Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 105: Чекање у Јерусалиму

Прича 105: Чекање у Јерусалиму

Ови људи овде су Исусови следбеници. Они су га послушали и остали у Јерусалиму. И док су тако сви заједно чекали, цела кућа се испунила великом буком. Звучало је као када дува јак ветар. Затим су се на глави сваког ученика појавили пламени језици. Да ли можеш да видиш ватру изнад сваког од њих? Шта је све то значило?

Свети дух на ученицима у првом веку

То је било чудо! Исус се вратио на небо код свог Оца и излио Божји свети дух на своје следбенике. Да ли знаш шта им је тај дух омогућио да раде? Сви су почели да говоре разне језике.

Многи људи у Јерусалиму чули су ту буку која је подсећала на налет јаког ветра и дошли су да виде шта се дешава. Неки од њих су били из других народа и дошли су у тај град на прославу израелског празника Пентекоста. Какво је то само изненађење било за те посетиоце! Чули су како ученици на њиховом језику говоре о дивним стварима које је Бог учинио.

’Сви ови људи су из Галилеје‘, рекли су посетиоци. ’Како је онда могуће да знају све те језике који се говоре у земљама из којих смо ми дошли?‘

Тада је Петар устао да им то објасни. Јаким гласом им је објаснио да је Исус био убијен и да га је Јехова подигао из мртвих. ’Сада је Исус на небу с десне стране Богу‘, рекао је Петар. ’И излио је свети дух, као што је обећао. Зато ви видите и чујете ова чуда.‘

Када је Петар то испричао, многим људима је било жао због онога што је било учињено Исусу. ’Шта треба да радимо?‘, питали су они. Петар им је рекао: ’Треба да промените начин свог живота и да се крстите.‘ Зато се тог истог дана крстило око 3 000 људи и они су постали Исусови следбеници.

Дела апостолска 2:1-47.Питања

  • Као што се види на слици, шта су Исусови следбеници доживели док су чекали у Јерусалиму?
  • Шта је изненадило људе који су дошли у Јерусалим?
  • Шта је Петар објаснио окупљеном мноштву?
  • Како су се људи осећали након Петровог говора, и шта им је он рекао да ураде?
  • Колико се људи крстило на Пентекост 33. н. е.?

Додатна питања