Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 86: Људи вођени звездом

Прича 86: Људи вођени звездом
Астролози

Да ли видиш ону сјајну звезду на коју показује један од ових људи? Звезда се појавила када су изашли из Јерусалима. Ти људи су били са Истока и проучавали су звезде. Они су веровали да их ова нова звезда води до некога ко је веома важан.

Када су стигли у Јерусалим, они су питали: ’Где је дете које треба да буде краљ Јевреја?‘ "Јевреји“ — то је још једно име за Израелце. ’Најпре смо видели звезду тог детета када смо били на Истоку‘, рекли су ови људи, ’и дошли смо да му се поклонимо.‘

Када је Ирод који је био краљ у Јерусалиму то чуо, много се узнемирио. Није желео да неки други краљ заузме његово место. Зато је Ирод позвао главне свештенике и питао: ’Где ће се родити обећани краљ?‘ Они су одговорили: ’Библија каже у Витлејему.‘

Зато је Ирод позвао људе са Истока и рекао: ’Идите и потражите дете. Када га нађете, јавите ми. Желим да одем да му се и ја поклоним.‘ Међутим, Ирод је заправо хтео да нађе дете да би га убио!

Затим је звезда кренула ка Витлејему и зауставила се над местом где се налазило дете. Када су људи ушли у кућу, затекли су Марију и малог Исуса. Извадили су дарове и дали их Исусу. Али, касније је Јехова упозорио те људе у сну да се не враћају код Ирода. Зато су се они другим путем вратили у своју земљу.

Када је Ирод сазнао да су људи са Истока отишли кући, он се разљутио. Зато је наредио да се убију сви дечаци у Витлејему који су млађи од две године. Али Јехова је на време упозорио Јосифа у сну, тако да је Јосиф отишао са својом породицом у Египат. Касније, када је сазнао да је Ирод умро, Јосиф се вратио с Маријом и Исусом кући у Назарет. Исус је тамо одрастао.

Шта мислиш, ко је проузроковао да се појави та нова звезда? Сети се, ови људи су најпре отишли у Јерусалим након што су видели звезду. Сатана Ђаво је желео да убије Божјег Сина, и знао је да ће краљ Ирод из Јерусалима покушати да га убије. Дакле, Сатана је проузроковао да се појави та звезда.

Матеј 2:1-23; Михеј 5:2.Питања

  • Ко су људи са слике, и зашто један од њих показује на сјајну звезду?
  • Зашто се краљ Ирод узнемирио, и шта је урадио?
  • Куда је сјајна звезда одвела те људе, и зашто су се они вратили другим путем у своју земљу?
  • Шта је Ирод наредио, и зашто?
  • Шта је Јехова рекао Јосифу да уради?
  • Ко је проузроковао да се појави нова звезда, и зашто?

Додатно питање

  • Прочитај Матеја 2:1-23.

    Колико је Исус имао година и где је живео када су га посетили астролози? (Мат. 2:1, 11, 16).