Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 113: Павле у Риму

Прича 113: Павле у Риму

Погледај ланце на Павлу и римског војника који га чува. Павле је био затворен у Риму. Чека док цезар не одлучи шта ће урадити с њим. Док је био затворен, људима је било дозвољено да га посећују.

Три дана након што је стигао у Рим, Павле је позвао неке јеврејске вође да дођу и посете га. Због тога су дошли и многи други Јевреји из Рима. Павле им је проповедао о Исусу и Божјем краљевству. Неки су веровали и постали хришћани, а неки нису веровали.

Павле у затвору

Павле је проповедао и многим војницима који су га чували. За две године колико је провео као затвореник, проповедао је коме год је могао. Као резултат тога, чак су и цезарови укућани чули добру вест о Краљевству и неки од њих су постали хришћани.

Али ко је овај посетилац који пише за столом? Да ли можеш да погодиш? Да, то је Тимотеј. Тимотеј је такође био у затвору због тога што је проповедао о Краљевству, али сада је поново на слободи. Дошао је овде да би помогао Павлу. Да ли знаш шта је то Тимотеј писао? Хајде да видимо.

Да ли се сећаш градова Филипа и Ефеса које смо споменули у 110. причи? Павле је помогао да се тамо оснују хришћанске скупштине. Сада, док је био у затвору, Павле је написао писма тим хришћанима. Та писма се налазе у Библији и позната су као посланице Ефешанима и Филипљанима. Павле је сада диктирао Тимотеју шта да напише хришћанској браћи у Филипима.

Филипљани су били веома добри према Павлу. Послали су му поклон у затвор и сада им је Павле захваљивао на томе. Тај поклон је донео човек по имену Епафродит. Али он се јако разболео и скоро да је умро. Сада му је поново било добро и био је спреман да крене кући. Он ће понети са собом то писмо од Павла и Тимотеја када буде пошао назад у Филипе.

Док је био у затвору, Павле је написао још два писма која имамо у Библији. Једно је писмо хришћанима у Колосима. Да ли знаш како се оно назива? Посланица Колошанима. Друго писмо је намењено његовом блиском пријатељу Филимону, који је такође живео у Колосима. То писмо говори о Филимоновом слузи Онисиму.

Онисим је побегао од Филимона и дошао у Рим. Онисим је некако сазнао да је Павле у затвору. Дошао је да га посети и Павле му је проповедао. Ускоро је и Онисим постао хришћанин. Сада је Онисиму било жао што је побегао. Да ли знаш шта је зато Павле написао Филимону?

Павле је замолио Филимона да опрости Онисиму. ’Шаљем ти га назад‘, написао је Павле. ’Али он ти више није само слуга. Он је и добар хришћански брат.‘ Када се Онисим вратио у Колосе, са собом је донео и та два писма, једно Колошанима и друго Филимону. Можемо да замислимо колико је Филимон био срећан када је сазнао да је његов слуга постао хришћанин.

Када је писао Филипљанима и Филимону, Павле је имао неке заиста добре вести. ’Шаљем вам Тимотеја‘, рекао је Филипљанима. ’Али и ја ћу вас накратко посетити.‘ А Филимону је написао: ’Припреми ми место код себе где ћу бити кад дођем.‘

Када је био пуштен на слободу, Павле је посетио своју хришћанску браћу и сестре у многим местима. Али касније је Павле поново био затворен у Риму. Овог пута је знао да ће бити убијен. Зато је писао Тимотеју и замолио га да брзо дође. ’Био сам веран Богу‘, написао је Павле, ’и Бог ће ме наградити.‘ Неколико година након што је Павле био убијен, Јерусалим је поново уништен, али овог пута су то урадили Римљани.

Међутим, у Библији пише још пуно тога. Јехова Бог је дао да апостол Јован напише последње књиге у Библији, укључујући и књигу Откривење. Та библијска књига говори о будућности. Хајде да сазнамо шта ће бити у будућности.

Дела апостолска 28:16-31; Филипљанима 1:13; 2:19-30; 4:18-23; Јеврејима 13:23; Филимону 1-25; Колошанима 4:7-9; 2. Тимотеју 4:7-9.Питања

  • Коме је Павле проповедао док је био затворен у Риму?
  • Ко је на овој слици посетилац за столом, и шта је он радио за Павла?
  • Ко је био Епафродит, и шта је он понео са собом када је пошао назад у Филипе?
  • Зашто је Павле написао писмо свом блиском пријатељу Филимону?
  • Шта је Павле урадио када је био пуштен на слободу, и шта је касније било с њим?
  • Кога је Јехова употребио да запише последње библијске књиге, и о чему говори Откривење?

Додатна питања