Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2016.

Аустралија: Поучна анимација Ко је прави пријатељ?

 ПРОПОВЕДАЊЕ И ПОУЧАВАЊЕ ШИРОМ СВЕТА

Океанија

Океанија
  • БРОЈ ЗЕМАЉА 29

  • БРОЈ СТАНОВНИКА 40 642 855

  • БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 98 353

  • БРОЈ БИБЛИЈСКИХ КУРСЕВА 66 022

Јехова јој је дао храбрости

Дванаестогодишња Емили живи у Аустралији. Једног дана је њена наставница на часу говорила о томе колико је важно бирати добро друштво. То је подстакло Емили да јој покаже поучну анимацију Ко је прави пријатељ? Када је наставница показала тај кратак филм разреду, сви су помно пратили. После тога су сат времена разговарали о њему. Тада је Емили  пред разредом рекла за сајт jw.org. Наставница је показала филм у још неколико разреда. „Јехова ми је дао храбрости да кажем другима за сајт тако да је стотине ђака чуло за jw.org“, рекла је Емили. „Стварно ме је благословио.“

„То је на мом језику!“

Пет објавитеља је девет сати путовало џомбастим планинским путевима да би изложило нашу литературу на једном сајму трговине у Суаију, у Источном Тимору. Посетиоци су били задивљени када су видели библијску литературу на 12 локалних језика, пошто је на већини тих језика мало тога објављено или готово ништа. Када је једна жена видела наслов једне брошуре узвикнула је: „То је на мом језику!“ Био је то први пут да види штампану публикацију на свом матерњем језику, бунак. За само четири дана, објавитељи су поделили 4 571 публикацију, а много људи је оставило своје податке како би их Јеховини сведоци посетили. Већина оних који су се заинтересовали никада раније није имала контакт с Јеховиним сведоцима. Деца су сатима гледала цртане филмове Буди Јеховин пријатељ на језику тетун дили. Нека су чак запамтила речи песмица из те серије и весело их певала.

Источни Тимор: Деца уживају у цртаним филмовима Буди Јеховин пријатељ

 „Управо оно што треба студентима“

Мисионари Брајан и Роксен затражили су дозволу да поставе сталак с литературом у оквиру универзитета на острву Палау. Састали су се са ректором и показали му кратак филм са сајта jw.org о сведочењу на јавним местима. Такође су му оставили примерке публикација које су планирали да изложе. Он им је рекао да треба да оду  код шефа студентске службе. После разговора с њим, речено им је да треба да се састану и са деканом.

„Разговор са деканом је одлично прошао“, рекао је Брајан, „али он нас је вратио код ректора, који нам је рекао да треба да му доставимо писмену молбу. Изгледало је као да се вртимо у круг, па смо се обесхрабрили, али смо ипак написали писмо.“

Палау: Роксен и Брајан су имали много лепих разговора са студентима када су поставили сталак с литературом у близини универзитета

Да би сазнали одговор, Брајан и Роксен су по други пут отишли код декана, очекујући негативан  одговор. Брајан каже: „Веома смо се изненадили када је декан рекао да је прочитао књиге које смо оставили и да су изузетне. Рекао је да је то управо оно што треба студентима.“ Добили су дозволу!

Брајан још каже: „Тада нас је шеф студентске службе обавестио да они који живе у студентским домовима недељом имају право на превоз до цркве по свом избору. ’Ако желе да иду у вашу цркву‘, рекао је, ’можемо их одвести.‘ Роксен и ја нисмо могли да верујемо. Не само да нису одбили нашу молбу већ се нуде да возе студенте на наше састанке!“

Првог дана када су Брајан и Роксен поставили сталак с литературом у оквиру универзитетског комплекса, дали су 65 књига, 8 часописа и 11 брошура. Такође су имали много добрих разговора са студентима. И декан и шеф студентске службе су им рекли да опет дођу.

Муштеријама пушта наше филмове

Липсон, члан бетелске породице на Соломоновим острвима, враћао се кући из службе проповедања. Док је пролазио поред једне радње, зачуо је да из ње допире једна наша песма. Знатижељан да сазна шта се дешава, ушао је у радњу. На његово изненађење, угледао је мноштво деце и одраслих како гледају анимирани спот за песму број 55, под насловом „Близу је диван рај“, из серије Буди Јеховин пријатељ. Када се песма завршила, власник радње је рекао присутнима: „Имам још нешто за вас.“ Затим је пустио цртани филм Није добро да се краде. Када се он завршио, рекао је свима да не краду у његовој радњи.

 Пошто је у међувремену дошло још људи, власник им је рекао: „Желео бих да чујете моју омиљену песму.“ Онда је опет пустио песму 55. Затим им је показао кратке филмове Зашто проучавати Свето писмо? и Како изгледа проучавање Светог писма?, на соломонском пиџину.

Соломонова острва: Власник радње муштеријама пушта кратке филмове са сајта jw.org

Мало становника Соломонових острва има приступ интернету зато што је скуп и није свугде доступан. Тиме што показује наше кратке филмове својим муштеријама, овај власник радње потпомаже сејање семена истине иако није Јеховин сведок.

Пронашла је Божје име у књизи

Сваког понедељка, један млади брачни пар сведочи помоћу покретног сталка у једном делу  Нумее, главног града Нове Каледоније. Једном је једна жена стидљиво пришла сталку и без речи узела књигу Шта Библија заиста научава? После пола сата се вратила с књигом у руци и одушевљено рекла: „Јесте ли видели ово?“ Отворила је књигу и показала име Јехова. „То је Божје име!“, рекла је. „Већ недељама истражујем у библиотеци да бих дошла до истине о Богу, а онда сам узела књигу од вас и села у ауто. Кад сам је отворила, прво што сам угледала било је Божје име, Јехова. Морала сам да се вратим и захвалим вам.“ Пар је наставио пријатан разговор с њом и показао јој додатак на крају књиге и наслов „Употреба и значење Божјег имена“. Жена је рекла да ће наставити истраживање у библиотеци, али да сада зна где да дође ако буде имала питања — сталак је ту сваког понедељка.