Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 108: На путу за Дамаск

Прича 108: На путу за Дамаск

Да ли знаш ко то лежи на земљи? То је Савле. Сети се, он је чувао огртаче оних људи који су каменовали Стефана. Погледај ово јако светло! Шта се то дешава?

Након Стефановог убиства, Савле је постао главни прогонитељ Исусових следбеника. Улазио је у њихове куће, одводио их и бацао их у затвор. Многи ученици су побегли у друге градове и тамо почели да објављују "добру вест“. Али Савле је и тамо одлазио како би пронашао Исусове следбенике. Сада је био на путу за Дамаск. Међутим, на путу се десило нешто чудновато.

Наједном је око Савла засјала светлост с неба. Он је пао на земљу, као што овде видимо. Затим се чуо глас: ’Савле, Савле! Зашто ме прогониш?‘ Људи који су били са Савлом видели су светлост и чули су глас, али нису могли да разумеју речи.

Савле заслепљен светлошћу

’Ко си ти, Господе?‘, питао је Савле.

’Ја сам Исус, којег ти прогониш‘, рекао је глас. Исус је то рекао зато што када је Савле прогонио његове следбенике, он се осећао као да је њега прогонио.

Савле је питао: ’Шта треба да урадим, Господе?‘

’Устани и иди у Дамаск‘, рекао је Исус. ’Тамо ћу ти рећи шта треба да урадиш.‘ Када је Савле устао и отворио очи, више није ништа видео. Ослепео је! Зато су га људи који су били с њим ухватили за руку и одвели у Дамаск.

Исус се сада јавио једном од својих ученика у Дамаску и рекао му: ’Устани, Ананија. Иди у улицу која се зове Права. У Јудиној кући потражи човека који се зове Савле. Изабрао сам га да ми буде посебан слуга.‘

Ананија је послушао. Када је нашао Савла, положио је руке на њега и рекао: ’Господ ме је послао да би опет могао да видиш и да би се испунио светим духом.‘ Одједном је са Савлових очију спало нешто налик љускама, тако да је опет могао да види.

Савле је на моћан начин био употребљен да би проповедао људима из многих народа. Постао је познат као апостол Павле, о којем ћемо још пуно тога научити. Али хајде да најпре видимо где је Бог послао Петра.

Дела апостолска 8:1-4; 9:1-20; 22:6-16; 26:8-20.Питања

  • Шта је Савле урадио након Стефановог убиства?
  • Шта се чудно догодило када је Савле био на путу за Дамаск?
  • Шта је Исус рекао Савлу да уради?
  • Која је упутства Исус дао Ананији, и како је Савле поново прогледао?
  • По ком имену је Савле постао познат, и на који начин је био употребљен?

Додатна питања