Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

„Одржите се у Божјој љубави“

 4. ПОГЛАВЉЕ

Зашто поштовати ауторитет?

Зашто поштовати ауторитет?

„Свакога поштујте“ (1. ПЕТРОВА 2:17)

1, 2. (а) Зашто није лако поштовати ауторитет? (б) Која ћемо питања размотрити?

ДА ЛИ си икада посматрао како дете реагује кад му се каже да уради нешто што оно у ствари не жели да уради? На лицу му се јасно види да му се то не свиђа. Оно чује шта родитељ каже и зна да треба да га послуша. Али у том тренутку једноставно не жели да га послуша. Унутрашња борба тог детета пример је онога што се у свима нама понекад дешава.

2 Није нам увек лако да поштујемо ауторитет. Да ли ти је понекад тешко да поштујеш оне који над тобом имају извесну меру ауторитета? Ако јесте, онда ниси једини. Живимо у времену када изгледа да је поштовање ауторитета доспело на најниже гране до сада. Међутим, Библија каже да треба да поштујемо оне који над нама имају ауторитет (Пословице 24:21). У ствари, то је неопходно ако желимо да останемо под окриљем Божје љубави. Наравно, то за собом повлачи нека питања. Зашто нам понекад тешко пада да поштујемо ауторитет? Зашто Јехова то тражи од нас и шта ће нам помоћи да будемо подложни? И на крају, како можемо показати поштовање према онима који имају неки ауторитет?

ЗАШТО ЈЕ ТО ТЕШКО?

3, 4. Како су људи постали грешни и несавршени и зашто нам је тешко да поштујемо ауторитет?

3 Погледајмо укратко због која два разлога је тешко показати поштовање према онима који имају неки ауторитет.  Као прво, ми смо несавршени људи. Као друго, несавршени су и они чији ауторитет треба да поштујемо. Грех и несавршеност потичу још од времена када су се Адам и Ева у еденском врту побунили против Божјег ауторитета. Дакле, грех је настао због побуне. И дан-данас имамо ту урођену склоност да се бунимо против ауторитета (Постанак 2:15-17; 3:1-7; Псалам 51:5; Римљанима 5:12).

4 Код већине нас се због наслеђене грешности лако појаве понос и охолост, док је понизност врло ретка особина коју је тешко стећи и задржати. Чак и ако већ годинама верно служимо Богу, може нам се десити да постанемо тврдоглави и поносни. Као пример тога погледајмо шта се догодило Кореју, који је живео у Мојсијево време. Он се верно држао Јеховиног народа упркос многим тешкоћама. Међутим, желео је већи ауторитет и дрско је устао против Мојсија, који је био најкроткији човек у то време (Бројеви 12:3; 16:1-3). Размисли и о краљу Озији који је био толико поносан да је ушао у Јеховин храм и вршио свету службу што су смели да раде само свештеници (2. Летописа 26:16-21). Ти људи су скупо платили своју побуну. Њихов лош пример свима нама служи као упозорење. Зато морамо савладати понос који нам отежава да поштујемо ауторитет.

5. Како несавршени људи злоупотребљавају свој ауторитет?

5 С друге стране, несавршени људи који имају власт својим поступцима увелико доприносе непоштовању ауторитета. Многи су окрутни према онима који су им подређени, злостављају их или тиранишу. У ствари, људска историја је великим делом сведочанство о злоупотреби власти. (Прочитати Проповедника 8:9.) На пример, Саул је био добар и понизан човек кад га је Јехова изабрао за краља. Међутим, савладали су га понос и љубомора због чега је прогонио Давида (1. Самуилова 9:20, 21; 10:20-22; 18:7-11). Давид  је касније постао један од најбољих краљева које су Израелци икада имали, али је ипак злоупотребио своју власт када је узео жену Урије Хетејина и затим тог недужног човека послао у најжешћи бој да погине (2. Самуилова 11:1-17). Јасно је да због несавршености људи не могу исправно спроводити власт коју су добили. А још је горе када они који су на власти не поштују Јехову. Након што је описао како су неке папе покренуле велико прогонство, један британски државник је написао: „Моћ обично квари људе, а апсолутна моћ апсолутно квари.“ Имајући то у мислима, размотримо следеће питање: Зашто треба да поштујемо ауторитет?

ЗАШТО ПОШТОВАТИ АУТОРИТЕТ?

6, 7. (а) На шта нас подстиче љубав према Јехови и зашто? (б) Какав став има подложна особа?

6 Најбитнији разлози због којих треба да поштујемо ауторитет темеље се на љубави — љубави према Јехови, према ближњима и чак према нама самима. Ми желимо да обрадујемо Јехову зато што га волимо више од свега. (Прочитати Пословице 27:11 и Марка 12:29, 30.) Знамо да је његово право да влада над свим оспорено још од побуне у Едену и да је већина људи стала на Сатанину страну одбацујући Јехову као владара. Ми смо заиста срећни што смо стали на Јеховину страну. Свим срцем се слажемо са предивним речима из Откривења 4:11. Нама је кристално јасно да једино Јехова има право да буде Врховни Владар! Ми га подржавамо као владара и прихватамо његове смернице у свакодневном животу.

7 Такво поштовање је више од послушности. Ми спремно слушамо Јехову зато што га волимо. Међутим, биће ситуација када ће нам бити веома тешко да га слушамо. Кад се тако нешто деси, онда попут детета које смо споменули у уводу треба да научимо да  будемо подложни. Сетимо се да је Исус био подложан свом Оцу чак и када је то за њега било веома тешко. Рекао му је: „Нека не буде моја воља, него твоја“ (Лука 22:42).

8. (а) Шта у данашње време значи подложити се Јеховином ауторитету и по чему знамо како Јехова гледа на то? (б) Шта нам може помоћи да прихватимо савет и опомене? (Видети оквир „ Послушај савет и прихвати укор“.)

8 Наравно, Јехова данас не комуницира с нама директно, већ користи своју Реч и људе који га заступају овде на земљи. Зато подложност Јеховином ауторитету најчешће показујемо тако што поштујемо људе којима је поверио ауторитет над нама, или им то још увек дозвољава. Ако бисмо се бунили против тих људи тако што рецимо не бисмо прихватили библијски савет који нам дају или неку исправку, тиме бисмо у ствари вређали нашег Бога. Када су Израелци гунђали и бунили се против Мојсија, Јехова је сматрао да су то радили директно против њега (Бројеви 14:26, 27).

9. Зашто ће нас љубав према ближњима подстаћи да поштујемо ауторитет? Наведи пример.

9 Ми поштујемо ауторитет и зато што волимо ближње. Како то? Замисли да си војник у једној армији. Успех, па чак и сам опстанак војске, најчешће зависи од међусобне сарадње војника, послушности и поштовања претпостављених. Ако би се бунио против такве организације, сви војници би се могли наћи у опасности. Истини за вољу, људске војске у данашње време одговорне су за стравична разарања. Међутим, Јехова има војске које људима чине само добро. У Библији се на стотине пута користи израз „Јехова над војскама“ (1. Самуилова 1:3). Он заповеда великом војском моћних духовних створења. Јехова понекад своје земаљске слуге упоређује с војском (Псалам 68:11; Језекиљ 37:1-10). Ако бисмо се бунили против људи којима је Јехова поверио ауторитет над нама,  зар онда не бисмо угрозили и наше „саборце“? Када се неки брат или сестра буне против наименованих старешина, онда и други у скупштини трпе (1. Коринћанима 12:14, 25, 26). Ако је дете бунтовно, тада се то одражава на целу породицу. Према томе, ако развијамо дух поштовања и спремности на сарадњу, тада показујемо љубав према ближњима.

10, 11. Шта нас још подстиче да поштујемо ауторитет?

10 Ми поштујемо ауторитет и зато што је то за наше добро. Кад Јехова тражи од нас да поштујемо ауторитет, он често каже и зашто је то добро за нас лично. На пример, он каже деци да слушају своје родитеље да би имали дуг и испуњен живот (Поновљени закони 5:16; Ефешанима 6:2, 3). Каже нам да поштујемо скупштинске старешине јер ћемо у супротном претрпети штету у духовном погледу (Јеврејима 13:7, 17). И такође нам каже да поштујемо власти ради личне добробити (Римљанима 13:4).

 11 Сигурно се слажеш с тим да нам сазнање зашто Јехова жели да будемо послушни помаже да поштујемо ауторитет. Погледајмо зато како можемо показати поштовање према ауторитету на три главна подручја живота.

ПОШТОВАЊЕ У ПОРОДИЧНОМ КРУГУ

12. Коју је улогу Јехова доделио мужу и оцу у породици и како мушкарац може испунити ту улогу?

12 Сам Јехова је основао породично уређење. Пошто је он Бог реда, и породицу је организовао тако да може добро да функционише (1. Коринћанима 14:33). Поглаварство у породичном кругу доделио је мужу и оцу. Муж поштује свог поглавара, Христа Исуса, и труди се да следи пример који је он оставио као поглавар над скупштином (Ефешанима 5:23). Према томе, муж не треба да се одрекне своје одговорности већ треба да је спремно преузме. Не треба да буде суров нити груб, већ брижан, разуман и добар. Мора задржати на уму да његов ауторитет никада није изнад Јеховиног.

Добар отац опонаша Христа као поглавара

13. Како жена и мајка може испунити своју улогу у породици на начин који ће се допасти Јехови?

13 У једној породици жена и мајка треба да помаже мужу или да га на неки начин допуњује. И она има ауторитет у породици, јер Библија спомиње „закон мајке“,  то јест каже да она даје савете својој деци (Пословице 1:8, фуснота). Наравно, њен ауторитет је подређен ауторитету мужа. Она поштује ауторитет мужа тако што му помаже да испуни своју улогу поглавара породице. Неће га омаловажавати, неће манипулисати њиме нити ће преузимати његов положај, већ ће га подржавати и сарађивати с њим. Ако јој се не допадају његове одлуке, с поштовањем може изразити своје мишљење, али ће и даље бити подложна. Ако њен супруг није Јеховин сведок, она ће се сигурно наћи у неким изазовним ситуацијама, али својом подложношћу ипак га може придобити и помоћи му да стане на Јеховину страну. (Прочитати 1. Петрову 3:1.)

14. Како деца доносе радост својим родитељима и Јехови?

14 Јехова се радује кад деца слушају своје родитеље. И родитељи су срећни и поносни кад су им деца послушна (Пословице 10:1). Деца треба да буду послушна чак и када имају само једног родитеља, јер су свесна  да је њиховом родитељу вероватно потребна још већа подршка и сарадња. У породицама у којима сви чланови испуњавају улогу коју им је Бог дао владају велики мир и радост. То доноси част оснивачу свих породица, Јехови Богу (Ефешанима 3:14, 15).

ПОШТОВАЊЕ У СКУПШТИНИ

15. (а) Како у скупштини можемо показати да поштујемо Јеховин ауторитет? (б) Која нам начела могу помоћи да слушамо оне који предводе у скупштини? (Видети оквир „ Будите послушни онима који међу вама предводе“.)

15 Јехова је свог Сина наименовао за Поглавара над хришћанском скупштином (Колошанима 1:13). Исус је пак поставио свог ’верног и разборитог роба‘ да подмирује духовне потребе Божјег народа на земљи (Матеј 24:45-47). Водеће тело Јеховиних сведока је заправо „верни и разборити роб“. Као и у хришћанским скупштинама у првом веку, старешине данас добијају упутства и савете од Водећег тела, било директно било преко представника као што су на пример путујући надгледници. Када ми лично поштујемо ауторитет који имају хришћанске старешине, тада смо послушни самом Јехови. (Прочитати 1. Солуњанима 5:12 и Јеврејима 13:17.)

16. Зашто се може рећи да су старешине наименоване светим духом?

16 Старешине и слуге помоћници нису савршени. Имају мане, као што их и ми имамо. Па ипак, старешине су људи које смо добили „на дар“ и који треба да помогну скупштини да остане духовно јака (Ефешанима 4:8). Старешине су наименоване светим духом (Дела апостолска 20:28). Зашто се то може рећи? Зато што они најпре морају испунити услове који су забележени у Божјој Речи, која је писана под вођством светог духа (1. Тимотеју 3:1-7, 12; Титу 1:5-9). Сем тога, старешине које процењују да ли неки брат испуњава услове за наименовање усрдно се моле Јехови да их у томе води његов дух.

17. Зашто жене у неким случајевима треба да покрију главу кад учествују у скупштинским активностима?

 17 Понекад се може десити да у скупштини нема старешина и слугу помоћника који би обавили неки задатак за који су обично они задужени, као што је рецимо вођење састанка за службу проповедања. У таквим случајевима неки крштени брат би то могао да уради. Али ако нема ни крштене браће, онда би то могла урадити сестра која је за то способна. Међутим, када жена ради нешто што би иначе требало да ради крштени мушкарац, треба да покрије главу * (1. Коринћанима 11:3-10). То ни у ком случају не значи да су жене понижене. То им у ствари пружа прилику да покажу да поштују поглаварство које је Јехова поставио, и у породичном кругу и у скупштини.

ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА ВЛАСТИМА

18, 19. (а) Како би објаснио начела која су изнета у Римљанима 13:1-7? (б) Како показујемо поштовање према властима?

18 Прави хришћани се савесно држе начела изнетих у Римљанима 13:1-7. (Прочитати.) Док будеш читао те стихове запазићеш да је реч о људским властима. Све док Јехова дозвољава тим властима да постоје, оне обављају важну улогу у одржавању извесне мере реда и пружању неопходних услуга. Поштовање према тим властима показујемо тиме што се држимо закона. Савесно плаћамо порезе, исправно попуњавамо све обрасце или документе које власти траже и поштујемо све законе који се тичу нас, наше породице, посла који обављамо или онога што поседујемо. Међутим, ми се не покоравамо властима уколико траже да будемо непослушни Богу. У таквим ситуацијама имамо исти став који су имали и апостоли када су рекли: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела  апостолска 5:28, 29; видети оквир „ Кога треба да слушамо?“).

19 Поштовање према властима показујемо и својим понашањем. Понекад смо можда у контакту са државним службеницима. Апостол Павле је био пред краљем Иродом Агрипом и намесником Фестом. Иако су ти људи у моралном погледу били искварени, Павле им се обраћао с поштовањем (Дела апостолска 26:2, 25). Треба да се угледамо на Павла било да се обраћамо неком утицајном државнику или обичном полицајцу. Млади хришћани се труде да у школи показују такво поштовање према наставницима, службеницима и осталом особљу. Наравно, ми поштујемо не само оне који признају наша веровања већ и оне који показују непријатељство према нама као Јеховиним сведоцима. Они који не деле наша веровања заиста треба да осете да их поштујемо. (Прочитати Римљанима 12:17, 18; 1. Петрова 3:15.)

20, 21. Зашто је добро показивати прикладно поштовање према ауторитету?

20 Немојмо бити шкрти када је реч о показивању поштовања. Апостол Петар је написао: „Свакога поштујте“ (1. Петрова 2:17). На људе може оставити дубок утисак када виде да их заиста поштујемо. Не заборавимо да у данашњем свету има све мање поштовања. Зато је показивање поштовања један од начина на који се држимо Исусове заповести: „Нека ваша светлост светли пред људима, да виде ваша добра дела и славе вашег Оца који је на небесима“ (Матеј 5:16).

21 У овом мрачном свету искрене људе привлачи духовна светлост. Зато неке може привући то што показујемо поштовање у кругу породице, у скупштини и у друштву и подстаћи их да с нама ходе у светлу. То би стварно било дивно! Али чак и ако се то не деси, једно је сигурно: Поштујући људе, ми угађамо Јехови Богу што нам помаже да останемо под окриљем његове љубави. Која би награда могла бити већа од те?

^ одл. 17 У додатку, под темом „Када и зашто покрити главу?“ разматра се како се у пракси може применити ово начело.