Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 111: Дечак који је заспао

Прича 111: Дечак који је заспао

Ох, ох! Шта се то десило? Да ли је дечак који лежи на земљи тешко повређен? Гледај! Међу људима који су изашли из куће налази се и Павле! Да ли видиш и Тимотеја? Је ли то овај дечак пао с прозора?

Павле долази да ускрсне Евтиха

Да, управо то се десило. Павле је држао говор ученицима овде у Троји. Знао је да их дуго неће поново видети јер је сутрадан морао да отпутује бродом. Зато је наставио да говори све до поноћи.

Овај дечак по имену Евтих седео је на прозору и заспао. Он се занео и пао с прозора, и то с другог спрата! Сада знаш зашто су се људи толико забринули. Када су подигли дечака, видели су да се десило управо оно чега су се прибојавали. Био је мртав!

Када је Павле видео да је дечак мртав, легао је преко њега и загрлио га. Затим је рекао: ’Не брините. Добро му је!‘ И било му је добро! То је било чудо! Павле га је вратио у живот! Сви су се веома обрадовали.

Потом су се вратили горе и вечерали. Павле је наставио да говори све до зоре. Али можеш бити сигуран да Евтих више није заспао! После тога су се Павле, Тимотеј и они који су путовали с њима укрцали на брод. Да ли знаш куда су ишли?

Павле је управо завршио треће проповедничко путовање и сада се враћао кући. На овом путовању је чак три године провео само у граду Ефесу. Дакле, ово путовање је трајало још дуже од другог.

Након што су отишли из Троје, брод се накратко зауставио у Милету. Пошто се Ефес налази само неколико километара одатле, Павле је позвао старешине из те скупштине да дођу у Милет како би могао последњи пут да разговара с њима. Након тога, када је дошло време да брод крене, сви су били веома тужни што Павле одлази!

На крају се брод вратио у Цезареју. Док је Павле био у кући ученика Филипа, пророк Агав га је упозорио на нешто. Рекао му је да ће бити затворен када дође у Јерусалим. Баш тако се и десило. После тога, након што је две године био у затвору у Цезареји, Павле је био послат у Рим да му се суди пред цезаром, римским владаром. Хајде да видимо шта се десило на путу за Рим.

Дела апостолска, поглавља од 19 до 26.Питања

  • Ко је дечак са слике који лежи на земљи, и шта му се десило?
  • Шта је Павле урадио када је видео да је дечак мртав?
  • Куда су ишли Павле, Тимотеј и они који су путовали с њима, и шта се догодило када су се зауставили у Милету?
  • На шта је пророк Агав упозорио Павла, и како се испунило управо оно што је тај пророк рекао?

Додатна питања