Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 16. ПОГЛАВЉЕ

Супротставимо се Ђаволу и његовим сплеткама

Супротставимо се Ђаволу и његовим сплеткама

„Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (ЈАКОВЉЕВА 4:7)

1, 2. Ко се све радује крштењима?

АКО већ деценијама служиш Јехови, по свој прилици си на конгресима чуо многе говоре за крштење. Али вероватно си увек изнова одушевљен кад видиш како они који седе у првим редовима устају да би одговорили на питања за крштење. У том тренутку се чује жамор у публици који прераста у громки аплауз. Можда са сузама у очима гледаш још једну групу дивних људи који су одлучили да стану на Јеховину страну. Какву само радост осећамо у тим приликама!

2 И док ми на нашем подручју вероватно само неколико пута годишње присуствујемо крштењима, анђели много чешће имају прилику да посматрају такве догађаје. Можеш ли замислити каква ’радост на небу‘ влада међу њима док посматрају како се сваке недеље хиљаде људи широм света прикључују Јеховиној организацији? (Лука 15:7, 10). Нема сумње да анђели са одушевљењем прате тај напредак! (Агеј 2:7).

ЂАВО „ИДЕ УНАОКОЛО КАО РИЧУЋИ ЛАВ“

3. Зашто Сатана иде унаоколо „као ричући лав“ и шта жели да постигне?

3 За разлику од анђела постоје духовна створења која с гневом посматрају крштења. Сатана и демони су бесни што хиљаде људи окрећу леђа овом поквареном свету. Уосталом, Сатана је охоло тврдио  да ниједан човек неће служити Јехови из искрене љубави и да нико неће остати веран кад се нађе у великим проблемима. (Прочитати Јова 2:4, 5.) Сваки пут кад неко одлучи да се преда Јехови, потврђује се да је Сатана лажов. То је као да он сваке недеље добија хиљаде шамара. Није чудо што „иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“! (1. Петрова 5:8). Тај „лав“ жели да нас у духовном смислу прождере и да нас наведе да нарушимо или чак прекинемо добар однос с Богом (Псалам 7:1, 2; 2. Тимотеју 3:12).

Сваки пут кад неко преда свој живот Јехови и крсти се, потврђује се да је Сатана лажов

4, 5. (а) На која два важна начина је Јехова ограничио Сатанин утицај? (б) Које обећање имају прави хришћани?

4 Премда имамо жестоког непријатеља, нема разлога да претерано страхујемо. Зашто? Зато што је  Јехова у великој мери ограничио утицај тог ’ричућег лава‘. Учинио је то на два начина. Као прво, Јехова је прорекао да ће „велико мноштво“ правих хришћана преживети предстојећу ’велику невољу‘ (Откривење 7:9, 14). Божја пророчанства се увек испуњавају. Према томе, чак и Сатана зна да је Божји народ као целина ван његовог домашаја.

5 На основу начела које је изнео један Божји верни слуга старог доба може се закључити које је друго ограничење. Пророк Азарија је рекао краљу Аси и народу: „Јехова ће бити с вама све док ви будете с њим“ (2. Летописа 15:2; прочитати 1. Коринћанима 10:13). Многи примери записани у Библији доказују да Сатана никада није успео да прождере ниједног Божјег слугу који је био близак с Богом (Јеврејима 11:4-40). Исто тако и данас, они који остану блиски с Богом моћи ће да се супротставе Ђаволу, па чак и да га победе. У ствари, Божја Реч нам обећава следеће: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јаковљева 4:7).

’БОРИМО СЕ ПРОТИВ ЗЛИХ ДУХОВНИХ СИЛА‘

6. Како се Сатана бори против сваког Јеховиног слуге?

6 Сатана не може добити рат, да тако кажемо, али може добити битку против нас као појединаца ако нисмо на опрезу. Он зна да нас може прождрети уколико успе да ослаби наш добар однос с Јеховом. Како Сатана покушава да то постигне? Тако што нас жестоко напада, користи лични приступ и служи се лукавим сплеткама. Размотримо сада те главне Сатанине методе.

7. Зашто Сатана жестоко напада Јеховин народ?

7 Жестоки напади. Апостол Јован је рекао: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Ове речи су упозорење за све праве хришћане. Пошто Сатана већ држи под својом влашћу читав безбожни свет,  сада може да се усредсреди на оне који су му умакли, наиме на Јеховин народ, и да појача своје нападе (Михеј 4:1; Јован 15:19; Откривење 12:12, 17). Веома је гневан јер зна да има мало времена. Зато појачава притисак. Данас се суочавамо с његовим завршним походом у коме покушава да уништи наш добар однос с Богом.

8. Зашто је апостол Павле рекао да се ми „боримо“ против злих духова?

8 Лична борба. Апостол Павле је упозорио сухришћане следећим речима: „[Ми се] боримо [...] против злих духовних сила на небесима“ (Ефешанима 6:12). Грчка реч преведена „борити се“ може се превести и изразом „рвати се“. Зашто је Павле употребио баш тај израз? Зато што преноси мисао о борби у којој се две особе хватају у коштац у настојању да једна другу оборе. Тиме је нагласио чињеницу да се свако од нас лично бори са злим духовима. Било да живимо у земљи у којој људи верују у постојање злих духова или не, никада не смемо заборавити да смо онда кад смо се предали Јехови такорећи почели да се рвемо с њима. Сваки Јеховин слуга барем од свог предања мора да води ту борбу. Није чудо што је Павле више пута рекао хришћанима у Ефесу да буду „постојани“! (Ефешанима 6:11, 13, 14).

9. (а) Зашто Сатана и демони користе различите ’сплетке‘? (б) Зашто Сатана покушава да исквари наше размишљање и како се можемо одупрети томе? (Видети оквир „ Чувај се Сатаниног лукавства!“.) (в) О којој сплетки ћемо надаље говорити?

9 Лукаве сплетке. Апостол Павле је рекао сухришћанима да треба да се ’одупиру Ђаволовим сплеткама‘ (Ефешанима 6:11). Запази да је Павле употребио ту реч у множини. Зли духови се служе не само једном већ многим лукавим методама — и то с добрим разлогом. Неке Јеховине слуге које су остале постојане у једној врсти искушења, с временом  су подлегле неком другом искушењу. Дакле, Ђаво и демони помно посматрају понашање сваког од нас како би запазили која је наша најслабија тачка. А затим слабости које имамо у духовном погледу користе против нас. Међутим, ми ипак можемо препознати многе Ђаволове методе јер Библија говори о њима (2. Коринћанима 2:11). У овој књизи смо већ разматрали неке од тих замки као што су материјализам, лоше друштво и полни неморал. Размотримо сада још једну Сатанину лукаву замку, наиме спиритизам.

БАВЉЕЊЕ СПИРИТИЗМОМ — ЈЕДНА ВРСТА ИЗДАЈЕ

10. (а) Шта је спиритизам? (б) Како Јехова гледа на спиритизам и какво је твоје гледиште?

10 Особа која се бави спиритизмом, то јест демонизмом, долази у директан контакт са злим духовима. Гатање, врачање, астрологија, ношење амајлија, бацање урока и комуницирање с мртвима спадају у неке облике спиритизма. Као што добро знамо, Јехови је спиритизам ’одвратан‘ (Поновљени закони 18:10-12; Откривење 21:8). Пошто и ми морамо ’мрзети зло‘, незамисливо је да бисмо желели да будемо у друштву злих духовних сила (Римљанима 12:9). Ако бисмо тако нешто урадили, онда бисмо на ужасан начин издали нашег небеског Оца, Јехову!

11. Зашто би Сатана славио велику победу ако би успео да нас увуче у спиритизам? Наведи пример.

11 Међутим, Сатана покушава да нас увуче у спиритизам баш зато што бисмо тиме издали Јехову. Сваки пут када увуче неког Божјег слугу у демонизам, Сатана бележи велику победу. Како то? Размисли о следећем поређењу: Ако би један војник био наведен да дезертира, да изда своју јединицу и прикључи се непријатељским снагама, командант непријатељске  војске сигурно би се радовао томе. Можда би му тај издајник био попут трофеја којим би желео да се наруга његовом бившем заповеднику. Слично томе, ако би се неки Јеховин слуга окренуо спиритизму, он би добровољно и свесно напустио Јехову и дошао директно под Сатанину власт. Замисли само с каквим би задовољством Сатана представио ту особу као свој ратни плен! Да ли би ико од нас желео да Ђаволу приушти такву победу? Сигурно не би! Ми нисмо издајници.

ПИТАЊА КОЈА СТВАРАЈУ СУМЊЕ

12. Помоћу које методе Сатана покушава да утиче на наше гледиште о спиритизму?

12 Сатана неће успети да нас савлада све док будемо мрзели спиритизам. Зато је свестан да мора променити наш начин размишљања. Како? Он тражи начине да праве хришћане збуни до те мере да неки „за зло кажу да је добро, а за добро кажу да је зло“ (Исаија 5:20). Да би то постигао, Сатана често прибегава једној од својих опробаних метода, то јест покреће питања која стварају сумње.

13. Како је Сатана користио питања да би створио сумње?

13 Запазимо како је Сатана у прошлости користио тај приступ. У еденском врту је упитао Еву: „Да ли је Бог заиста рекао да не смете да једете са сваког дрвета у врту?“ У Јовово доба, за време једног састанка на небу, Сатана је поставио следеће питање: „Зар се Јов узалуд боји Бога?“ А на почетку Исусове службе на земљи, Сатана га је искушавао рекавши: „Ако си син Божји, реци овом камењу да постане хлеб.“ Замисли само, Сатана се у овом случају усудио да оспори оно што је сам Јехова рекао око шест недеља пре тога: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи“! (Постанак 3:1; Јов 1:9; Матеј 3:17; 4:3).

14. (а) Како Сатана сеје сумње што се тиче праве природе спиритизма? (б) О чему ће у наставку бити речи?

 14 Ђаво и данас користи сличне сплетке како би створио извесну дозу сумње у то да је спиритизам нешто заиста зло. Нажалост, код неких Божјих слугу је успео да посеје сумњу. Почели су да се питају да ли су неки облици спиритизма баш толико лоши (2. Коринћанима 11:3). Како таквим особама можемо помоћи да исправе своје гледиште? Шта треба да радимо како не бисмо упали у ту Сатанину замку? Да бисмо одговорили на ова питања, обратимо пажњу на два подручја живота која је Сатана лукаво затровао спиритистичким примесама. Реч је о забави и бризи о здрављу.

ИСКОРИШЋАВАЊЕ НАШИХ ЖЕЉА И ПОТРЕБА

15. (а) Како многи у неким деловима света гледају на спиритизам? (б) Како је на неке Јеховине слуге утицало такво светско гледиште?

15 Нарочито у Европи и Северној Америци људи олако гледају на окултизам, чаробњаштво, вештичарење и друге облике спиритизма. Филмови, књиге, телевизијске серије и емисије, као и компјутерске игрице све чешће представљају спиритистичке поступке као нешто што је смешно, домишљато и безопасно. Неки филмови и књиге чија је радња усмерена на окултизам толико су постали популарни да су љубитељи таквих жанрова основали клубове обожавалаца. Очигледно је да су демони успели да створе утисак како у окултизму нема скоро никакве опасности. Да ли је такав тренд олаког схватања спиритизма утицао и на неке Јеховине слуге? На неке јесте. У ком смислу? Ево једног типичног примера: После једног филма чија се радња врти око окултизма, један Јеховин слуга је рекао: „Јесам гледао филм, али то не значи да се бавим спиритизмом.“ Зашто је такво размишљање опасно?

16. Зашто је опасно изабрати забаву која је усмерена на окултизам?

 16 Премда бавити се спиритизмом није исто што и гледати га, то ни у ком случају не значи да гледање окултних радњи не представља никакву опасност. Зашто то кажемо? Размисли о следећем: Божја Реч указује на то да ни Сатана ни демони не могу читати наше мисли. * Дакле, као што смо већ споменули, да би сазнали о чему размишљамо и да би нам пронашли неку слабост у духовном погледу, зли духови морају помно посматрати наше поступке, што подразумева и избор забаве. Рецимо, неки филмови или књиге говоре о призивању духова, бацању урока, особама које су под директним утицајем демона или сличним темама. Шта се дешава када један Јеховин слуга гледа такве филмове или чита такве књиге? Он тиме шаље извесну поруку демонима. Он им заправо ставља до знања која је његова слаба тачка! Тако демони могу појачати напад да би искористили ту слабост коју је открио, све док га на крају, да тако кажемо, не оборе. У ствари, неки су се због такве врсте забаве заинтересовали за спиритизам и на крају су стварно почели тиме да се баве. (Прочитати Галатима 6:7.)

Обратимо се Јехови за помоћ када смо болесни

17. На који лукав начин Сатана може искористити то што је неко болестан?

17 Сатана покушава да искористи не само нашу жељу да се разонодимо већ и потребу да бринемо о свом здрављу. Како? Божји слуга заиста може постати очајан јер му здравље све више попушта упркос многим покушајима да нађе лек (Марко 5:25, 26).  То је одлична прилика коју Сатана и демони не желе да пропусте. Демони би га могли довести у искушење да се у налету очаја окрене лечењу или поступцима који су повезани са ’врачањем‘, то јест спиритизмом (Исаија 1:13). Ако би демонима успело да својим лукавством тако нешто постигну, та особа би могла нарушити свој добар однос с Богом. На који начин?

18. Које поступке и терапије прави хришћани неће прихватити и зашто?

18 Јехова је следећим речима упозорио Израелце који су прибегавали ’врачању‘: „Када ширите своје руке, затварам очи пред вама. Многе молитве изговарате, али ја их не слушам“ (Исаија 1:15). Наравно, ми нипошто не желимо да радимо нешто што би могло ометати наше молитве и ускратити нам Јеховину подршку — и то нарочито када смо болесни (Псалам 41:3). Према томе, уколико има показатеља да неки дијагностички поступци или терапије имају било какве везе са спиритизмом, прави хришћани их неће прихватити * (Матеј 6:13). Тако могу бити сигурни да имају Јеховину подршку. (Видети оквир „ Да ли је то заиста спиритизам?“)

 КАД ПРИЧЕ О ДЕМОНИМА УЗИМАЈУ МАХА

19. (а) Како је Ђаво успео да превари многе људе што се тиче своје моћи? (б) Које приче прави хришћани не треба да препричавају?

19 И док у неким деловима света многи људи нису свесни колико је Сатана моћан, у другим деловима света дешава се управо супротно. Тамо је Ђаво успео да многе увери да је он моћнији него што стварно јесте. Некима читав живот пролази у страху од злих духова. На сваком кораку има прича о демонима. Такве приче се са уживањем препричавају и људи су просто фасцинирани њима. Да ли и ми треба да ширимо такве приче? Не. Праве Божје слуге то не раде из два важна разлога.

20. Како би неко чак и ненамерно могао ширити Сатанине идеје?

20 Као прво, онај ко преноси приче о томе шта све демони раде, помаже Сатани да оствари своје циљеве. Како то? Божја Реч потврђује да Сатана може да чини моћна дела, али такође упозорава да се он користи „лажним чудесним знаковима“ и „преваром“ (2. Солуњанима  2:9, 10). Пошто је Сатана највећи варалица, он зна како да утиче на мисли оних који су склони спиритизму и како да их наведе да верују у оно што заправо није истина. Такве особе можда искрено верују да су нешто виделе и чуле и о томе причају као о истинитом догађају. Препричавањем се такве приче преувеличавају. Ако би неки Јеховин слуга ширио такве приче, он би у ствари радио оно што жели Ђаво — „отац лажи“. Он би ширио Сатанине идеје (Јован 8:44; 2. Тимотеју 2:16).

21. Шта треба да буде тема наших разговора?

21 Као друго, чак и ако је неки Јеховин слуга раније имао контакта са злим духовима, не би требало да таквим причама забавља сувернике. Зашто? У Божјој Речи имамо следећи савет: „Упримо поглед у Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса“ (Јеврејима 12:2). Дакле, пажњу треба да усмеримо на Христа, а не на Сатану. Вредно је запазити да Исус током свог земаљског живота није забављао своје ученике причама о злим духовима, премда је могао много тога да каже о томе шта Сатана може или не може да уради. Он се усредсредио на поруку о Краљевству. Према томе, пошто желимо да се угледамо на Исуса и апостоле, тема наших разговора треба да буду ’величанствена Божја дела‘ (Дела апостолска 2:11; Лука 8:1; Римљанима 1:11, 12).

22. Како наши поступци могу допринети ’радости на небу‘?

22 Тачно је да се Сатана служи разним сплеткама, између осталог и спиритизмом, како би уништио наш добар однос с Јеховом. Међутим, ако мрзимо оно што је зло и држимо се добра, нећемо дати Ђаволу прилику да ослаби нашу решеност да одбацимо спиритизам у свим његовим облицима. (Прочитати Ефешанима 4:27.) Замисли само колика ће бити ’радост на небу‘ ако се и даље ’одупиремо Ђаволовим сплеткама‘, све док једног дана Ђавола више не буде! (Лука 15:7; Ефешанима 6:11).

^ одл. 16 Описна имена која је Сатана добио (Противник, Клеветник, Варалица, Кушач, Лажов) не указују на то да он може да испитује наше срце и мисли. Међутим, за разлику од њега, Јехова је описан као онај који ’испитује срце‘, а Исус као онај који ’испитује најдубља осећања и срце‘ (Пословице 17:3; Откривење 2:23, фуснота).

^ одл. 18 Додатне информације налазе се у чланку „Да ли је то здравствени испит за тебе?“, у Стражарској кули од 15. децембра 1994, стране 19-22, и у чланку „Гледиште Библије: Ваш избор лечења — да ли је важан?“ у издању Пробудите се! од 8. јануара 2001.