Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

„Одржите се у Божјој љубави“

 8. ПОГЛАВЉЕ

Бог воли оне који су чисти

Бог воли оне који су чисти

„С оним ко је чист поступаш чисто“ (ПСАЛАМ 18:26)

1-3. (а) Зашто мајка жели да њен син буде уредан и чист? (б) Зашто Јехова жели да његове слуге буду чисте и шта нас подстиче на то?

МАЈКА спрема свог синчића за излазак из куће. Окупала га је и обукла му чисту одећу. Она добро зна да је чистоћа веома важна за његово здравље. Али зна и то да његов изглед говори о томе какви су му родитељи.

2 Јехова, наш небески Отац, жели да његове слуге буду чисте. У његовој Речи пише: „С оним ко је чист поступаш чисто“ * (Псалам 18:26). Јехова нас воли и зна да је чистоћа веома важна за нас. Он такође очекује од нас као својих Сведока да својом чистоћом стварамо добру слику о њему. Наша чистоћа и лепо понашање заиста  ће донети част, а не срамоту, Јехови и његовом светом имену (Језекиљ 36:22; прочитати 1. Петрову 2:12).

3 Сазнање да Бог воли оне који су чисти подстиче нас да пазимо на своју чистоћу. Ми желимо да му својим начином живота донесемо част јер га волимо. Такође желимо да останемо под окриљем његове љубави. Погледајмо сада зашто је неопходно да будемо чисти, шта све чистоћа подразумева и како можемо остати чисти. То ће нам помоћи да запазимо да ли постоје нека подручја на којима је можда потребно да се поправимо.

ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО ДА БУДЕМО ЧИСТИ?

4, 5. (а) Који је првенствени разлог због чега треба да будемо чисти? (б) Како се Јеховина чистоћа види у ономе што је створио?

4 Један од начина на који нас Јехова поучава јесте и то што нам пружа лични пример. Зато нас његова Реч подстиче да се ’угледамо на њега‘ (Ефешанима 5:1). Према томе, првенствени разлог због чега треба да будемо чисти лежи у томе што је Јехова, Бог коме служимо, чист и свет у сваком погледу. (Прочитати Левитску 11:44, 45.)

5 Јеховина чистоћа, попут многих његових особина и поступака, јасно се види у ономе што је створио (Римљанима 1:20). Земља је створена тако да буде чист дом за људе. Јехова је покренуо еколошке системе који чисте ваздух и воду. Неки микроорганизми претварају отпад у нешкодљиве материје. Научници су користили неке од тих прождрљивих микроорганизама како би уклонили нафтне мрље и друге врсте загађења које је проузроковано људском себичношћу и похлепом. Очигледно је да је чистоћа веома важна ономе ко је „земљу начинио“ (Јеремија 10:12). Требало би да и нама буде важна.

6, 7. Како је Мојсијев закон наглашавао чињеницу да се од оних који служе Јехови тражи да буду чисти?

6 Још један разлог због чега треба да будемо чисти јесте то што Јехова, наш Врховни Владар, тражи од оних који му служе да буду чисти. Под Законом који је  Јехова дао Израелцима, чистоћа и служење Богу ишли су руку под руку. Закон је налагао да се на Дан очишћења првосвештеник окупа не само једном већ два пута (Левитска 16:4, 23, 24). Од свештеника који су вршили службу захтевало се да оперу руке и ноге пре него што принесу жртве Јехови (Излазак 30:17-21; 2. Летописа 4:6). У Закону је било наведено око 70 разлога због којих би неко могао бити физички или церемонијално нечист. Израелци нису смели учествовати ни у каквим активностима повезаним са обожавањем Јехове докле год су били нечисти, а у неким случајевима би за непоштовање тог закона уследила смртна казна (Левитска 15:31). Ко год није желео да се придржава прописа о чишћењу, што је подразумевало купање и прање одеће, био је ’истребљен из збора‘ (Бројеви 19:17-20).

7 Премда ми нисмо под Мојсијевим законом, он нам ипак помаже да разумемо какво је Божје мишљење о чистоћи. Закон је несумњиво наглашавао чињеницу да се од оних који су служили Богу тражило да буду чисти. Јехова се није променио (Малахија 3:6). Он ће прихватити нашу службу само уколико је „чиста и неупрљана“ (Јаковљева 1:27). Зато треба да знамо шта очекује од нас у том погледу.

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ЧИСТ ПРЕД БОГОМ

8. У ком погледу Јехова очекује од нас да будемо чисти?

8 Када се у Библији говори о чистоћи, не мисли се само на физичку чистоћу. Ако желимо да будемо чисти пред Богом, та чистоћа се мора видети на свим подручјима нашег живота. Јехова очекује од нас да будемо чисти у духовном, моралном, менталном и физичком погледу. Погледајмо сада шта све подразумевају та четири основна подручја чистоће.

9, 10. Шта се подразумева под духовном чистоћом и у чему прави хришћани не учествују?

9 Духовна чистоћа. Једноставно речено, ако смо у духовном смислу чисти, то значи да исправан начин  обожавања Бога не мешамо са неисправним. Када су Израелци на повратку у Јерусалим излазили из Вавилона, морали су да послушају надахнути савет који је гласио: „Изађите одатле, не дотичите ништа нечисто [...] будите чисти“ (Исаија 52:11). Израелци су се вратили у своју домовину првенствено да би поново успоставили исправан начин обожавања Јехове. То обожавање је морало бити чисто, то јест неупрљано било каквим вавилонским учењима, поступцима и обичајима, који су срамотили Бога.

10 И ми као прави хришћани морамо пазити да се не упрљамо кривом религијом. (Прочитати 1. Коринћанима 10:21.) У том погледу треба да будемо опрезни јер је утицај криве религије веома раширен. У многим земљама су различити обичаји, поступци и обреди повезани са лажним учењима, као што је на пример гледиште да нешто унутар човека наставља да живи после смрти (Проповедник 9:5, 6, 10). Прави хришћани не учествују у обичајима који су повезани с лажним веровањима. * Нећемо дозволити да под притиском других кршимо библијска мерила што се тиче чистог обожавања Бога (Дела апостолска 5:29).

11. Шта се подразумева под моралном чистоћом и зашто је важно да у том погледу останемо чисти?

11 Морална чистоћа. Особа која је у моралном смислу чиста не упушта се ни у какав облик полног неморала. (Прочитати Ефешанима 5:5.) Веома је важно да останемо морално чисти. Као што ћемо видети у следећем поглављу ове књиге, да бисмо остали под окриљем Божје љубави, морамо ’бежати од блуда‘. Они који се упуштају у полни неморал и не кају се због тога „неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10, 18). Они су у Божјим очима „изопачени“. Уколико се не промене, отићи ће у „другу смрт“ (Откривење 21:8).

12, 13. Каква веза постоји између мисли и поступака и како можемо остати ментално чисти?

 12 Ментална чистоћа. Мисли воде до поступака. Ако дозволимо да се лоше мисли задрже у нашем уму и срцу, пре или касније вероватно ћемо урадити нешто што је нечисто (Матеј 5:28; 15:18-20). Али ако се бавимо чистим и честитим мислима, бићемо подстакнути да се тако и понашамо. (Прочитати Филипљанима 4:8.) Како можемо сачувати менталну чистоћу? Као прво, морамо се клонити било каквог облика забаве који може искварити наше размишљање. * Сем тога, редовним проучавањем Божје Речи пунићемо свој ум чистим мислима (Псалам 19:8, 9).

13 Да бисмо остали под окриљем Божје љубави, неопходно је да у духовном, моралном и менталном погледу останемо чисти. О томе ће бити више речи у другим поглављима ове књиге. Позабавимо се сада физичком чистоћом.

ФИЗИЧКА ЧИСТОЋА

14. Зашто физичка чистоћа није само ствар личног избора?

14 Под физичком чистоћом се подразумева да наше тело и средина у којој живимо буду чисти. Да ли је физичка чистоћа лична ствар која се не тиче никог другог? Они који служе Јехови немају такав став. Као што је већ речено, Јехови је важна наша физичка чистоћа не само зато што је то за наше добро већ и зато што то говори нешто и о њему. Сети се примера који је споменут на почетку овог поглавља. Кад видиш неко дете које је увек прљаво или неуредно, сигурно се питаш какви су то родитељи који дозвољавају да им дете буде такво. Ми не желимо да наша појава или начин живота наносе срамоту нашем небеском Оцу или да умањују вредност поруке коју проповедамо. У Божјој Речи  пише: „Ни у чему не дајемо никакав разлог за спотицање, да се нашој служби не би имало шта приговорити, него се у свему препоручујемо као Божје слуге“ (2. Коринћанима 6:3, 4). Дакле, како можемо бити добар пример што се тиче чистоће?

15, 16. Шта спада у добре навике што се тиче хигијене и каква треба да буде наша одећа?

15 Лична хигијена и појава. Премда се култура и услови живота разликују од земље до земље, углавном можемо себи приуштити сапун и воду како бисмо се редовно купали и како бисмо и ми и наша деца били чисти. Добре навике што се тиче хигијене подразумевају прање руку сапуном и водом пре оброка или припремања хране, после коришћења тоалета и након купања или пресвлачења бебе. Прање руку сапуном и водом спречава настанак болести и заиста може спасти  живот. Такође спречава ширење вируса и бактерија и тако помаже људима да избегну заразе које изазивају дијареју. У земљама у којима куће нису прикључене на канализациони систем, отпадне материје се могу уклонити тако што ће се закопати, као што се то радило и у древном Израелу (Поновљени закони 23:12, 13).

16 Одећу такође треба редовно прати да би била чиста и уредна. Не мора да буде скупа или по последњој моди, али мора да буде уредна, чиста и пристојна. (Прочитати 1. Тимотеју 2:9, 10.) Без обзира на то где се налазимо, ми желимо да својом појавом ’украшавамо учење нашег Спаситеља, Бога‘ (Титу 2:10).

17. Зашто наш дом и околина треба да буду чисти и уредни?

17 Наш дом и околина. Наш дом не мора да буде луксузно опремљен, али мора да буде чист и пристојно сређен колико то околности дозвољавају. Исто тако, ако на састанке и у службу проповедања идемо аутомобилом, треба да се потрудимо да у разумној мери буде чист и споља и изнутра. Немојмо заборавити да чист дом и околина сами по себи дају добро сведочанство. На крају крајева, ми учимо људе да је Јехова чист Бог, да ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ и да ће под његовим Краљевством наша планета ускоро бити претворена у рај (Откривење 11:18; Лука 23:43). Зато сигурно желимо да наш дом и оно што имамо покажу другима да већ сада имамо добре навике које се уклапају у оно што ће нам донети предстојећи нови свет.

Физичка чистоћа подразумева да смо чисти и ми и окружење у коме живимо

18. Како можемо показати да ценимо што имамо Дворану Краљевства?

18 Места на којима одржавамо састанке. Љубав према Јехови подстиче нас да ценимо то што имамо Дворану Краљевства као посебно место где га славимо на исправан начин. Желели бисмо да то место остави добар утисак на заинтересоване особе које дођу на састанак. Дворану треба редовно чистити и одржавати јер ће на тај начин она увек представљати пријатно место. Када чинимо све што можемо да би дворана и даље била  у добром стању, показујемо да ценимо што је имамо. За нас је право задовољство да помогнемо у чишћењу, као и приликом ’обнове и поправке‘ места где славимо Јехову (2. Летописа 34:10). Иста начела важе и када се састајемо у Конгресној дворани или у неком другом објекту где се одржавају покрајински састанци и регионални конгреси.

ОСЛОБОДИМО СЕ НЕЧИСТИХ НАВИКА И ПОСТУПАКА

19. Које навике не смемо имати ако желимо да у физичком погледу будемо чисти и како нам Библија помаже у томе?

19 Пушење, злоупотреба алкохола и немедицинска употреба супстанци које изазивају зависност или утичу на промену расположења, спадају у навике и поступке којих се морамо чувати ако желимо да у физичком погледу будемо чисти. Библија не спомиње све нечисте и огавне навике и поступке којих у данашњем свету има заиста много, али зато садржи начела која нам помажу да схватимо шта Јехова мисли о таквим стварима. Пошто знамо какво је Јеховино гледиште, љубав према њему ће нас подстаћи да водимо живот који му се допада. Размотримо сада пет библијских начела повезаних с тим.

20, 21. Шта Јехова не жели да чинимо и који чврст разлог имамо да се томе повинујемо?

20 „Пошто имамо та обећања, вољени, очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, и усавршавајмо се у светости у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). Јехова не жели да чинимо нешто што прља наше тело и негативно утиче на наш дух, то јест на наше ставове и склоности. Зато се не смемо упуштати ни у шта што изазива зависност и за шта се зна да је штетно по физичко и ментално здравље.

21 Библија наводи чврст разлог због чега треба да се ’очистимо од сваке прљавштине‘. Запази да 2. Коринћанима 7:1 почиње следећим речима: „Пошто имамо  та обећања.“ Која обећања? Јехова у претходним стиховима обећава: „Ја ћу вас примити. И бићу вам отац“ (2. Коринћанима 6:17, 18). Замисли само: Јехова нам обећава да ће нас штитити и волети као отац свог сина или ћерку. Али Јехова ће испунити своја обећања само ако се чувамо од сваке прљавштине „тела и духа“. Зато би стварно било неразумно да због неке одвратне навике или неких прљавих поступака изгубимо близак однос са Јеховом.

22-25. Која нам библијска начела могу помоћи да се клонимо нечистих навика и поступака?

22 „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Исус је рекао да је то највећа заповест (Матеј 22:38). Јехова заслужује такву љубав. Да бисмо показали да га волимо свим срцем, свом душом и свим умом, не смемо чинити оно што би могло скратити наш живот или отупети способност расуђивања коју нам је Бог дао.

23 [Јехова] даје свима живот и дах и све“ (Дела апостолска 17:24, 25). Живот је дар од Бога. Ми волимо Онога ко нам је дао живот и зато желимо да покажемо да ценимо тај дар. Желимо да се клонимо свих навика и поступака који шкоде нашем здрављу јер схватамо да бисмо у супротном показали да уопште не ценимо свој живот (Псалам 36:9).

24 „Воли свог ближњег као самог себе“ (Матеј 22:39). Нечисте навике и поступци често лоше утичу не само на особу која то ради већ и на људе око ње. Примера ради, непушачи који су изложени дуванском диму такође трпе последице. Онај ко наноси штету људима око себе крши Божју заповест да волимо своје ближње. Тиме такође пориче сваку изјаву да воли Бога (1. Јованова 4:20, 21).

25 ’Будимо подложни и покорни властима и владарима‘ (Титу 3:1). У многим земљама поседовање или коришћење неких опојних средстава представља  кршење закона. Као прави хришћани, ми не поседујемо нити користимо таква средства (Римљанима 13:1).

26. (а) Шта треба да радимо да бисмо остали под окриљем Божје љубави? (б) Зашто је важно да останемо чисти пред Богом?

26 Да бисмо остали под окриљем Божје љубави, морамо бити чисти не само на неким подручјима живота већ на свим. Није лако ослободити се неких лоших навика и поступака, али је ипак могуће. * То је заиста најбољи начин живота, јер нас Јехова увек учи да чинимо оно што је за наше добро. (Прочитати Исаију 48:17.) И што је најважније, ако и даље будемо чисти, осетићемо задовољство које произлази из сазнања да пружамо добру слику о Богу кога волимо. Тако ћемо остати под окриљем његове љубави.

^ одл. 2 Реч која је код нас преведена речју „чисто“ у изворном тексту се понекад односи на физичку чистоћу, али много чешће се односи на моралну и духовну чистоћу.

^ одл. 67 Име је промењено.