Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли желите да сазнате истину?

Да ли желите да сазнате истину?

Истину о чему? О неким од најважнијих питања која су људи икада поставили. Можда сте некада себи поставили питања попут следећих:

  • Да ли је Бог заинтересован за нас?
  • Да ли ће ратовима и патњи икада доћи крај?
  • Шта се дешава с нама кад умремо?
  • Постоји ли нека нада за умрле?
  • Како се могу молити Богу и знати да ме Он чује?
  • Како могу имати срећан живот?

Где бисте потражили одговоре на ова питања? Од различитих људи добићете различите одговоре. Верске вође ће вам пружити одговоре који су међусобно противречни. У библиотекама и књижарама можете наћи на стотине књига које тврде да пружају одговоре. Међутим, књиге такође често противрече једна другој. Неке могу једно време деловати као меродавне, али убрзо постану застареле и буду прерађене или замењене другим књигама.

Међутим, постоји једна књига у којој се налазе поуздани одговори. То је књига која садржи тачне информације. Исус Христ је у молитви Богу рекао: "Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Та Реч нам је данас позната као Свето писмо, то јест Библија. На наредним страницама ћете у кратким цртама добити јасне и тачне библијске одговоре на горе наведена питања.

Да ли је Бог заинтересован за нас?

Човек окружен мноштвом људи

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? Живимо у свету пуном окрутности и неправде. Многе религије кажу да патње које доживљавамо представљају Божју вољу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Бог никада не проузрокује зло. "Далеко је од истинитог Бога да зло чини, и од Свемоћног да неправедно поступа“, пише у Јову 34:10. Бог има дивну намеру за људе. Зато нас је Исус поучио да се молимо: "Оче наш, који си на небесима… нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10). Бог је толико заинтересован за нас да је поднео и личне жртве како би омогућио испуњење своје намере (Јован 3:16).

Такође видети Постанак 1:26-28; Јакова 1:13 и 1. Петрову 5:6, 7.

Да ли ће ратовима и патњи икада доћи крај?

Војници

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? И даље небројено много људи губи живот у ратовима. Нико није равнодушан према људској патњи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Бог прориче да ће доћи време када ће он успоставити мир у целом свету. Под његовом владавином, људи се ’више неће учити ратовању‘. Уместо тога, "они ће прековати своје мачеве у раонике“ (Исаија 2:4). Бог ће искоренити сву неправду и патњу. Библија обећава: "[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било [укључујући и данашњу неправду и патњу]“ (Откривење 21:3, 4).

Такође видети Псалам 37:10, 11; 46:9 и Михеја 4:1-4.

Шта се дешава с нама кад умремо?

Гробље

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? Већина религија научава да у човеку постоји нешто што наставља да живи после смрти. Неки верују да мртви могу наудити живима или да Бог кажњава зле тако што их осуђује на вечно мучење у паклу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Приликом смрти, људи престају да постоје. "Мртви нису свесни ничега“, пише у Проповеднику 9:5. Дакле, они нити размишљају нити било шта осећају. Према томе, они не могу ни да науде, а ни да помогну живима (Псалам 146:3, 4).

Такође видети Постанак 3:19 и Проповедника 9:6, 10.

Постоји ли нека нада за умрле?

Дете у жалости за вољеном особом која је умрла

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? Ми желимо да живимо, а желимо и да се радујемо животу у друштву особа које волимо. Сасвим је нормално што желимо да поново видимо драге особе које су умрле.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Већина људи који су умрли биће ускрснута. Исус је обећао да ће они "који су у гробовима чути његов глас и изаћи“ (Јован 5:28, 29). У складу с намером коју је Бог имао на почетку, људи који буду ускрснути имаће прилику да живе у рају на земљи (Лука 23:43). Послушним људима је обећано да ће добити савршено здравље и вечни живот. Библија каже: "Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

Такође видети Јова 14:14, 15; Луку 7:11-17 и Дела апостолска 24:15.

Како се могу молити Богу и знати да ме Он чује?

Човек који се моли

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? Којој год религији да припадају, практично сви људи се моле. Ипак, многи мисле да им молитве нису услишене.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Исус нам је рекао да не понављамо напамет научене молитве. "Кад се молите“, рекао је, "не говорите увек једно те исто“ (Матеј 6:7). Ако желимо да Бог обрати пажњу на наше молитве, морамо се молити на начин који он одобрава. То значи да треба да сазнамо шта је Божја воља и затим да се у складу с тим молимо. У 1. Јовановој 5:14 се објашњава: "Шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује.“

Такође видети Псалам 65:2; Јована 14:614 и 1. Јованову 3:22.

Како могу имати срећан живот?

Жена која жели да пронађе срећу читајући Библију

ЗАШТО ТАКВО ПИТАЊЕ? Многи верују да ће их новац, слава или лепота учинити срећнима. Иако теже за тим, срећа им некако увек измиче.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ? Исус је јасно показао шта је потребно за срећу када је рекао: "Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Праву срећу можемо пронаћи само ако настојимо да задовољимо нашу највећу потребу - нашу жељу да сазнамо ко је Бог и каква је његова намера за нас. Истина о томе се налази у Библији. Када знамо ту истину, то нам може помоћи да разумемо и шта је стварно важно и шта није толико важно. Ако дозволимо да нас Библија води у доношењу одлука, као и у нашим поступцима, имаћемо смисаонији живот (Лука 11:28).

Такође видети Пословице 3:5, 613-18 и 1. Тимотеју 6:9, 10.

Сада смо само укратко осмотрили библијске одговоре на шест питања. Да ли желите да сазнате нешто више? Уколико сте "свесни својих духовних потреба“, нема сумње да ћете желети. Можда имате и нека друга питања, као што су: ’Ако је Богу стало до нас, зашто све до сада дозвољава толико много зла и патње? Како могу имати квалитетнији породични живот?‘ Библија у потпуности и на прави начин одговара на ова и на многа друга питања.

Међутим, многи данас не читају Библију. За њих је то једна обимна књига коју је понекад тешко разумети. Да ли бисте желели да вам неко помогне да пронађете одговоре у Библији? Јеховини сведоци вам могу помоћи на два начина.

Као прво, они су издали књигу Шта Библија заиста научава?, која може помоћи људима који су доста заузети да размотре јасне библијске одговоре на нека од најважнијих питања. Као друго, они нуде бесплатан програм проучавања Библије код куће. Неки Јеховин сведок који живи у вашој близини може доћи код вас кући или на неко друго место које вам одговара и сваке седмице заједно с вама укратко размотрити неку библијску тему. Тај програм је помогао милионима људи широм света. Многи од њих су са задовољством закључили да су пронашли истину!

Не постоји веће благо које би неко могао да пронађе. Библијска истина нас ослобађа од сујеверја, конфузије и непотребног страха. Захваљујући њој имамо наду, наш живот добија смисао и постајемо радосни. Исус је рекао: "Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).

1. Човек учи шта Библија научава; 2. Жена учи шта Библија научава