Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 110: Тимотеј — Павлов нови помоћник

Прича 110: Тимотеј — Павлов нови помоћник

Младић кога видиш са апостолом Павлом је Тимотеј. Тимотеј је живео са својом породицом у Листри. Његова мајка се звала Евникија, а бака Лоида.

Павле је по трећи пут дошао у Листру. Отприлике око годину дана раније, Павле и Варнава су први пут били овде током једног проповедничког путовања. Сада се Павле вратио са својим пријатељем Силом.

Тимотеј и Павле

Да ли знаш шта Павле говори Тимотеју? ’Да ли би хтео да се придружиш Сили и мени?‘, питао га је. ’Добро би нам дошла твоја помоћ у проповедању људима у удаљеним местима.‘

’Да‘, одговорио је Тимотеј, ’хтео бих да пођем.‘ Тако је Тимотеј ускоро отишао од своје породице и пошао с Павлом и Силом. Али пре него што сазнамо нешто о њиховом путовању, хајде да видимо шта је било с Павлом. Прошло је око 17 година откако му се Исус појавио на путу за Дамаск.

Сети се, Павле је ишао у Дамаск да би прогонио Исусове ученике, али сада је и он био његов ученик! Касније су неки непријатељи планирали да убију Павла зато што нису волели што је он поучавао о Исусу. Али, ученици су помогли Павлу да побегне. Ставили су га у једну корпу и тако су га спустили низ градске зидине.

Павле је после тога отишао у Антиохију да би и тамо проповедао. Управо су у том граду Исусови следбеници први пут названи хришћанима. Павле и Варнава су затим послати из Антиохије на проповедничко путовање у далеке земље. Један од градова које су посетили била је Листра, Тимотејев родни град.

Сада, око годину дана касније, Павле је поново био у Листри на свом другом путовању. Да ли знаш куда су Павле и Сила отишли након што им се Тимотеј придружио? Погледај карту, па ћемо научити називе неких места.

Најпре су отишли у оближњу Иконију, а затим у још један град који се звао Антиохија. Након тога су путовали горе до Троје, а затим до Филипа, Солуна и Верије. Да ли видиш Атину на карти? Павле је и тамо проповедао. Након тога су годину и по дана проповедали у Коринту. На крају су направили кратку паузу у Ефесу. Затим су се бродом вратили до Цезареје и отпутовали горе у Антиохију, где је Павле живео.

Дакле, Тимотеј је превалио стотине и стотине километара помажући Павлу у проповедању "добре вести“ и оснивању многих хришћанских скупштина. Кад порастеш, хоћеш ли и ти да будеш верни Божји слуга као Тимотеј?

Дела апостолска 9:19-30; 11:19-26; поглавља од 13 до 17; 18:1-22.

Карта

1. Рим; 2. Малта; 3. Верија; 4. Солун; 5. Коринт; 6. Филипи; 7. Атина; 8. Крит; 9. Троја; 10. Ефес; 11. Милет; 12. Колоси; 13. Антиохија; 14. Иконија; 15. Листра; 16. Кипар; 17. Антиохија; 18. Цезареја; 19. Јопа; 20. Дамаск; 21. Јерусалим; 22. Велико море (Средоземно море)Питања

  • Ко је младић са слике, где је живео, и како су му се звале мајка и бака?
  • Шта је Тимотеј рекао када га је Павле питао да ли жели да се придружи Сили и њему у проповедању људима у удаљеним местима?
  • Где су Исусови следбеници први пут названи хришћанима?
  • Који су неки од градова које су Павле, Сила и Тимотеј посетили након што су отишли из Листре?
  • Како је Тимотеј помагао Павлу, и која питања данашњи млади треба себи да поставе?

Додатна питања