Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 92: Исус ускрсава мртве

Прича 92: Исус ускрсава мртве

Девојчица коју овде видиш има 12 година. Исус је држи за руку, а поред стоје њени отац и мајка. Да ли знаш зашто су тако срећни? Хајде да видимо.

Исус ускрсава Јаирову ћерку

Отац ове девојчице је био угледан човек и звао се Јаир. Једног дана, његова ћерка се разболела и морала је да лежи у кревету. Али, није јој било боље. Била је све више и више болесна. Јаир и његова жена су се јако забринули, јер је изгледало да ће девојчица умрети. Она им је била једино дете. Зато је Јаир отишао да пронађе Исуса. Чуо је за чуда која је Исус чинио.

Када је Јаир нашао Исуса, око њега је било много људи. Али Јаир се пробио кроз то мноштво и пао Исусу пред ноге. ’Моја ћерка је јако, јако болесна‘, рекао је он. ’Молим те, дођи и помози јој да оздрави‘, молио је он. Исус је рекао да ће доћи.

Док су тако ишли, мноштво се и даље гурало око Исуса. Одједном, он је стао. ’Ко ме је додирнуо?‘, питао је. Исус је осетио да је из њега изашла сила и тако је знао да га је неко додирнуо. Али ко? Била је то једна жена која је 12 година боловала од тешке болести. Она је пришла Исусу, додирнула његову одећу и оздравила!

Јаир се сада боље осећао, јер је видео колико је Исусу лако да излечи некога. Али, тада је дошао гласник. ’Немој више да мучиш Исуса‘, рекао је он Јаиру. ’Твоја ћерка је умрла.‘ Исус је то чуо, те је рекао Јаиру: ’Немој да бринеш, биће све у реду.‘

Када су коначно стигли у Јаирову кућу, људи су били веома тужни и плакали су. Али, Исус је рекао: ’Немојте да плачете. Девојчица није умрла. Она само спава.‘ Међутим, они су се смејали и ругали Исусу, јер су знали да је она мртва.

Затим је Исус повео оца и мајку и три апостола у собу у којој је лежала девојчица. Узео ју је за руку и рекао: ’Устани!‘ И она је оживела, баш као што овде видиш. Устала је и почела да хода! Ето зашто су њени мајка и отац били веома, веома срећни.

То није била прва особа коју је Исус подигао из мртвих. Први о коме се у Библији говори био је син једне удовице која је живела у граду Наину. Касније је Исус ускрснуо и Лазара, Маријиног и Мартиног брата. Када Исус буде владао као Божји краљ, он ће многе, многе мртве вратити у живот. Зар не треба да будемо радосни због тога?

Лука 8:40-56; 7:11-17; Јован 11:17-44.Питања

  • Ко је био отац девојчице са слике, и зашто су он и његова жена били врло забринути?
  • Шта је Јаир урадио када је нашао Исуса?
  • Шта се десило док је Исус ишао ка Јаировој кући, и коју је вест Јаир тада примио?
  • Зашто су се људи у Јаировој кући смејали Исусу?
  • Шта је Исус урадио након што је у собу у којој је била девојчица увео три апостола и њеног оца и мајку?
  • Кога је још Исус подигао из мртвих, и шта то показује?

Додатна питања