Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 100: Исус у врту

Прича 100: Исус у врту

Након што су изашли из горње собе, Исус и апостоли су отишли у Гетсимански врт. Ту су долазили пуно пута. Исус им је сада рекао да остану будни и да се моле. Затим се мало удаљио од њих и сагнуо главу ка земљи да би се помолио.

Касније се Исус вратио до апостола. Шта мислиш, шта су они радили? Спавали су! Исус им је три пута рекао да треба да буду будни, али сваки пут када се вратио, затекао их је како спавају. ’Како можете да спавате у оваквом тренутку?‘, рекао је Исус последњи пут када се вратио. ’Дошао је час да будем предат својим непријатељима.‘

Управо се тада зачула вика великог мноштва људи. Гледај! Дошли су људи с мачевима и тољагама. Носили су и бакље како би могли да виде по мраку. Када су се приближили, неко је иступио из тог мноштва и отишао право до Исуса. Пољубио га је, као што овде можеш да видиш. Тај човек је био Јуда Искариотски! Зашто је пољубио Исуса?

Јуда издаје Исуса

Исус је питао: ’Јудо, зар ме пољупцем издајеш?‘ Да, пољубац је био знак. Тако су људи који су били с Јудом знали да је то Исус, човек по којег су дошли. Зато су Исусови непријатељи пришли да га ухвате. Али, Петар није хтео да их тек тако пусти да одведу Исуса. Извукао је мач који је понео са собом и замахнуо ка човеку који му је био најближи. Мач је за длаку прошао поред главе тог човека и одсекао му је десно уво. Али, Исус му је дотакао уво и излечио га.

Исус је рекао Петру: ’Врати мач на његово место. Зар мислиш да не могу да замолим Оца да ми пошаље хиљаде анђела да би ме спасао?‘ Да, могао је! Али, Исус није тражио да Бог пошаље иједног анђела, јер је знао да је дошло време да га ухвате његови непријатељи. Зато их је пустио да га одведу. Хајде да видимо шта је затим било са Исусом.

Матеј 26:36-56; Лука 22:39-53; Јован 18:1-12.Питања

  • Куда су Исус и апостоли отишли након што су изашли из горње собе, и шта им је он рекао да раде?
  • Шта су апостоли радили када се Исус вратио до њих, и колико се то пута десило?
  • Као што се види на слици, ко је дошао у врт, и шта је Јуда Искариотски урадио?
  • Зашто је Јуда пољубио Исуса, и шта је Петар урадио?
  • Шта је Исус рекао Петру, и зашто није тражио од Бога да му пошаље ниједног анђела?

Додатна питања