одбити све фракције крви будући да се према Божјем закону који је био дат Израелцима захтевало да се крв која је истекла из тела  ’пролије на земљу‘ (Поновљени закони 12:22-24). Други ће пак одбити трансфузију целе крви и њених главних састојака, али ће можда прихватити лечење у ком се користе неке фракције крви, јер сматрају да фракције које су извађене из крви више не представљају живот створења из ког је та крв узета.

Када доносимо одлуке у вези с фракцијама крви, треба да размотримо следећа питања: Да ли разумем да то што одбијам све фракције крви значи да нећу прихватити ни неке лекове који садрже деривате крви који се користе у борби против болести или који поспешују згрушавање крви како би се зауставило крварење? Да ли бих знао да објасним лекару зашто одбијам или прихватам одређене фракције крви?

Хируршки поступци. У такве поступке спадају хемодилуција и спасавање крви. Хемодилуцијом се део крви одводи из тела, замењује експандером волумена и касније враћа у тело пацијента. Спасавање крви подразумева сакупљање и враћање крви која је изгубљена током операције. Крв се сакупља из ране или телесне дупље, испира или филтрира и затим враћа у тело пацијента. Пошто лекари на различите начине примењују овакве технике, хришћанин треба да пита свог лекара шта он конкретно намерава да уради.

Када доносимо одлуке у вези са оваквим поступцима, треба да се питамо: ’Ако се извесна количина моје крви  одведе из тела и ако се њен ток неко време можда чак и прекине, да ли ће ми савест дозволити да на ту крв још увек гледам као на део себе, тако да се она не мора „пролити на земљу“? (Поновљени закони 12:23, 24). Да ли би моја библијски обликована савест била узнемирена ако би током неке медицинске процедуре део моје крви био извађен, измењен и затим враћен у тело? Да ли разумем да то  што одбијам све медицинске поступке у којима се користи моја крв значи да ћу одбити и анализу крви, хемодијализу или употребу апарата срце-плућа?‘

Свако мора сам за себе одлучити шта ће се радити с његовом крвљу током неког хируршког захвата. Исто важи и за медицинске анализе и терапије у којима се узима мала количина крви, затим се можда на неки начин модификује и поново враћа у тело.