Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 107: Каменовање Стефана

Прича 107: Каменовање Стефана

Човек који овде клечи је Стефан. Он је веран Исусов ученик. Али погледај шта се то дешава! Ови људи бацају велико камење на њега. Зашто они толико мрзе Стефана да раде тако ужасну ствар? Хајде да видимо.

Каменовање Стефана

Бог је помагао Стефану да изврши предивна чуда. Тим људима се то није допало, и зато су почели да се препиру с њим због тога што је поучавао народ истини. Али, Бог је дао Стефану велику мудрост и Стефан је показао да су ти људи поучавали народ погрешним стварима. Због тога су се они још више разљутили. Зато су га ухватили и довели неке људе да кажу лажи о њему.

’Првосвештеник је питао Стефана: ’Да ли је то тачно?‘ Стефан је одговорио тако што им је одржао један одличан говор на темељу Библије. На крају је рекао како су зли људи мрзели Јеховине пророке у прошлости. Затим је рекао: ’Ви сте као и ти људи. Убили сте Божјег слугу Исуса и не слушате Божје законе.‘

Те верске вође су се јако наљутиле због тога! Толико су били бесни да су шкргутали зубима. Али онда је Стефан подигао главу и рекао: ’Гле! Видим Исуса како стоји с десне стране Богу на небу.‘ Када је то рекао, ти људи су почели да затискују уши рукама, а затим су скочили на Стефана. Зграбили су га и одвукли ван града.

Тамо су скинули своје огртаче и дали их младом човеку по имену Савле да их чува. Да ли видиш Савла? Затим су неки од тих људи почели да бацају камење на Стефана. Стефан је клекнуо, као што можеш да видиш, и помолио се Богу: ’Јехова, немој их казнити што чине овакво зло.‘ Он је знао да су неке од тих људи завеле верске вође. Након тога, Стефан је умро.

Када неко теби уради нешто лоше, да ли му ти узвратиш истом мером или чак тражиш од Бога да га казни? Стефан и Исус нису тако радили. Они су били добри чак и према онима који нису били добри према њима. Трудимо се да и ми будемо попут њих.

Дела апостолска 6:8-15; 7:1-60.Питања

  • Ко је био Стефан, и шта му је Бог помагао да чини?
  • Шта је Стефан рекао због чега су се религиозне вође јако наљутиле?
  • Шта су људи урадили Стефану када су га одвукли ван града?
  • Ко је млади човек на слици који стоји код огртача?
  • За шта се Стефан помолио Јехови пре него што је умро?
  • Шта и ми попут Стефана треба да радимо када нам неко учини нешто лоше?

Додатна питања