Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 99: У горњој соби

Прича 99: У горњој соби

Сада је четвртак вече. Прошла су још два дана. Исус и 12 апостола дошли су у ову велику горњу собу да би јели пасхалну вечеру. Човек кога видиш да одлази је Јуда Искариотски. Он иде да каже свештеницима како да ухвате Исуса.

Господова вечера

Само дан пре тога, Јуда је био код њих и питао: ’Шта ћете ми дати ако вам помогнем да ухватите Исуса?‘ Они су рекли: ’Тридесет сребрника.‘ Зато је Јуда сада отишао да се нађе с тим људима како би их довео до Исуса. Зар то није ужасно?

Пасхална вечера се завршила. Али, Исус је сада почео један други посебан оброк. Својим ученицима је разделио један хлеб и рекао: ’Једите га, јер он представља моје тело које треба да се да за вас.‘ Затим им је пружио чашу вина и рекао: ’Пијте из ње, јер она представља моју крв, која треба да се пролије за вас.‘ Библија то назива ’Господовом вечером‘.

Израелци су јели Пасху да би се подсетили на време када је Божји анђео прошао поред њихових кућа у Египту, али је убио само прворођенце у кућама Египћана. Међутим, Исус је сада желео да се његови ученици сећају њега и тога да је дао свој живот за њих. То је разлог због којег им је рекао да сваке године обележавају овај посебан оброк.

Након Господове вечере, Исус је рекао апостолима да буду храбри и јаки у вери. На крају су отпевали песме Богу и затим су отишли. Сада је било јако касно, вероватно је прошла поноћ. Хајде да видимо куда су отишли.

Матеј 26:14-30; Лука 22:1-39; Јован, поглавља од 13 до 17; 1. Коринћанима 11:20.Питања

  • Зашто су се, као што је приказано на слици, Исус и 12 апостола окупили у једној великој горњој соби?
  • Ко је човек који одлази, и шта се он спрема да уради?
  • Који је посебан оброк Исус увео након што је била завршена пасхална вечера?
  • На који догађај је Пасха подсећала Израелце, и на шта овај посебан оброк подсећа Исусове следбенике?
  • Шта је Исус рекао својим следбеницима након Господове вечере, и шта су они урадили?

Додатна питања

Сазнајте више

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Господова вечера

Исус је увео свечаност, коју његову следбеници треба да обележавају 14. нисана сваке године.