Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 101: Исус је убијен

Прича 101: Исус је убијен

Погледај овај ужасан призор! Исус умире. Ставили су га на стуб. Забили су му ексере у руке и ноге. Зашто би ико желео да то уради Исусу?

Исусова смрт

То је зато што су неке особе мрзеле Исуса. Да ли знаш које су то особе? Једна од њих је зли анђео Сатана Ђаво. Он је навео Адама и Еву да не слушају Јехову. Такође је он навео Исусове непријатеље да почине овај ужасан злочин.

Чак и пре него што је Исус био прибијен на стуб, његови непријатељи су били зли према њему. Сећаш ли се како су дошли у Гетсимански врт и одвели га? Ко су били ти непријатељи? Да, то су биле религиозне вође. Погледајмо шта се затим дешавало.

Када су религиозне вође одвеле Исуса, апостоли су се разбежали. Оставили су Исуса самог с његовим непријатељима зато што су се уплашили. Али, апостоли Петар и Јован нису далеко отишли. Пратили су их да би видели шта ће бити са Исусом.

Свештеници су одвели Исуса код Ане, једног старог човека који је раније био првосвештеник. Међутим, нису дуго остали тамо. Одвели су Исуса у кућу Кајафе, који је тада био првосвештеник. У његовој кући су се окупиле многе религиозне вође.

Ту у Кајафиној кући, они су одржали суђење. Доведени су људи да би рекли лажи о Исусу. Све религиозне вође су рекле: ’Исуса треба убити.‘ Затим су га пљували у лице и ударали га песницама.

За све то време, Петар је био напољу у дворишту. Ноћ је била хладна и људи су наложили ватру. Док су се тако грејали око ватре, једна служавка је погледала у Петра и рекла: ’Овај човек је такође био са Исусом.‘

’Не, нисам!‘, одговорио је Петар.

Људи су три пута рекли да је Петар био са Исусом. Али, Петар је сваки пут рекао да то није тачно. Када је Петар то рекао трећи пут, Исус се окренуо и погледао у њега. Петру је било јако жао што је слагао, и зато је отишао и плакао.

Када је почело да свиће у петак ујутро, свештеници су одвели Исуса у дворану Синедриона, једну велику дворану у којој су се састајали. Ту су разговарали о томе шта ће урадити с њим. Затим су га одвели код Понтија Пилата, владара целе Јудеје.

’Ово је зао човек‘, рекли су свештеници Пилату. ’Треба га убити.‘ Након што је испитао Исуса, Пилат је рекао: ’Не видим да је урадио ишта лоше.‘ Затим је Пилат послао Исуса Ироду Антипи. Ирод је владао Галилејом, али је живео у Јерусалиму. Ни Ирод није сматрао да је Исус урадио нешто лоше, па га је зато послао назад Пилату.

Пилат је хтео да пусти Исуса. Али Исусови непријатељи су хтели да уместо њега буде пуштен један други затвореник. Тај човек је био разбојник Варава. Било је око подне када је Пилат извео Исуса. Он је рекао народу: ’Видите! Ево вашег краља!‘ Али свештеници су повикали: ’Одведи га! Убиј га! Убиј га!‘ Зато је Пилат ослободио Вараву, а Исуса су одвели да буде убијен.

Рано у петак после подне, Исус је био прибијен на стуб. Можеш га видети на овој слици, али са обе Исусове стране налазио се по један злочинац који је такође прибијен на стуб да би умро. Кратко пре него што је Исус умро, један од злочинаца му је рекао: ’Сети ме се када будеш био у свом краљевству.‘ Исус му је одговорио: ’Обећавам ти да ћеш бити са мном у Рају.‘

Није ли то било дивно обећање? Да ли знаш о ком рају је Исус говорио? Где је био рај који је Бог створио на почетку? Да, на земљи. Када Исус буде владао као краљ на небу, он ће вратити тог човека у живот како би био у новом рају на земљи. То треба да нас радује, зар не?

Матеј 26:57-75; 27:1-50; Лука 22:54-71; 23:1-49; Јован 18:12-40; 19:1-30.Питања

  • Ко је првенствено био одговоран за Исусову смрт?
  • Шта су апостоли урадили када су религиозне вође одвеле Исуса?
  • Шта се дешавало у кући првосвештеника Кајафе?
  • Зашто је Петар отишао и плакао?
  • Шта су свештеници викали када је Исус послан назад код Пилата?
  • Шта је било са Исусом у петак рано после подне, и шта је он обећао једном злочинцу који је био прибијен на стуб поред њега?
  • Где ће се налазити рај о којем је Исус говорио?

Додатна питања