Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 93: Исус храни мноштва људи

Прича 93: Исус храни мноштва људи

Догодило се нешто страшно. Управо је убијен Јован Крститељ. Краљева жена Иродијада га није волела. Успела је да натера краља да одруби главу Јовану.

Када је Исус чуо за то, био је веома тужан. Отишао је на једно пусто место да буде сам. Али, људи су пошли за њим. Када је Исус видео све те људе, сажалио се на њих. Зато је почео да им говори о Божјем краљевству и излечио је болесне.

То вече, дошли су његови ученици и рекли му: ’Већ је касно, а овде нема ничега. Пусти људе да иду да купе храну за себе у оближњим селима.‘

Исус храни мноштво

’Не треба да иду‘, одговорио је Исус. ’Ви им дајте да једу.‘ Окренувши се ка Филипу, Исус је питао: ’Где можемо да купимо довољно хране да бисмо нахранили све ове људе?‘

’Требаће пуно новца да бисмо купили довољно хране како би свако имао макар мало‘, одговорио је Филип. Андрија је рекао: ’Овај дечак који нам носи храну има пет векни хлеба и две рибе. Али то није ни близу онога што је потребно за све ове људе.‘

’Кажите људима да седну на траву‘, рекао је Исус. Затим је захвалио Богу за храну и почео да ломи хлеб на комаде. Потом су ученици поделили хлеб и рибу свим људима. Ту је било 5 000 мушкараца, и још много више хиљада жена и деце. Сви су јели док се нису наситили. А када су ученици сакупили оно што је преостало, напунили су 12 корпи!

После тога, Исус је послао ученике да пређу чамцем на другу страну Галилејског мора. Током ноћи се подигла велика олуја, и таласи су бацали чамац тамо-амо. Ученици су се јако уплашили. А онда су усред ноћи видели како неко иде по води према њима. Од страха су почели да вичу, јер нису знали шта то виде.

’Не бојте се‘, рекао је Исус. ’То сам ја!‘ Они још увек нису могли да верују у то. Зато је Петар рекао: ’Господе, ако си то стварно ти, реци ми да ходам по води до тебе.‘ Исус је одговорио: ’Дођи!‘ И Петар је изашао из чамца и ходао по води! Затим се уплашио и почео да тоне, али га је Исус спасао.

Касније је Исус поново нахранио хиљаде људи. Овог пута је то урадио са седам векни хлеба и неколико малих риба. И опет је било пуно хране за све. Зар није дивно то што се Исус бринуо за људе? Када он буде владао као краљ, никада ни за шта нећемо морати да бринемо!

Матеј 14:1-32; 15:29-38; Јован 6:1-21.Питања

  • Шта се страшно догодило с Јованом Крститељем, и како се Исус осећао због тога?
  • Како је Исус нахранио мноштво људи које га је следило, и колико је хране преостало?
  • Зашто су се једне ноћи ученици уплашили, и какво је искуство Петар имао?
  • Како је Исус још једном приликом нахранио неколико хиљада људи?
  • Зашто ће бити дивно када Исус буде владао над земљом као Божји Краљ?

Додатна питања