Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 84: Анђео посећује Марију

Прича 84: Анђео посећује Марију

Ова лепа жена је Марија. Она је била Израелка и живела је у граду Назарету. Бог је знао да је она веома добра особа. Зато је послао анђела Гаврила да разговара с њом. Да ли знаш шта је Гаврило дошао да каже Марији? Хајде да видимо.

’Здраво, високоповлашћена‘, рекао јој је Гаврило. ’Јехова је с тобом.‘ Марија никада раније није видела ту особу. Забринула се, јер није знала шта је он тиме мислио. Али, Гаврило је одмах одагнао њене страхове.

Марија

’Не бој се, Марија‘, рекао је он. ’Јехова је веома задовољан тобом. Зато ће учинити једну дивну ствар за тебе. Ускоро ћеш имати бебу. Даћеш јој име Исус.‘

Гаврило је затим објаснио: ’То дете ће бити посебно, и назваће се Син Свевишњег Бога. Јехова ће га учинити краљем, као што је то био Давид. Али Исус ће заувек бити краљ и његовом краљевству неће бити краја!‘

’Како је то могуће?‘, питала је Марија. ’Ја нисам чак ни удата. Нисам живела с мушкарцем. Како онда могу да имам бебу?‘

’Божја сила ће доћи на тебе‘, одговорио је Гаврило. ’Зато ће се дете и звати Божји Син.‘ Затим је рекао Марији: ’Сети се своје рођаке Јелисавете. Људи су рекли да је превише стара да би имала децу. Али ускоро ће родити сина. Видиш, не постоји ништа што Бог не може да уради.‘

Марија је одмах рекла: ’Јеховина сам робиња! Нека буде са мном као што си рекао.‘ Затим је анђео отишао.

Марија је похитала да посети Јелисавету. Када је Јелисавета чула Маријин глас, беба у њеној утроби је поскочила од радости. Јелисавета се испунила Божјим духом и затим је рекла Марији: ’Ти си посебно благословљена међу женама.‘ Марија је остала код Јелисавете око три месеца и затим се вратила кући у Назарет.

Дошло је време да се Марија уда за човека који се звао Јосиф. Али, када је сазнао да ће Марија имати бебу, Јосиф није хтео да се ожени њом. Тада му је Божји анђео рекао: ’Не бој се да узмеш Марију за своју жену, јер јој је Бог дао сина.‘ Тако су се Марија и Јосиф венчали и чекали су да се роди Исус.

Лука 1:26-56; Матеј 1:18-25.Питања

 • Ко је ова жена са слике?
 • Шта је Гаврило рекао Марији?
 • Како је Гаврило објаснио Марији да ће родити бебу иако није живела с мушкарцем?
 • Шта се догодило када је Марија посетила своју рођаку Јелисавету?
 • Шта Јосиф није хтео да уради када је сазнао да ће Марија родити бебу, и зашто се предомислио?

Додатна питања

 • Прочитај Луку 1:26-56.

  Како Лука 1:35 показује да је било која несавршеност у Маријиној јајној ћелији наслеђена од Адама избегнута када је живот Божјег Сина био пренесен из духовног подручја? (Аг. 2:11-13; Јов. 6:69; Јевр. 7:26; 10:5).

  Како је Исусу исказана част чак и пре него што се родио? (Лука 1:41-43)

  Како је Марија пружила одличан пример данашњим хришћанима који добију посебне предности у Јеховиној организацији? (Лука 1:38, 46 -49; 17:10; Посл. 11:2).

 • Прочитај Матеја 1:18-25.

  Иако Исус није био назван Емануило, како је улога коју је имао као човек испунила значење тог имена? (Мат. 1:22, 23; Јов. 14:8-10; Јевр. 1:1-3).