„Радуј се са женом младости своје“ (ПОСЛОВИЦЕ 5:18)

1, 2. Која ћемо питања размотрити и зашто?

ЈЕСИ ли ожењен или удата? Ако јеси, имаш ли срећан брак или се суочаваш са озбиљним проблемима у браку? Да ли сте се ти и твој брачни друг толико удаљили једно од другога да је ваш заједнички живот постао нешто што се једва подноси? Ако је тако, вероватно ти је жао што у твом браку нема топлине и привржености какве је некада било. Као прави хришћанин, сигурно желиш да твој брак буде на част Јехови, Богу кога волиш. Зато је разумљиво што те твоја тренутна ситуација можда брине и ствара ти бол у срцу. Али ипак немој закључити да је твоја ситуација безнадежна.

2 Данас међу Божјим слугама има брачних парова који су сада срећни премда је њихов брак некада једва опстајао. Они су нашли начина да учврсте свој брак. И ти можеш успети у томе. Како?

ПРИБЛИЖИ СЕ БОГУ И СВОМ БРАЧНОМ ДРУГУ

3, 4. Зашто се може рећи да ће се брачни другови приближити једно другом уколико се приближе Богу? Наведи пример.

3 Ти и твој брачни друг бићете ближи једно другом уколико се обоје трудите да се приближите Богу. Зашто то кажемо? Погледајмо следеће поређење: Замисли планину која се од широког подножја до врха све више сужава. Мушкарац се налази у подножју на једној страни планине, а жена у подножју на супротној страни планине. Обоје почињу да се успињу. Док су  још увек близу подножја, раздаљина међу њима је прилично велика. Али како се приближавају врху планине, раздаљина међу њима се полако смањује. Да ли схваташ коју охрабрујућу поруку садржи ово поређење?

4 Труд који улажеш да би у потпуности служио Јехови може се упоредити са трудом који је потребан да би се попео на једну планину. Пошто волиш Јехову, ти се већ доста трудиш да се сликовито речено попнеш на планину. Међутим, ако сте се ти и твој брачни друг удаљили једно од другог, можда се пењете супротним странама те планине. Али шта се дешава док продужавате да се пењете? Тачно је да сте у почетку међусобно доста удаљени. Ипак, што се више  трудите да се приближите Богу, то јест да се попнете на већу висину, то ћете бити ближи једно другом. Заиста се може рећи да је основни начин да се приближиш свом брачном другу првенствено у томе да се приближиш Богу. Али како то можеш постићи?

Свој брак можете учврстити ако примењујете знање које сте стекли проучавајући Библију

5. (а) Који је један од начина да се приближимо Јехови и свом брачном другу? (б) Како Јехова гледа на брак?

5 Један од важних начина да се, сликовито говорећи, пењете уз планину, јесте да ти и твој брачни друг обратите пажњу на савете о браку који се налазе у Божјој Речи (Псалам 25:4; Исаија 48:17, 18). Погледајмо зато какав је специфичан савет дао апостол Павле. Он је рекао: „Брак нека буде частан код свих“ (Јеврејима 13:4). Шта то значи? Када се каже да је нешто „часно“, онда то значи да је достојно поштовања и да се цени. Јехова управо тако гледа на брак — он веома цени то уређење.

МОТИВАЦИЈА — ИСКРЕНА ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИ

6. Шта показује контекст Павловог савета о браку и зашто је важно да то не изгубимо из вида?

6 Наравно, као Божје слуге, и ти и твој брачни друг већ знате да је брак пред Богом веома важан, чак свет. Сам Јехова је основао брачно уређење. (Прочитати Матеја 19:4-6.) Међутим, ако тренутно имаш проблема у браку, сазнање да брак треба да буде частан, можда теби и твом брачном другу није довољна мотивација да се једно према другом опходите с љубављу и поштовањем. Шта ће те онда подстаћи да тако поступаш? Запази како је апостол Павле формулисао савет о часном браку. Контекст показује да је Павлов савет о браку део читавог низа савета и подстрека (Јеврејима 13:1-5). Он није рекао „брак је частан“, већ је рекао „брак нека буде частан“. Није изнео само неко запажање, већ је упутио један подстрек својим читаоцима. Ако не изгубиш из вида ту  разлику, моћи ћеш да пронађеш додатну мотивацију да обновиш поштовање према свом брачном другу. Зашто то можемо рећи?

7. (а) Које библијске заповести извршавамо и зашто? (б) До чега доводи послушност?

7 Размисли на тренутак како гледаш на друге библијске заповести, као што је рецимо заповест да стварамо ученике или да се састајемо како бисмо славили Бога (Матеј 28:19; Јеврејима 10:24, 25). Мора се признати да понекад није лако извршавати те заповести. Људи којима проповедаш можда негативно реагују, или те посао толико исцрпљује да ти је тешко да долазиш на састанке. Па ипак, ти и даље проповедаш добру вест о Божјем Краљевству и долазиш на састанке. Нико те не може зауставити, чак ни Сатана! А зашто? Зато што те искрена љубав према Јехови подстиче да извршаваш његове заповести (1. Јованова 5:3). До чега то доводи? Учествовање у делу проповедања и посећивање састанака пружа ти унутрашњи мир и радост јер знаш да вршиш Божју вољу. И управо та осећања ти дају нову снагу (Немија 8:10). Шта можеш научити из тога?

8, 9. (а) Шта те може подстаћи да послушаш савете што се тиче брака и зашто? (б) Које две тачке ћемо разматрати?

8 Баш као што те дубока љубав према Богу подстиче да извршаваш заповести да проповедаш и одлазиш на састанке упркос препрекама, тако те љубав према Јехови може подстаћи да послушаш библијски савет и подстицај да твој ’брак буде частан‘, чак и када се чини да је то тешко (Јеврејима 13:4; Псалам 18:29; Проповедник 5:4). Осим тога, као што те Јехова богато благосиља када се трудиш да учествујеш у делу проповедања и да одлазиш на састанке, исто тако ће те наградити када види да се трудиш да твој брак буде частан (1. Солуњанима 1:3; Јеврејима 6:10).

 9 Шта онда можеш учинити да твој брак буде частан? Немој да радиш оно што може уништити твој брак. Осим тога, предузми кораке којима ћеш учврстити свој брак.

НЕМОЈ ДА ГОВОРИШ И РАДИШ ОНО ШТО ОБЕШЧАШЋУЈЕ БРАК

10, 11. (а) Какво понашање угрожава брак? (б) О чему треба да разговарамо са својим брачним другом?

10 Једна удата хришћанка је пре извесног времена изјавила: „Молила сам се Јехови да ми да снаге да издржим.“ Шта да издржи? Рекла је следеће: „Муж ме је тукао речима. Моје модрице се нису виделе, али његови стални заједљиви коментари, као на пример: ’Само ме замараш!‘ и ’Ниси ни за шта!‘, остављали су ожиљке на мом срцу.“ Ова жена је изнела на видело један озбиљан проблем који се може појавити у браку — увреде и погрдне речи.

11 Како је само жалосно када у породици Јеховиних сведока брачни другови упућују једно другом грубе речи које стварају тешко залечиве ране! Ако се у једном браку користе увредљиве речи, очигледно је да такав брак није частан. Каква је ситуација у твом браку у том погледу? Један од начина да то сазнаш јесте да понизно питаш свог брачног друга како твоје речи утичу на њега. Уколико твој брачни друг сматра да му твоје речи веома често стварају емоционални бол, мораш бити спреман да се у том погледу поправиш (Галатима 5:15; прочитати Ефешанима 4:31).

12. Зашто Бог може сматрати безвредним оно што неко чини за њега?

12 Никада немој изгубити из вида да начин на који разговараш са својим брачним другом утиче на твој однос с Јеховом. У Библији пише: „Ако неко мисли да је побожан, а не обуздава свој језик, него обмањује  своје срце, његово обожавање је узалудно“ (Јаковљева 1:26). Ако служиш Јехови, онда мораш да пазиш шта говориш јер то неминовно утиче на то како Јехова процењује оно што чиниш за њега. Библија не подупире мишљење да није битно шта се у нечијем дому дешава све док та особа тврди да служи Богу. Немој се заваравати. То је веома озбиљна ствар. (Прочитати 1. Петрову 3:7.) Можда си способан и реван, али ако намерно вређаш свог брачног друга заједљивим речима, показујеш непоштовање према брачном уређењу и Бог може сматрати безвредним оно што чиниш за њега.

13. Како брачни другови могу нанети бол једно другом?

13 Брачни другови треба да воде рачуна да не повређују једно друго на индиректан начин. Погледајмо два примера: Самохрана мајка често разговара преко телефона са ожењеним братом из скупштине тражећи од њега савет и ти разговори прилично дуго трају. Или пак брат који није ожењен сваке недеље проводи доста времена у служби проповедања са удатом сестром. У овим примерима особе које су у браку можда имају најбоље намере, али како њихово понашање утиче на њиховог брачног друга? Једна жена која је била у таквој ситуацији рекла је: „Тешко ми пада то што мој муж посвећује толико времена и пажње другој сестри из скупштине. Осећам се мање вредном.“

14. (а) Која брачна обавеза је истакнута у Постанку 2:24? (б) Шта треба да се питамо?

14 Сасвим је разумљиво што се ова жена и други који се налазе у сличној ситуацији осећају повређено. Њихов брачни друг занемарује основни савет који је Бог дао о браку, наиме: „Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену“ (Постанак 2:24). Наравно, они који су ступили у брак и даље поштују своје родитеље. Међутим, Бог је намеравао да они првенствено буду усмерени на свог брачног  друга. Слично томе, хришћани заиста воле сувернике, али пажњу треба да поклањају првенствено свом брачном другу. Према томе, када хришћани који су у браку проводе доста времена са суверницима или постају превише присни с њима, нарочито ако је реч о особама супротног пола, уносе велику напетост у свој брак. Да ли можда због тога има неслоге у твом  браку? Запитај се: ’Да ли свом брачном другу заиста поклањам време, пажњу и наклоност који му с правом припадају?‘

15. Према ономе што стоји у Матеју 5:28, зашто хришћани који су у браку не би смели поклањати превелику пажњу другим особама супротног пола?

15 Осим тога, хришћани који су у браку и који поклањају превелику пажњу особи супротног пола која није њихов брачни друг, доводе себе у опасну ситуацију. Нажалост, неки хришћани који су у браку заљубили су се у особу с којом су били претерано блиски (Матеј 5:28). То је водило до поступака којима су још више обешчастили брачно уређење. Погледајмо шта је о томе рекао апостол Павле.

„БРАЧНА ПОСТЕЉА НЕКА БУДЕ НЕОКАЉАНА“

16. Који је савет дао апостол Павле што се тиче брака?

16 Одмах након што је рекао да брак треба да буде частан, апостол Павле је додао следеће упозорење: „Брачна постеља нека буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима“ (Јеврејима 13:4). Павле је изразом „брачна постеља“ указао на полне односе. Такви односи су дозвољени само унутар брачне заједнице и једино тако могу бити ’неокаљани‘, то јест у моралном смислу чисти. Зато Божје слуге уважавају надахнуте речи: „Радуј се са женом младости своје“ (Пословице 5:18).

17. (а) Зашто за праве хришћане није битно гледиште овог света о прељуби? (б) Како се можемо угледати на Јова?

17 Они који имају полне односе с неким ко није њихов брачни друг показују велико непоштовање према Божјим моралним законима. Тачно је да данас многи сматрају да је прељуба нешто сасвим нормално. Али то шта други мисле о прељуби не треба да утиче на Божје слуге. Они схватају да ће на крају „Бог судити блудницима и прељубницима“, а не људи (Јеврејима 10:31; 12:29). Зато се прави хришћани држе  Јеховиног гледишта о томе. (Прочитати Римљанима 12:9.) Сети се да је патријарх Јов рекао: „Савез сам склопио са очима својим“ (Јов 31:1). Према томе, да не би направили ниједан корак који може водити до прељубе, прави хришћани обуздавају своје очи и никада не гледају с чежњом особу супротног пола која није њихов брачни друг. (Видети додатак, тему „Библијско гледиште о разводу брака и раздвајању“.)

18. (а) Колико је прељуба озбиљан грех пред Јеховом? (б) Које сличности постоје између прељубе и идолопоклонства?

18 Колико је прељуба озбиљан грех пред Јеховом? Мојсијев закон нам помаже да схватимо шта Јехова мисли о томе. У Израелу су прељуба и идолопоклонство били преступи који су повлачили за собом смртну казну (Левитска 20:2, 10). Видиш ли сличност између прељубе и идолопоклонства? Израелац који се клањао идолима кршио је свој савез с Јеховом. Слично томе, Израелац који је чинио прељубу кршио је савез који је склопио са својом женом. И у једном и у другом случају радило се о неверству (Излазак 19:5, 6; Поновљени закони 5:9; прочитати Малахију 2:14). Дакле, обојица су били криви пред Јеховом, који је у свему веран и поуздан (Псалам 33:4).

19. Шта може помоћи некоме да чврсто реши да не почини прељубу и зашто?

19 Наравно, хришћани нису под Мојсијевим законом. Па ипак, чињеница да је у древном Израелу прељуба сматрана великим грехом може помоћи правим хришћанима да чврсто реше да не учине такав грех. Зашто то можемо рећи? Погледајмо следеће поређење: Да ли би икада ушао у цркву, клекнуо на колена и молио се пред неком иконом? ’Никада не бих тако нешто урадио‘, рећи ћеш. А да ли би то урадио ако би ти неко понудио велику своту новца? ’Ни за шта на свету!‘, одговорићеш. Заиста се може рећи да је правим хришћанима одвратна и сама помисао да изневере  Јехову клањајући се неком идолу. На сличан начин, правим хришћанима треба да буде одвратна и сама помисао на то да учине прељубу и тако изневере свог Бога, Јехову, као и свог брачног друга — шта год да их наводи на тај грех (Псалам 51:1, 4; Колошанима 3:5). Никада не бисмо смели да учинимо нешто чиме бисмо обрадовали Сатану, увредили Јехову и обешчастили свето брачно уређење.

КАКО УЧВРСТИТИ БРАК

20. Шта се догодило у неким браковима? Наведи пример.

20 Шта још можеш предузети да би обновио поштовање према свом брачном другу, осим што не чиниш оно што обешчашћује брак? Да би одговорио на то питање, замисли да је брак попут једне куће. Затим замисли да су љубазне речи, знаци пажње и други изрази поштовања попут украсних предмета који улепшавају кућу. Ако сте блиски, ваш брак подсећа на кућу украшену лепим предметима који јој дају боју и топлину. Али ако нема привржености, та декорација постепено нестаје и ваш брак постаје суморан као кућа у којој нема никаквих украса. Твоја жеља да послушаш Божју заповест да ’брак буде частан‘, мотивисаће те да поправиш ситуацију. На крају крајева, нешто што је драгоцено сигурно вреди поправити или обновити. Како то можеш учинити? Божја Реч каже: „Мудрошћу се гради дом и разборитошћу се утврђује. И знање пуни собе разним вредним стварима, драгоценим и лепим“ (Пословице 24:3, 4). Погледајмо како се ове речи могу применити на брак.

21. Како се постепено може учврстити брак? (Видети и оквир „ Како да учврстим свој брак?“)

21 ’Вредне ствари‘ које чине један срећан дом јесу особине као на пример искрена љубав, страх пред Богом и чврста вера (Пословице 15:16, 17; 1. Петрова 1:7). На њима се заснива чврст брак. Али да ли си у  споменутој пословици запазио шта пуни собе вредним стварима? То је „знање“. Када се библијско знање примењује, оно има моћ да мења начин размишљања људи и да их подстакне да обнове међусобну љубав (Римљанима 12:2; Филипљанима 1:9). Зато кад год ти и твој брачни друг седите заједно и у миру разматрате неки библијски стих, рецимо дневни цитат, или неки чланак из Стражарске куле или Пробудите се! који се темељи на Библији и говори о браку, то је као да размишљате о неком дивном украсу којим ћете улепшати свој дом. Кад вас љубав према Јехови подстакне да у свом браку примењујете савете које сте заједно разматрали, тада тај украс, сликовито говорећи, уносите у своје „собе“. То ће вратити нешто боје и топлине које је некада било у вашем браку.

22. Шта ће нам донети дубоко осећање задовољства?

22 Мора се признати да треба доста времена и труда да се једна по једна лепа ствар врати на своје место. Па ипак, ако настојиш да даш свој допринос томе, имаћеш дубоко осећање задовољства које проистиче из сазнања да слушаш библијску заповест: „Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10; Псалам 147:11). И што је најважније, ако се будеш искрено трудио да твој брак буде частан, остаћеш под окриљем Божје љубави.