Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 106. ПРИЧА

Ослобођени из затвора

Ослобођени из затвора

ПОГЛЕДАЈ како анђео држи отворена врата од затвора. Људи које ослобађа су Исусови апостоли. Хајде да видимо како су они доспели у затвор.

То је било кратко након што је свети дух био изливен на Исусове ученике. Ево шта се догодило: Петар и Јован су једног послеподнева ишли у храм у Јерусалиму. Тамо се близу врата налазио један човек који је био хром од рођења. Људи су га доносили сваког дана како би просио од оних који су ишли у храм. Када је угледао Петра и Јована, он је почео да их моли да му дају нешто. Шта су апостоли урадили?

Стали су и погледали тог сиромаха. ’Немам новца‘, рекао је Петар, ’али даћу ти оно што имам. У Исусово име, устани и ходај!‘ Петар је затим ухватио тог човека за десну руку, и он је одједном устао и почео да хода. Када су то видели, људи су били задивљени и веома срећни што се десило то дивно чудо.

’Ово чудо смо извршили помоћу силе од Бога који је подигао Исуса из мртвих‘, рекао је Петар. Док су он и Јован говорили, дошле су неке верске вође. Били су љути што су Петар и Јован говорили народу о томе да је Исус подигнут из мртвих. Зато су их ухватили и ставили у затвор.

Сутрадан су верске вође одржале један велики састанак. Били су доведени Петар и Јован, као и човек кога су излечили. ’Којом сте силом извели то чудо?‘, питале су верске вође.

Петар им је рекао да је то било помоћу силе од Бога који је подигао Исуса из мртвих. Свештеници нису знали шта да раде, пошто нису могли да порекну да се то дивно чудо заиста догодило. Зато су наредили апостолима да више не говоре о Исусу и потом су их пустили.

Како су дани пролазили, апостоли су наставили да проповедају о Исусу и да лече болесне. Свуда се прочуло за та чуда. Чак су и људи из градова око Јерусалима доносили болесне да би их апостоли излечили. Верске вође су биле љубоморне због тога, па су зато ухватили апостоле и ставили их у затвор. Али, они нису дуго остали тамо.

Током ноћи, Божји анђео је отворио затворска врата, као што овде можеш да видиш. Анђео је рекао: ’Идите у храм и наставите да говорите људима.‘ Сутрадан ујутро, када су верске вође послале људе у затвор да би им довели апостоле, видели су да су они нестали. Касније су их ти људи нашли како поучавају у храму и довели су их у дворану Синедриона.

’Изричито смо вам наредили да више не поучавате о Исусу‘, рекле су верске вође. ’Али ви сте напунили Јерусалим својим учењима.‘ Тада су апостоли одговорили: ’Морамо се покоравати Богу, а не људима.‘ Зато су наставили да поучавају о ’доброј вести‘. Зар то није диван пример за нас?

Дела апостолска, поглавља од 3 до 5.