Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 102: Исус је жив

Прича 102: Исус је жив

Да ли знаш ко су ова жена и ова два мушкарца? Жена је Марија Магдалена, Исусова пријатељица. Мушкарци у белој одећи су анђели. Ова мала просторија у коју Марија гледа је место где је Исусово тело било стављено након што је он умро. То се назива гроб. Али тела више нема! Ко га је узео? Погледајмо.

Анђели разговарају с Маријом Магдаленом

Након што је Исус умро, свештеници су рекли Пилату: ’Док је Исус био жив, рекао је да ће ускрснути после три дана. Зато нареди да се постави стража код гроба. Тако његови ученици неће моћи да украду тело и кажу да је ускрснуо из мртвих!‘ Пилат је рекао свештеницима да пошаљу војнике да чувају гроб.

Али рано ујутро трећег дана након Исусове смрти, одједном се појавио један Јеховин анђео. Он је одгурнуо камен са гроба. Војници су се толико уплашили да нису могли да мрдну. На крају, када су погледали унутра у гроб, тамо више није било тела! Неки од тих војника су отишли у град и испричали свештеницима шта се догодило. Да ли знаш шта су ти зли свештеници урадили? Платили су војницима да лажу. Свештеници су рекли војницима: ’Реците да су његови ученици дошли ноћу, док смо спавали, и да су украли тело.‘

У међувремену, на гроб су дошле неке Исусове пријатељице. Јако су се изненадиле када су виделе да је гроб празан! Наједном су се појавила два анђела у блиставој одећи. ’Зашто овде тражите Исуса?‘, питали су они. ’Он је ускрснут. Брзо идите и јавите његовим ученицима.‘ Те жене су брзо отрчале! Али, на путу их је зауставио један човек. Да ли знаш ко је то био? То је био Исус! Он им је казао: ’Идите и реците мојим ученицима.‘

Када су жене испричале ученицима да је Исус жив и да су га виделе, њима је било тешко да поверују у то. Петар и Јован су отрчали до гроба да би се лично уверили, али гроб је био празан! Када су Петар и Јован отишли, Марија Магдалена је још мало остала тамо. Погледала је унутра и тада је видела она два анђела.

Да ли знаш шта се десило са Исусовим телом? Бог је учинио да оно нестане. Бог није оживео Исуса у материјалном телу у којем је умро. Дао је Исусу ново, духовно тело, онакво какво имају анђели на небу. Али, да би показао ученицима да је жив, Исус је могао да узме неко тело које су људи могли да виде, као што ћемо сазнати.

Матеј 27:62-66; 28:1-15; Лука 24:1-12; Јован 20:1-12.Питања

  • Ко је жена са слике, ко су ове две особе, и где се они налазе?
  • Зашто је Пилат рекао свештеницима да пошаљу војнике да чувају Исусов гроб?
  • Зашто се један анђео појавио рано трећег дана после Исусове смрти, и шта су свештеници урадили?
  • Зашто су неке жене биле изненађене када су дошле да обиђу Исусов гроб?
  • Зашто су Петар и Јован дотрчали до Исусовог гроба, и шта су тамо затекли?
  • Шта се догодило са Исусовим телом, и шта је он урадио да би показао ученицима да је жив?

Додатна питања

Сазнајте више

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Исусова појављивања пред многима

Како је Исус својим ученицима доказао да је ускрснуо?

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Да ли је Исус након ускрсења добио материјално или духовно тело?

Ако Свето писмо каже да је Исус „оживљен у духу“, како су његови ученици могли да га виде и додирну након што је ускрснут?

СТРАЖАРСКА КУЛА

Смрт и ускрсење Исуса Христа — зашто су важни за нас

Шест основних библијских учења помажу да разумемо како смрт једног човека доноси живот многима.