Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 83. ПРИЧА

Јерусалимске зидине

Јерусалимске зидине

ПОГЛЕДАЈ како овде сви раде. Израелци су запослени изградњом јерусалимских зидина. Када је краљ Навуходоносор 152 године раније разорио Јерусалим, он је срушио зидине и запалио градске капије. Израелци нису одмах обновили зидине када су се вратили из Вавилона.

Шта мислиш, како су се осећали људи који су све те године живели без зидина које би окруживале град? Нису се осећали сигурно. Њихови непријатељи су лако могли да уђу у град и да их нападну. Али сада је човек по имену Немија помогао народу да коначно обнови зидине. Да ли знаш ко је био Немија?

Немија је био Израелац који је дошао из Сусана, града у којем су живели Мардохеј и Јестира. Немија је радио на краљевом двору, тако да је можда био добар пријатељ Мардохеја и краљице Јестире. Али Библија не каже да је Немија радио за Јестириног мужа, краља Асвира. Он је радио за следећег краља, краља Артаксеркса.

Сети се, Артаксеркс је био добар краљ који је дао Јездри сав онај новац који је требало однети у Јерусалим за поправку Јеховиног храма. Али Јездра није изградио порушене зидине око града. Хајде да видимо како је то Немија урадио.

Прошло је 13 година откако је Артаксеркс дао Јездри новац за поправку храма. Немија је сада био главни пехарник краља Артаксеркса. То значи да је послуживао краља вином и старао се да нико не покуша да отрује краља. То је био веома важан посао.

Једног дана су Немијин брат Ананије и још неки људи из Израела допутовали да посете Немију. Они су му причали о проблемима које Израелци имају и о томе како су јерусалимске зидине још увек разрушене. Немија се због тога јако растужио и молио се Јехови у вези с тим.

Једног дана, краљ је приметио да је Немија тужан, па га је питао: ’Зашто си тако тужан?‘ Немија му је рекао да је тужан зато што је Јерусалим у тако лошем стању и што су зидине разрушене. ’Коју жељу имаш?‘, питао је краљ.

’Пусти ме да одем у Јерусалим‘, рекао је Немија, ’како бих могао да обновим зидине.‘ Краљ Артаксеркс је био веома добар. Рекао је Немији да може да иде, и помогао му је да прибави дрва која ће му требати за градњу. Убрзо након што је стигао у Јерусалим, Немија је рекао људима шта планира да уради. Њима се допала та идеја, па су рекли: ’Хајде да почнемо да зидамо.‘

Када су непријатељи Израелаца видели да се подижу зидине, они су рекли: ’Отићи ћемо и убићемо их, и тако ћемо зауставити градњу.‘ Али, Немија је сазнао за то и дао је радницима мачеве и копља. Он им је рекао: ’Не плашите се непријатеља. Борите се за своју браћу и децу, за своје жене и домове.‘

Народ је био веома храбар. Они су носили оружје и дању и ноћу, и наставили су да граде. Тако су зидине биле поново сазидане за само 52 дана. Сада је народ могао да се осећа безбедно унутар града. Немија и Јездра су поучавали народ Божјем закону и народ је био срећан.

Али није све било исто као пре него што су Израелци били одведени у заробљеништво у Вавилон. Народом је владао персијски краљ и они су морали да му служе. Али Јехова је обећао да ће послати новог краља и да ће тај краљ донети мир људима. Ко је тај краљ? Како ће он донети мир на целу планету? Прошло је око 450 година пре него што се било шта још сазнало. Тада се родила једна посебна беба. Али то је већ друга прича.