Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 109: Петар посећује Корнелија

Прича 109: Петар посећује Корнелија

Човек који стоји је апостол Петар, а људи иза њега су неки његови пријатељи. Али зашто овај човек клечи пред Петром? Да ли он треба то да ради? Да ли знаш ко је то?

Петар упознаје Корнелија

То је Корнелије. Он је римски официр. Корнелије није познавао Петра, али му је било речено да га позове у свој дом. Хајде да видимо како је дошло до тога.

Први Исусови следбеници били су Јевреји. Међутим, Корнелије није био Јеврејин. Ипак, он је волео Бога, молио му се и чинио је многа добра дела за друге. А онда му се једног послеподнева појавио један анђео и рекао: ’Бог је задовољан тобом и услишиће твоје молитве. Пошаљи људе по човека који се зове Петар. Он је одсео у Јопи у кући Симона који живи поред мора.‘

Корнелије је истог трена послао људе да пронађу Петра. Сутрадан, када су се ти људи приближавали Јопи, Петар је био на равном крову Симонове куће. Тамо је Бог проузроковао да се Петру учини да види како се једно велико платно спушта с неба. На том платну су биле разне врсте животиња. Према Божјем закону, те животиње нису биле чисте за храну, али глас је ипак рекао: ’Устани, Петре. Убиј и једи.‘

’Не!‘, одговорио је Петар. ’Ја никада нисам појео нешто што је нечисто.‘ Али глас је рекао Петру: ’Престани да називаш нечистим оно за шта Бог сада каже да је чисто.‘ То се догодило три пута. Док се Петар питао шта је све то требало да значи, људи које је послао Корнелије дошли су у кућу и тражили Петра.

Петар је сишао низ степенице и рекао: ’Ја сам човек којег тражите. Зашто сте дошли?‘ Када су људи објаснили да је један анђео рекао Корнелију да позове Петра у свој дом, Петар је пристао да пође с њима. Сутрадан су Петар и његови пријатељи отишли код Корнелија у Цезареју.

Корнелије је окупио своје рођаке и блиске пријатеље. Када је Петар дошао, Корнелије му је изашао у сусрет. Клекнуо је пред Петрове ноге и поклонио му се, као што можеш да видиш. Али, Петар је рекао: ’Устани; ја сам само човек.‘ Да, Библија показује да није исправно да се клањамо човеку и њега обожавамо. Само Јехову треба да обожавамо.

Сада је Петар почео да проповеда свима окупљенима. ’Видим да Бог прихвата све људе који желе да му служе‘, рекао је Петар. И док је он тако говорио, Бог је послао свој свети дух и људи су почели да говоре разним језицима. То је зачудило јеврејске ученике који су дошли с Петром, зато што су мислили да Бог воли само Јевреје. Стога их је ово поучило томе да Бог не сматра да су људи једне расе бољи или важнији од људи неке друге расе. То је баш лепо, и то сви треба да упамтимо, зар не?

Дела апостолска 10:1-48; 11:1-18; Откривење 19:10.Питања

  • Ко је човек који клечи на слици?
  • Шта је један анђео рекао Корнелију?
  • Шта је Бог учинио да Петар види док је био у Јопи, на крову Симонове куће?
  • Зашто је Петар рекао Корнелију да не треба да се клања пред њим нити да га обожава?
  • Зашто су се јеврејски ученици који су били с Петром зачудили?
  • Коју важну поуку треба да извучемо из Петрове посете Корнелију?

Додатна питања