Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ИНДОНЕЗИЈА

Она је заиста налик Сари

Тити Кутин

Она је заиста налик Сари
  • РОЂЕНА: 1928.

  • КРШТЕНА: 1957.

  • НЕКИ ПОДАЦИ: Свом мужу, који јој се противио, тактично је помогла да упозна истину. (Испричао њен син, Марио Кутин.)

МОЈА мајка је била срдачна и дружељубива, и волела је Библију. Када је упознала Гертруд От, мисионарку која је живела у Манаду, у Северном Сулавесију, одмах је пристала да проучава Библију и убрзо је почела да служи Јехови. Али мој отац, Ервин, угледни банкар а касније и директор берзе у Џакарти, жестоко се противио њеним новим веровањима.

Једног дана јој је поставио ултиматум.

„Бирај: твоја вера или твој муж!“, бесно је рекао.

Мајка је дуго и озбиљно размишљала, а онда је благо одговорила: „Желим и мог мужа и Јехову.“

Мој отац је остао без речи, а његов гнев је спласнуо.

С временом је постао толерантнији јер је веома волео моју мајку и ценио ју је због тога што је била мудра.

 Међутим, она је желела да и он служи Богу, заједно с њом. Након многих усрдних молитви, сетила се да мој отац воли да учи језике. Зато је по кући стављала на видно место цитате из Библије на енглеском. „Хоћу да мало боље научим енглески“, рекла му је. Пошто је знала да он цени говорништво, када би имала задатак у Теократској школи проповедања замолила би га да јој помогне док га увежбава. Сложио се. Знајући да је гостољубив, питала га је да ли би могли да угосте покрајинског надгледника. Пристао је. И знајући да воли своју породицу, ненаметљиво му је предложила да буде с нама док смо на конгресу. То је и урадио.

Мајка је стрпљењем, разборитошћу и трудом смекшала срце мог оца. Касније се наша породица преселила у Енглеску. Он је почео да долази на састанке и спријатељио се са Џоном Баром, који је касније постао члан Водећег тела Јеховиних сведока. Исте године, мој отац се крстио, што је мојој мајци донело неизмерну радост. У годинама које су уследиле обасипао ју је љубављу.

Многи су волели моју мајку јер је била честита, духовна и пуна поштовања

Неки од наших пријатеља су за моју мајку говорили да је као Лидија, хришћанка из првог века позната по гостољубивости (Дела 16:14, 15). Али мене чешће подсети на Сару, која је драге воље била подложна свом мужу, Аврахаму (1. Петр. 3:4-6). Многи су волели моју мајку јер је била честита и духовна жена, пуна поштовања према другима. Захваљујући њој, мој отац је упознао истину. По мени, она је заиста налик Сари.