Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 88: Јован крштава Исуса

Прича 88: Јован крштава Исуса

Погледај голуба који слеће на главу овог човека. Тај човек је Исус. Сада има око 30 година. А човек који је с њим је Јован. О њему смо нешто већ сазнали. Да ли се сећаш да је, када је Марија дошла у посету својој рођаци Јелисавети, беба у Јелисаветином стомаку поскочила од радости? Та још нерођена беба био је Јован. Али шта Јован и Исус сада раде?

Исусово крштење

Јован је управо подронио Исуса под воду у реци Јордан. То је начин на који се особа крштава. Најпре се подрони под воду, а затим изрони. Пошто је Јован крштавао људе, њега су назвали Јован Крститељ. Али зашто је Јован крстио Исуса?

Јован је то урадио зато што је Исус дошао и замолио га да га крсти. Јован је крштавао људе који су желели да покажу да им је жао што су радили лоше ствари. Али, да ли је Исус икада урадио нешто лоше због чега би морао да жали? Не, Исус то никада није урадио, зато што је Божји Син с неба. Дакле, он је из другог разлога замолио Јована да га крсти. Хајде да видимо који је то био разлог.

Пре него што је дошао код Јована, Исус је био тесар. Тесар је особа која прави ствари од дрвета, као што су столови, столице и клупе. Маријин муж Јосиф био је тесар, па је и Исуса научио том занату. Али Јехова није послао свог Сина на земљу да би био тесар. Он је за њега имао један посебан задатак, и дошло је време да Исус почне да га извршава. Зато, да би показао да је сада дошао да врши Очеву вољу, Исус је замолио Јована да га крсти. Да ли је Бог био задовољан тиме?

Јесте, био је, јер се након што је Исус изашао из воде, чуо глас с неба који је рекао: ’Ово је мој Син, којим сам задовољан.‘ Такође, изгледало је као да су се отворила небеса и да је на Исуса слетео голуб. Али то није био прави голуб. То је само тако изгледало. То је у ствари био Божји свети дух.

Сада је Исус имао пуно тога о чему је требало да размишља, па је зато отишао на једно усамљено место где је провео 40 дана. Тамо је Сатана дошао код њега. Он је три пута покушао да наведе Исуса да уради нешто против Божјих закона. Али, Исус није хтео то да уради.

После тога, Исус се вратио и срео неке људе који су постали његови први следбеници, то јест ученици. Неки од њих су били Андрија, Петар (такође су га звали Симон), Филип и Натанаило (такође су га звали Вартоломеј). Исус и ти нови ученици отишли су у галилејску област. У Галилеји су остали у Натанаиловом родном граду Кани. Тамо је Исус отишао на једну велику свадбу и извршио своје прво чудо. Да ли знаш које је то чудо било? Претворио је воду у вино.

Матеј 3:13-17; 4:1-11; 13:55; Марко 6:3; Јован 1:29-51; 2:1-12.Питања

  • Ко су ова два човека на слици?
  • Како се неко крштава?
  • Кога је Јован крштавао?
  • Из ког је посебног разлога Исус желео да га Јован крсти?
  • Како је Бог показао да је био задовољан тиме што се Исус крстио?
  • Шта се десило када је Исус отишао на једно усамљено место где је провео 40 дана?
  • Ко су били неки од Исусових првих следбеника, то јест ученика, и шта је било његово прво чудо?

Додатна питања