Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

„Одржите се у Божјој љубави“

 10. ПОГЛАВЉЕ

Брак — дар од Бога који нас воли

Брак — дар од Бога који нас воли

„Троструко уже не кида се лако“ (ПРОПОВЕДНИК 4:12)

1, 2. (а) Шта се понекад питамо када је реч о новом брачном пару и зашто? (б) Која ћемо питања размотрити у овом поглављу?

ВОЛИШ ли да идеш на венчања? Многи воле, јер су то радосне прилике. Младенци изгледају прелепо и просто блистају од среће! Тог дана су насмејани и изгледа да им се будућност смеши и много тога обећава.

2 Па ипак, мора се признати да је у данашње време институција брака у многим погледима уздрмана. И док младенцима честитамо и желимо све најбоље, понекад се питамо: ’Да ли ће то бити срећан брак? Хоће ли потрајати?‘ Какав ће бити одговор на ова питања зависи од тога да ли ће муж и жена уважавати и примењивати Божје савете о браку. (Прочитати Пословице 3:5, 6.) Да би остали под окриљем Божје љубави, морају их примењивати. Обратимо сада пажњу на библијски одговор на следећа четири питања: Зашто ступити у брак? Како изабрати доброг брачног друга? Како се припремити за брак? И шта брачном пару може помоћи да њихов брак буде срећан и трајан?

ЗАШТО СТУПИТИ У БРАК?

3. Зашто не би било паметно ступити у брак због неких небитних разлога?

3 Неки сматрају да је брак услов за срећу — да не можемо бити испуњени и срећни уколико нисмо пронашли брачног друга. То једноставно није тачно! Исус, човек који није био ожењен, говорио је о самаштву као о једном дару и подстицао је оне који то могу да живе  тако (Матеј 19:11, 12). Апостол Павле је такође говорио о предностима самаштва (1. Коринћанима 7:32-38). Ни Исус ни Павле нису поставили неко правило што се тиче тога. Заправо, међу учења демона убројано је и учење којим се ’забрањује ступање у брак‘ (1. Тимотеју 4:1-3). Па ипак, самаштво нуди много тога онима који желе да несметано служе Јехови. Зато не би било паметно ступити у брак због неких небитних разлога као што је рецимо притисак средине.

4. Зашто је добар брак најбољи темељ за одгајање деце?

4 С друге стране, постоје ли ваљани разлози због којих неко жели да ступи у брак? Постоје. Брак је такође дар од Бога који нас воли. (Прочитати Постанак 2:18.) Зато он пружа неке предности и могућности које нам доносе срећу. На пример, најбољи темељ за оснивање породице јесте добар брак. Деци је потребно сигурно окружење у којем ће их родитељи васпитавати, волети, поучавати и усмеравати (Псалам 127:3; Ефешанима 6:1-4). Међутим, рађање и одгајање деце није једини разлог за ступање у брак.

5, 6. (а) Зашто је према стиховима из Проповедника 4:9-12 добро имати присног пријатеља? (б) Како брак може бити попут троструког ужета?

5 Погледајмо сада контекст стиха на коме се темељи ово поглавље: „Боље је двојици него једноме, јер имају добру плату за свој труд. Јер ако један падне, други ће подићи друга свог. А како ли је ономе ко је сам кад падне, а нема другог да га подигне? И ако двојица легну заједно, угрејаће се. А како ће се угрејати онај ко је сам? И ако би неко надјачао једнога, двојица ће моћи да му се одупру. И троструко уже не кида се лако“ (Проповедник 4:9-12).

6 Ови стихови првенствено говоре о вредности пријатељства. Наравно, брак је најприсније пријатељство. Као што ови стихови показују, у таквој заједници човек налази подршку, утеху и заштиту. Брак је посебно чврст ако представља нешто више од заједнице двоје  људи. Двоструко уже, као што стихови наговештавају, може се покидати. Али троструко уже је много теже покидати. Када је и мужу и жени најважнији циљ да угоде Јехови, њихов брак је попут троструког ужета. Јехова има важну улогу у њиховом браку и зато је та заједница заиста веома јака.

7, 8. (а) Који је савет Павле упутио самцима који се боре са сексуалним жељама? (б) Које реално гледиште о браку пружа Библија?

7 Задовољавање сексуалних жеља једино је исправно у оквиру брачне заједнице. Полни односи унутар брака с правом се сматрају извором задовољства (Пословице 5:18). Чак и када неко прође период који Библија назива ’цветом младости‘, то јест године када је полни нагон веома јак, можда се и даље мора борити са сексуалним жељама. Уколико се такве жеље не савладају могу довести до нечистоће или непристојног понашања. Павле је под Божјим надахнућем записао следећи савет упућен особама које нису у браку: „Ако се не могу савладати, нека ступе у брак, јер је боље ступити у брак него изгарати од страсти“ (1. Коринћанима 7:9, 36; Јаковљева 1:15).

8 Какви год били разлози због којих неко жели да ступи у брак, требало би да буде реалан. Као што је Павле рекао, они који ступе у брак имаће „телесну невољу“ (1. Коринћанима 7:28). Они који су у браку суочавају се с проблемима које самци немају. Међутим, ако већ одлучиш да ступиш у брак, шта можеш учинити да проблема буде што мање, а среће и задовољства што више? Први корак је да будеш мудар приликом избора брачног друга.

КАКО ИЗАБРАТИ ДОБРОГ БРАЧНОГ ДРУГА?

9, 10. (а) Којим поређењем је Павле описао колико је опасно склапати блиске везе са онима који не служе Јехови? (б) Какве су последице игнорисања Божјег савета да ступимо у брак само с неким ко служи Јехови?

9 Апостол Павле је под Божјим надахнућем записао  једно важно начело које треба применити приликом избора брачног друга: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима“ (2. Коринћанима 6:14). Ово поређење се заснива на једној чињеници коју добро знају они који се баве земљорадњом. Ако се две животиње које се разликују по величини или снази нађу под истим јармом, обе ће се мучити. Слично томе, ако један Јеховин сведок ступи у брак с неким ко не верује у Јехову, у том браку ће сигурно бити неслоге и напетости. Ако један од брачних другова жели да остане под окриљем Јеховине љубави, а другоме је мало или нимало стало до тога, њихови приоритети у животу неће се поклапати, што обично доводи до проблема. Зато је Павле подстакао сухришћане да се жене и удају „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39).

10 Неки хришћани су сматрали да им је боље да буду у неједнаком јарму с неким, него да се осећају толико усамљено. Неки су једноставно занемарили библијски савет и ступили у брак са особом која не служи Јехови. Последице су веома често жалосне. Везали су се за особу с којом не могу да поделе оно што им је најважније у животу. Усамљеност која из тога проистиче може бити много већа од усамљености коју су осећали док су били сами. Али срећни смо што хиљаде наших суверника који нису у браку прихватају Јеховин савет у том погледу. (Прочитати Псалам 32:8.) Премда се надају да ће једног дана ступити у брак, остају сами док не нађу брачног друга међу онима који служе Јехови Богу.

11. Шта ти може помоћи да будеш мудар приликом избора брачног друга? (Видети и оквир „ Шта очекујем од брачног друга?“)

11 Наравно, то што је неко Јеховин слуга не значи безусловно да је одговарајућ брачни друг. Ако размишљаш о ступању у брак, потражи некога ко исто као и ти воли Бога и чија се личност и духовни циљеви поклапају с твојима. Верни и разборити роб је на ту  тему објавио много тога и било би добро да уз молитву размислиш о тим библијским саветима и да се водиш њима приликом доношења тако важне одлуке. * (Прочитати Псалам 119:105.)

12. Који обичај што се тиче склапања брака постоји у многим земљама и који библијски пример пружа неке смернице?

12 У многим земљама је обичај да родитељи изаберу брачног друга свом детету. У таквим културама се сматра да родитељи имају више мудрости и искуства неопходних за доношење тако важне одлуке. Уговорени бракови су често врло успешни, као што је то било и у библијско доба. Пример Аврахама који је послао свог слугу да нађе жену за Исака веома је поучан за родитеље који су данас у сличној ситуацији. Аврахама није занимао новац и положај у друштву. Он је био спреман да учини све што је потребно да би Исаку нашао жену међу народом који служи Јехови * (Постанак 24:3, 67).

КАКО СЕ ПРИПРЕМИТИ ЗА БРАК?

13-15. (а) Како начело које се налази у Пословицама 24:27 може помоћи младићу који размишља о женидби? (б) Како се девојка може припремити за брак?

13 Ако озбиљно размишљаш о томе да ступиш у брак, било би добро да се питаш да ли си заиста спреман за то. Одговор на то питање не зависи једноставно од тога шта мислиш о љубави, полним односима, пријатељству или одгајању деце. Постоје специфичне одговорности о којима треба да размисли сваки будући супруг и свака будућа супруга.

 14 Младић који тражи девојку с којом би се оженио треба озбиљно да размисли о следећем начелу: „Заврши свој посао напољу и уреди своју њиву. Затим гради свој дом“ (Пословице 24:27). У чему је поента овог стиха? Мушкарац који је у време када су те речи биле записане желео да „гради свој дом“, то јест да се ожени и оснује породицу, морао је да се пита да ли је спреман да издржава жену и децу коју би могли имати и да се брине о њима. Пре него што се ожени морао је да ради и да обрађује своју њиву. Исто начело важи и данас. Мушкарац који жели да се ожени мора да се припреми за ту одговорност. Мораће да ради све док у физичком погледу буде способан за то. У Божјој Речи се каже да је мушкарац који не брине за физичке, емоционалне и духовне потребе своје породице гори од неверника! (Прочитати 1. Тимотеју 5:8.)

15 Девојка која је решила да се уда исто тако пристаје да преузме на себе многе велике одговорности. У Пословицама се говори о неким способностима и особинама које има врсна жена. Таква жена помаже свом мужу и стара се за своју породицу (Пословице 31:10-31). Младићи и девојке који брзоплето улазе у брак, неспремни за одговорности које брак са собом доноси, у суштини су себични јер не размишљају о томе шта они лично имају да понуде будућем брачном другу. Међутим, за оне који размишљају о браку најбитније је да у духовном погледу буду зреле особе, способне да примењују библијска начела у брачном животу.

16, 17. О којим библијским начелима треба да размишљају они који се припремају за брак?

16 У припрему за брак спада и размишљање о улогама које је Бог поверио мужу и жени. Мушкарац треба да зна шта значи бити поглавар хришћанске породице. То што је поглавар не значи да може да  буде тиранин. Он као поглавар треба да поступа по узору на Исуса (Ефешанима 5:23). Исто тако, супруга мора разумети достојанствену улогу коју као жена има. Да ли ће бити спремна да се подложи ’мужевљевом закону‘? (Римљанима 7:2). Она је већ под Јеховиним и Христовим законом (Галатима 6:2). Ауторитет њеног мужа у породици представља још један закон. Може ли пружати подршку и подложити се несавршеном човеку који има ауторитет над њом? Ако јој се то већ унапред не свиђа, било би боље да се не удаје.

17 Надаље, и муж и жена треба да буду спремни да се старају о посебним потребама једно другог. (Прочитати Филипљанима 2:4.) Апостол Павле је написао: „Нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа.“ Под надахнућем од Бога, Павле је увидео да мушкарац има изразиту потребу да осети да га његова супруга дубоко поштује. А жена има изразиту потребу да се осећа вољеном (Ефешанима 5:21-33).

Многи парови који се забављају знају да је добро да не буду сами

18. Зашто парови треба да показују самосавладавање током забављања?

18 Дакле, забављање пре брака није само време када младић и девојка уживају у дружењу и изласцима. То је време када треба да науче како да се опходе једно према другом и да сагледају да ли би било паметно да ступе у брак. То је такође време када треба да показују самосавладавање! Због физичке привлачности, која је сасвим нормална, могу бити у великом искушењу да буду и сувише интимни. Међутим, они који се заиста воле неће учинити ништа због чега би вољена особа нарушила свој однос с Богом (1. Солуњанима 4:6). Зато ако се забављаш с неким, показуј самосавладавање. Та особина ће ти користити током читавог живота, без обзира на то да ли ћеш ступити у брак.

 КАКО ДА ТВОЈ БРАК БУДЕ ТРАЈНА ЗАЈЕДНИЦА?

19, 20. Како се гледиште правих хришћана разликује од уобичајеног гледишта у данашњем свету? Наведи пример.

19 Ако један пар жели да њихов брак буде трајан, морају имати исправно гледиште о преданости и привржености. У романима и филмовима, венчање је често срећан крај који људи прижељкују. Међутим, у стварном животу склапање брака није крај већ почетак заједничког живота који у складу с Јеховином намером треба да буде трајан (Постанак 2:24). Нажалост, у данашњем свету то није уобичајено гледиште. У неким културама људи кажу да је склапање брака попут везивања два конопца у чвор. Можда нису ни свесни да су тиме добро описали уобичајено гледиште о браку. Како то? Чвор који је добро везан остаје чврст све док је потребно, али се лако може и одвезати када затреба.

20 Многи данас сматрају брак привременом заједницом. Прилично брзо улазе у брак јер мисле да ће он удовољити њиховим потребама, али очекују да га могу окончати чим се појаве неки проблеми. Међутим, сетимо се да Библија упоређује брак са ужем. Ужа или конопци за бродове који плове морима праве се тако да трају и да се не покидају чак ни у највећим олујама. Исто је тако и брак створен као заједница која треба да траје. Сетимо се да је Исус рекао: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6). Уколико планираш да ступиш у брак, треба да имаш исто такво гледиште о браку. Да ли то онда значи да брак представља терет? Наравно да не значи.

21. Какав став брачни другови треба да имају једно према другом и шта им у томе може помоћи?

21 Муж и жена треба да сачувају позитивно гледиште једно о другом. Уколико се обоје труде да једно код другог запажају добре особине, наћи ће срећу и  задовољство у свом браку. Да ли је нереално имати такво гледиште о брачном другу који сигурно има неке мане? Јехова никада није нереалан, али ми ипак рачунамо на то да ће имати добро мишљење о нама. Псалмиста се питао: „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“ (Псалам 130:3). Слично томе, брачни другови треба да имају позитивно гледиште једно о другом и да опраштају. (Прочитати Колошанима 3:13.)

22, 23. Како су Аврахам и Сара пружили добар пример онима који су данас у браку?

 22 Како године пролазе, брак може доносити све више среће и задовољства. Библија нам говори о браку Аврахама и Саре када су већ били у позним годинама. У њиховом животу сигурно је било проблема и тешкоћа. Замисли како је било Сари када је са неких шездесет година морала да напусти удобан дом у богатом Уру и да остатак живота проведе живећи у шаторима. Али она се ипак подложила поглаварству свога мужа. Она је допуњавала Аврахама и помагала му тако што је с поштовањем подржавала његове одлуке. То није била површна подложност. Чак је и „у себи“ мужа називала својим господарем (Постанак 18:12; 1. Петрова 3:6). Из дубине срца је поштовала Аврахама.

23 Наравно, то не значи да су Аврахам и Сара увек имали исто мишљење о свему. Једном је она рекла нешто што се Аврахаму „није нимало допало“. Па ипак, Аврахам се подложио Јеховином вођству и понизно послушао своју жену, што је донело благослов целој породици (Постанак 21:9-13). Мужеви и жене у данашње време, чак и они који су у браку већ деценијама, могу много тога научити од овог богобојазног брачног пара.

24. Какви бракови доносе част Јехови Богу и зашто?

24 У скупштинама Јеховиних сведока има на хиљаде срећних бракова — бракова у којима жена дубоко поштује свог мужа, у којима муж воли своју жену и исказује јој част и у којима се обоје труде да им вршење Јеховине воље буде најважније у животу. Ако одлучиш да ступиш у брак, буди мудар приликом избора брачног друга, добро се припреми за брак и ради на томе да твој брак буде срећан, испуњен љубављу и да доноси част Јехови Богу. Такав брак ће ти сигурно помоћи да останеш под окриљем Божје љубави.

^ одл. 11 Видети друго поглавље књиге Тајна породичне среће; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 12 Неке верне Јеховине слуге у прошлости, као што су били Аврахам и Јаков, имали су више жена. Јехова је у то доба и у доба древног Израела толерисао полигамију. Он није увео полигамију, већ ју је само регулисао законима. Међутим, морамо имати на уму да Јехова више не дозвољава полигамију међу својим слугама (Матеј 19:9; 1. Тимотеју 3:2).