Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 27. ПРИЧА

Египтом влада зао краљ

Египтом влада зао краљ

ЉУДИ на овој слици терају народ да ради. Погледај како овај човек удара бичем једног од радника! Радници су из Јаковљеве породице и зову се Израелци. А људи који их терају да раде су Египћани. Израелци су постали египатски робови. Како се то десило?

Јаковљева велика породица је годинама мирно живела у Египту. О њима је бринуо Јосиф, који је био најважнији човек у Египту после фараона, то јест краља. Али, касније је Јосиф умро. А нови фараон који је после владао у Египту није волео Израелце.

Зато је тај зли фараон натерао Израелце да буду робови. Поставио је зле и окрутне људе да их надгледају. Они су терали Израелце да напорно раде и да зидају градове фараону. Али, Израелаца је било све више и више. Након неког времена, Египћани су се уплашили да ће Израелаца бити превише и да ће постати много јаки.

Да ли знаш шта је фараон урадио? Позвао је неке жене које су помагале Израелкама када су рађале бебе и рекао им: ’Морате убити сваку мушку бебу која се роди.‘ Али те жене су биле добре и нису убијале бебе.

Зато је фараон издао следеће наређење целом свом народу: ’Узмите израелске дечаке који се роде и убијте их. Оставите само девојчице.‘ Није ли то била ужасна заповест? Хајде да видимо како је био спасен један мали дечак.