Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 89: Исус чисти храм

Прича 89: Исус чисти храм

Исус овде изгледа прилично љут, зар не? Да ли знаш зашто је тако љут? Зато што су ови људи у Божјем храму у Јерусалиму веома похлепни. Они су хтели да зараде пуно новца од људи који су ту долазили да обожавају Бога.

Исус преврће столове с новцем

Да ли видиш све ове јунце, овце и голубове? Људи су те животиње продавали ту, у самом храму. Да ли знаш зашто? Зато што су Израелцима требале животиње и птице да би их принели на жртву Богу.

Према Божјем закону, када је Израелац нешто погрешио, требало је да принесе жртву Богу. Било је и других прилика када су Израелци морали да принесу жртву. Али где су Израелци набављали птице и животиње које су приносили Богу?

Неки Израелци су имали своје птице и животиње. Зато су могли њих да принесу на жртву. Али многи Израелци нису имали птице или животиње. Неки су живели далеко од Јерусалима и нису могли да донесу своје животиње у храм. Зато су људи долазили ту и куповали животиње или птице које су им требале. Али ови људи су узимали народу пуно новца. Варали су их. Осим тога, нису смели да продају баш ту, у Божјем храму.

Ето зашто је Исус био љут. Зато је људима с новцем преврнуо столове и разбацао њихов новац. Такође, направио је бич од канапа и истерао све животиње из храма. Људима који су продавали голубове наредио је: ’Носите их одавде! Престаните да од дома мог Оца правите место за згртање новца.‘

Са Исусом су у храму били и неки од његових следбеника. Они су се изненадили када су видели шта Исус ради. Али, сетили су се да на једном месту у Библији овако пише за Божјег Сина: ’Љубав према Божјем дому гореће у њему као ватра.‘

Док је Исус био у Јерусалиму током Пасхе, извршио је многа чуда. После тога, Исус је отишао из Јудеје и кренуо назад у Галилеју. Али на путу до тамо, пролазио је кроз подручје звано Самарија. Хајде да видимо шта се тамо догодило.

Јован 2:13-25; 4:3, 4.Питања

  • Зашто су се у храму продавале животиње?
  • Зашто се Исус разљутио?
  • Као што можеш да видиш на слици, шта је Исус урадио, и шта је наредио људима који су продавали голубове?
  • Чега су се Исусови ученици сетили кад су видели шта је урадио?
  • Кроз које је подручје Исус пролазио при повратку у Галилеју?

Додатно питање

  • Прочитај Јована 2:13-25

    С обзиром на то да се Исус разгневио на мењаче новца у храму, како треба да гледамо на бављење трговином у Дворани Краљевства? (Јов. 2:15, 16; 1. Кор. 10:24, 31-33).