Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 95: Начин на који Исус поучава

Прича 95: Начин на који Исус поучава

Једног дана, Исус је рекао једном човеку да треба да воли своје ближње. Човек је упитао Исуса: ’Ко је мој ближњи?‘ Исус је знао шта је овај човек тиме мислио. Човек је мислио да су његови ближњи само они који припадају његовој раси и религији. Хајде зато да видимо шта му је Исус одговорио.

Понекад је Исус поучавао тако што би испричао неку причу. Тако је урадио и овог пута. Испричао је причу о Јеврејину и Самарићанину. Већ смо видели да већина Јевреја није волела Самарићане. Ево како гласи Исусова прича:

Једног дана, неки Јеврејин се спуштао планинским путем ка Јерихону. Али, напали су га разбојници. Узели су му новац и толико га претукли да је скоро умро.

Касније је тим путем пролазио један јеврејски свештеник. Он је спазио овог претученог човека. Шта мислиш, шта је урадио? Замисли, једноставно је прешао на другу страну пута и продужио даље. Затим је наишла још једна веома религиозна особа. Био је то један Левит. Да ли је он стао? Не, ни он није стао да помогне том претученом човеку. Овде можеш да видиш свештеника и Левита како одмичу путем.

Али види ко је овде са овим претученим човеком. То је један Самарићанин. Замисли, он је помогао Јеврејину. Завио му је ране. Затим га је однео на једно место где је могао да се одмори и опорави.

Милосрдни Самарићанин

Након што је испричао ову причу, Исус је питао човека с којим је разговарао: ’Шта мислиш, ко је од ове тројице био ближњи том претученом човеку? Да ли је то био свештеник, Левит или Самарићанин?‘

Човек је одговорио: ’Самарићанин. Он је био добар према човеку који је био претучен.‘

Исус је рекао: ’У праву си. Зато иди па и ти буди такав према другима.‘

Да ли ти се свиђа начин на који је Исус поучавао? Ако слушамо оно што је Исус рекао у Библији, можемо научити пуно, пуно важних ствари, зар не?

Лука 10:25-37.Питања

 • Шта је један човек упитао Исуса, и зашто?
 • Шта је Исус понекад користио при поучавању, и шта смо већ научили о Јеврејима и Самарићанима?
 • Према причи коју је Исус испричао, шта се десило једном Јеврејину који је ишао путем за Јерихон?
 • Шта се догодило када су наишли један јеврејски свештеник, а затим и један Левит?
 • Као што је приказано на слици, ко је помогао повређеном Јеврејину?
 • Шта је Исус питао човека када је завршио причу, и шта му је човек одговорио?

Додатна питања

 • Прочитај Луку 10:25-37.

  Уместо да пружи директан одговор, како је Исус помогао човеку који је био упућен у Закон да мало размисли? (Лука 10:26; Мат. 16:13-16).

  Како је Исус користио поређења да би помогао својим слушаоцима да савладају предрасуде? (Лука 10:36, 37; 18:9-14; Титу 1:9).