Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2016.

 ИНДОНЕЗИЈА

Како се некад проповедало

Како се некад проповедало

Радио

ГОДИНЕ 1933, једна радио-станица у Џакарти је пристала да пушта библијске говоре брата Ратерфорда на енглеском. Поред тога, у склопу радијског програма је један човек ког је занимала истина читао библијска предавања на холандском. Ти радио-преноси изазивали су велико интересовање, захваљујући чему су браћа делила још више литературе.

Када је био емитован Ратерфордов снажан говор „Утицај свете године на мир и благостање“, католички свештеници су се разбеснели. * Користећи своје послушнике, оптужили су брата Де Шумакера, који је прибављао снимке, за „клевету, исмевање и распиривање мржње“. Брат Де Шумакер је дао све од себе да оповргне оптужбе, али је ипак морао да плати казну од 25 гулдена * и да сноси судске трошкове. Три највећа новинска листа известила су јавност о том суђењу, чиме је дато још веће сведочанство.

 Светлоноша

Дана 15. јула 1935, 16 метара дуга једрилица Светлоноша усидрила се у Џакарту након шестомесечне пловидбе од Сиднеја. На њој су била седморица ревних пионира, чврсто решених да разгласе добру вест широм Индонезије, Сингапура и Малезије.

 Више од две године, Светлоноша је пристајао у мале и велике луке широм Индонезије, и на тај начин је подељено много библијске литературе. Док је брод упловљавао у сваку малу луку, „посада би пустила говор брата Ратерфорда, који је тада био председник корпорације Watch Tower Society“, испричала је сестра Жан Дешан. „Замислите само колико су запањени били мештани забачених малајских села када би угледали велики брод како пристиже у њихову луку и чули како од њега допире снажан глас. Ни летећи тањир не би изазвао толико занимање.“

Револтирано храбрим проповедањем, свештенство је издејствовало да власти забране Светлоноши улазак у многе индонежанске луке. Услед тога се децембра 1937. Светлоноша вратио у Аустралију, остављајући за собом изванредно сведочанство.

Чланови посаде Светлоноше

^ одл. 5 У предавању су била обелодањена лажна учења Римокатоличке цркве и њено мешање у политику и трговину.

^ одл. 5 Данас то износи отприлике 300 америчких долара.