’Изграђујте се на својој најсветијој вери и одржите се у Божјој љубави‘ (ЈУДИНА 20, 21)

1, 2. На каквом пројекту радиш и зашто је квалитет градње толико важан?

ЗАМИСЛИ како марљиво градиш кућу. Изградња траје већ неко време и наставиће се у будућности. До сада је било неких проблема, али ти је тај посао пружио и осећај задовољства. Решио си да се не предаш нити да посустанеш, шта год да се деси, јер ће квалитет градње утицати на твој живот, па чак и на твоју будућност. Зашто? Зато што си та грађевина управо ти!

2 Исусов ученик Јуда је истакао чињеницу да треба да изграђујемо себе. Када је подстакао сувернике да се ’одрже у Божјој љубави‘, открио им је да то могу постићи ако се буду ’изграђивали на својој најсветијој вери‘ (Јудина 20, 21). Како можеш изградити себе и ојачати своју веру да би остао под окриљем Божје љубави? Обратимо сада пажњу на три аспекта духовне изградње који нам могу помоћи да ојачамо своју веру.

ГРАДИ ВЕРУ У ОПРАВДАНОСТ ЈЕХОВИНИХ ЗАХТЕВА

3-5. (а) Шта би Сатана желео да мислимо о Јеховиним законима? (б) Како треба да гледамо на Божје законе и како ће то утицати на наш став према њима? Наведи пример.

3 Као прво, треба да будемо потпуно уверени у то да су Божји закони за наше добро. Док смо проучавали ову књигу, анализирали смо многа Јеховина праведна мерила што се тиче понашања. Шта ти лично мислиш  о њима? Сатана би желео да нас наведе да Јеховине законе, начела и мерила сматрамо нечим што нас ограничава, па чак и гуши. Ту тактику користи још од Едена где се показала веома ефикасном (Постанак 3:1-6). Да ли ће Сатана успети да заведе и тебе? То ће у великој мери зависити од тога како ти гледаш на ствари.

4 Да то прикажемо једним примером: Док се шеташ предивним парком, примећујеш чврсту и високу ограду која спречава пролаз у други део парка. Предео иза ограде изгледа заиста привлачно. У почетку ти се можда чини као да та ограда непотребно ограничава твоју слободу кретања. Међутим, док гледаш кроз ограду, примећујеш опасног лава како с друге стране вреба плен! Сада схваташ да је та ограда у ствари заштита. Да ли постоји неки опасан грабљивац који те управо сада вреба? Божја Реч нас упозорава: „Будите трезвени, будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8).

5 Сатана је препреден грабљивац. Пошто Јехова не жели да постанемо Сатанин плен, он нам је дао законе који нас штите од многих Ђаволових ’сплетки‘ (Ефешанима 6:11). Зато кад год размишљамо о Божјим законима, у њима треба да видимо колико нас наш небески Отац воли. Када Божје законе сагледамо у том светлу, онда су они извор сигурности и радости. Исусов ученик Јаков је написао: „Онај ко се удуби у савршени закон слободе и прионе уз њега [...] тај ће бити срећан у оном што чини“ (Јаковљева 1:25).

6. Који је најбољи начин да се уверимо у то да су Божји закони и начела за наше добро? Наведи пример.

6 Најбољи начин да изградимо веру у Бога као Законодавца и да се уверимо колика мудрост стоји иза тих закона јесте да живимо по њима. На пример, у  „Христов закон“ спада и његова заповест да поучавамо људе да се држе „свега што [нам је] заповедио“ (Галатима 6:2; Матеј 28:19, 20). Јеховине слуге такође озбиљно схватају заповест да се састају како би славили Бога и храбрили једни друге (Јеврејима 10:24, 25). У Божје заповести спада и позив да му се редовно и често молимо и то од срца (Матеј 6:5-8; 1. Солуњанима 5:17). Ако будемо живели по тим заповестима, још јасније ћемо видети да су оне заиста одраз љубави. Послушност тим заповестима доноси нам радост и задовољство које у овом злом свету нигде не бисмо могли наћи. Док дубоко размишљаш о томе колико добра теби лично доноси то што се држиш Божјих закона, зар твоја вера не постаје све јача?

7, 8. Како Божја Реч охрабрује оне који се брину да ли ће с проласком година остати верни Јехови?

7 Неки се понекад брину да ће им с проласком година бити све теже да се држе Јеховиних закона. Плаше се да ће на неки начин изневерити Јехову. Ако се икада будеш тако осећао, сети се следећих речи: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш. О, да си пазио  на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Исаија 48:17, 18). Да ли си икада застао и размислио колико су само охрабрујуће ове речи?

8 Јехова нас подсећа да је за наше добро да га слушамо. Он обећава да ће нас благословити на два начина. Као прво, наш мир ће бити као велика река која тече спокојно и постојано. Као друго, наша праведност ће бити попут морских таласа. Док стојиш на обали и посматраш како се таласи ваљају један за другим, сигурно имаш осећај да ће то вечно трајати. Знаш да ће још безброј векова таласи запљускивати ту обалу. Јехова каже да ће твоја праведност довека трајати ако га слушаш. Докле год се трудиш да му будеш веран, он неће дозволити да посрнеш. (Прочитати Псалам 55:22.) Зар ово дивно обећање не јача твоју веру у Јехову и оправданост његових захтева?

„НАПРЕДУЈМО ПРЕМА ЗРЕЛОСТИ“

9, 10. (а) Зашто је зрелост циљ коме треба да тежи сваки Божји слуга? (б) Како размишљање о духовним стварима доприноси нашој радости?

9 Други аспект духовне изградње откривају следеће надахнуте речи: „Напредујмо према зрелости“ (Јеврејима 6:1). Зрелост је циљ коме треба да тежи сваки Божји слуга. За разлику од савршенства које је за сада ван нашег домашаја, зрелост је достижан циљ. Сем тога, како Јеховине слуге постају зрелије тако су срећније у својој служби. Зашто је то тако?

10 Божји слуга који је достигао зрелост посматра ствари с Јеховиног становишта (Јован 4:23). Апостол Павле је написао: „Они који живе по телу размишљају о ономе што је својствено телу, а они који живе по духу о ономе што је својствено духу“ (Римљанима 8:5). Размишљање о ономе што је својствено телу не доноси много радости јер је углавном егоцентрично,  кратковидо и најчешће се окреће око материјалних ствари. Размишљање о духовним стварима доноси радост јер је у центру пажње Јехова, који је ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11). Духовна особа жарко жели да угоди Јехови и срећна је чак и када има кушње. Зашто? Зато што нам кушње пружају прилику да докажемо да је Сатана лажов, да потврдимо своју беспрекорност и да тако обрадујемо нашег небеског Оца (Пословице 27:11; прочитати Јаковљеву 1:2, 3).

11, 12. (а) Према Павловим речима, какву „моћ запажања“ треба да имају Божје слуге и шта значи реч преведена изразом „увежбана“? (б) Шта је потребно да би се развиле извесне вештине?

11 Духовна зрелост се постиже вежбањем. Обратимо пажњу на следеће речи: „Чврста храна је за зреле, за оне којима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла“ (Јеврејима 5:14). Када је Павле рекао да наша моћ запажања треба да буде „увежбана“, употребио је грчку реч која се у првом веку вероватно често могла чути у гимнастичким дворанама. Она се може превести и изразом ’увежбан попут гимнастичара‘. А сада размислимо шта је све потребно за такву увежбаност.

Гимнастичар развија вештине вежбањем

12 Када смо се родили, наше тело није било увежбано. На пример, беба бесциљно помера ручице и ножице. Зато насумице маше ручицама, па чак и удари себе по лицу због чега се и сама изненади и уплаши. Међутим, постепено увежбава одређене покрете. Најпре почне да пузи, затим прохода, а онда почне да трчи. * А шта да кажемо за једног гимнастичара? Кад посматрамо с каквом грациозношћу и прецизношћу изводи серију гимнастичких покрета уопште не сумњамо  у то да је његово тело попут добро наштеловане машине. Он није случајно постао тако спретан, већ је сатима и сатима вежбао. Библија каже да такво вежбање има одређену вредност, али да је много боље да вежбамо своју моћ запажања! (1. Тимотеју 4:8).

13. Како можемо вежбати своју моћ запажања?

13 У овој књизи смо говорили о много чему што ће ти помоћи да увежбаш своју моћ запажања како би остао веран Јехови и стабилан у духовном погледу. Моли се Јехови за вођство и размишљај о библијским начелима и законима док доносиш одлуке у свом свакодневном животу. Кад год треба да донесеш неку одлуку питај се: ’Шта библијски закони и начела говоре о томе? Како их могу практично применити? Шта би се допало мом небеском Оцу?‘ (Прочитати Пословице 3:5, 6 и Јаковљеву 1:5.) Сваки пут када донесеш одлуку на овакав начин, ти у ствари вежбаш своју моћ запажања. То ће ти помоћи да постанеш и да останеш духовно јака особа.

14. Какву жељу треба да развијамо да бисмо духовно напредовали и на шта треба да пазимо?

14 Чак и када постанемо зрели, увек има простора да у духовном погледу напредујемо. Напредак и раст зависе од хране коју узимамо. Зато је апостол Павле рекао: „Чврста храна је за зреле.“ Узимање чврсте духовне хране је један од основних предуслова за изграђивање вере. Кад исправно примењујеш оно што си научио, поступаш мудро, а Библија каже: „Мудрост је најважнија.“ Зато треба да развијамо искрену жељу  за стицањем све већег знања о вредној истини коју нам је наш небески Отац открио (Пословице 4:5-7; 1. Петрова 2:2). Наравно, то што имамо знање и Божју мудрост није разлог да постанемо уображени или поносни. Редовно треба да се преиспитујемо како понос или неке друге слабости не би ухватиле корена у нашем срцу. Павле је написао: „Испитујте да ли сте у вери, сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5).

15. Зашто је љубав неопходна за духовни напредак?

15 Чак и када смо саградили кућу, има још доста тога да се ради. Неопходно је да је редовно одржавамо и поправљамо, а како се околности мењају можда је потребно и неко проширење. Шта је нама потребно да бисмо постали зрели и одржали своју духовност? Пре свега, љубав. Љубав према Јехови и суверницима треба да буде све јача. Ако немамо љубави, све оно што знамо и што чинимо не вреди баш ништа (1. Коринћанима 13:1-3). Љубав ће нам помоћи да постанемо зрели хришћани и да наставимо да духовно напредујемо.

УСМЕРИ ПАЖЊУ НА НАДУ КОЈУ ЈЕХОВА ПРУЖА

16. Какво размишљање Сатана намеће људима и које одбрамбено средство нам пружа Јехова?

16 Погледајмо и трећи аспект духовне изградње. Да би постао прави Христов следбеник, мораш да пазиш како размишљаш. Сатана као владар овог света веома добро зна како да наведе људе да се препусте негативном размишљању, песимизму, сумњама и очају (Ефешанима 2:2). Такво размишљање је за Божје слуге опасно исто колико је и за једну брвнару опасно ако дрво од ког је направљена почне да трули. На срећу, Јехова нам пружа неопходно одбрамбено средство, а то је нада.

17. Како Божја Реч сликовито приказује колико је важно имати наду?

 17 Библија спомиње различите делове духовне ратне опреме која нам је потребна у борби против Сатане и овог света. Важан део те опреме је кацига, то јест „нада у спасење“ (1. Солуњанима 5:8). У библијска времена војник је знао да у борби неће дуго опстати без кациге. Она је обично била од неког метала и носила се преко капе од филца или коже. Захваљујући тој кациги већина удараца војнику није наносила велике повреде. Као што кацига штити главу, тако нада штити наш ум и наше мисли.

18, 19. Какав је пример Исус оставио што се тиче наде и како се можемо угледати на њега?

18 Када је реч о очувању наде, Исус је оставио најбољи пример. Сетимо се само шта је све претрпео последње ноћи свог живота на земљи. Близак пријатељ га је издао због новца. Други је порекао да га уопште и познаје. Остали су га напустили и побегли. Његови сународници су се окренули против њега и чак су тражили да га римски војници погубе на мученичком стубу. Слободно можемо рећи да је Исус био у тако тешким кушњама у каквим се ми никада нећемо наћи. Шта му је помогло да све то издржи? Одговор налазимо у Јеврејима 12:2: „Због радости која је стајала пред њим поднео је мученички стуб не марећи за срамоту и сео је с десне стране Божјег престола.“ Исус никада није изгубио из вида ’радост која је стајала пред њим‘.

19 Која је радост стајала пред Исусом? Он је знао да ће својом истрајношћу допринети посвећењу Јеховиног светог имена. Пружиће највећи могући доказ да је Сатана лажов. Никаква друга нада не би могла донети Исусу већу радост! Знао је и да ће га Јехова богато наградити за верност и да је пред њим дивно време када ће поново бити са својим Оцем. Исус је  размишљао о тој дивној нади док је пролазио кроз најтеже тренутке. И ми треба да размишљамо о нади коју имамо. И пред нама стоји радост. Јехова је свакога од нас удостојио части да учествујемо у посвећивању његовог великог имена. Можемо доказати да је Сатана лажов ако изаберемо Јехову за свог владара и ако останемо на сигурном под окриљем његове љубави, без обзира на то с каквим ћемо се кушњама можда суочити.

20. Шта ће ти помоћи да позитивно размишљаш и да сачуваш наду?

20 Јехова не само што је спреман да награди своје верне слуге већ једва чека да то учини (Исаија 30:18; прочитати Малахију 3:10). Он ужива у томе да својим слугама испуни жеље које су у складу с његовом вољом (Псалам 37:4). Зато сву пажњу усмери на наду да ћеш видети остварење Божјих обећања. Никада се немој препустити негативном, понижавајућем и извитопереном начину размишљања овог Сатаниног света. Ако осећаш да дух овог света полако улази у твоје мисли и срце, усрдно се моли Јехови да ти да „мир који превазилази сваки ум“. Тај мир који даје Бог чуваће твоје срце и твоје мисли (Филипљанима 4:6, 7).

21, 22. (а) Какву величанствену наду има „велико мноштво“? (б) Чему ћеш се највише радовати у новом свету и шта си чврсто решио да радиш да би то доживео?

 21 Размишљај о предивној будућности која те очекује. Ако припадаш ’великом мноштву‘ које ће ’доћи из велике невоље‘, замисли какав ћеш живот ускоро имати (Откривење 7:9, 14). Кад више не буде било Сатане и његових демона, осетићеш олакшање које је сада тешко замислити. Уосталом, ко је од нас икада живео без притиска који доноси Сатанин искварујућ утицај? Кад тог притиска више не буде, како ћемо само бити срећни док будемо претварали земљу у рај под вођством Исуса и његових 144 000 небеских сувладара! Бићемо одушевљени што више нема болести и немоћи, што су вољене особе ускрснуле и што напокон живимо онако како је Бог намеравао! Док будемо напредовали ка савршенству, бићемо све ближи још већој награди која је обећана у Римљанима 8:21 — наиме добићемо „славну слободу Божје деце“.

22 Јехова жели да уживамо у слободи већој од оне коју можемо замислити. А то можемо постићи само ако смо му послушни. Зар онда није вредно да уложимо сав свој труд да бисмо већ сада из дана у дан били послушни Јехови? Зато се изграђујмо на својој најсветијој вери да бисмо се у сву вечност одржали у Божјој љубави!

^ одл. 12 Научници кажу да ми развијамо посебан облик сензибилитета за опажање положаја и става тела, што се назива проприоцепција. На пример, такав облик сензибилитета нам омогућује да тапшемо затворених очију. Једна одрасла пацијенткиња која је изгубила проприоцепцију није могла да стоји, да хода, па чак ни да седи.