Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 12. ПРИЧА

Људи граде велику кулу

Људи граде велику кулу

ПРОШЛО је много година. Нојеви синови су имали пуно деце. Њихова деца су одрасла, па су и она имала децу. Ускоро је на земљи било пуно људи.

Један од њих је био Нојев праунук који се звао Неврод. Он је био лош човек који је убијао и животиње и људе. Такође се прогласио за краља како би владао над другим људима. Бог није волео Неврода.

У то време, сви људи су говорили један језик. Неврод је желео да их задржи на окупу како би могао да влада над њима. Да ли знаш шта је зато урадио? Рекао је људима да саграде један град и велику кулу у њему. Погледај на слици како праве цигле.

То се Јехови Богу није свидело. Он је желео да се људи раселе и да живе на целој земљи. Али, људи су рекли: ’Хајде да изградимо град и кулу толико високу да њен врх буде до неба. Тако ћемо постати славни!‘ Људи су желели славу за себе, а не за Бога.

Зато је Бог спречио људе у градњи куле. Да ли знаш како је то урадио? Тако што је одједном учинио да људи почну да говоре различите језике, а не само један. Градитељи више нису могли да разумеју једни друге. Зато је тај град назван Вавел, то јест Вавилон, што значи „пометња“.

Сада су људи почели да се селе из Вавилона. Групе људи које су говориле исти језик отишле су да живе заједно на другим местима на земљи.