Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 82: Мардохеј и Јестира

Прича 82: Мардохеј и Јестира

Вратимо се неколико година уназад, пре него што је Јездра отишао у Јерусалим. Мардохеј и Јестира су били најважнији Израелци у персијском краљевству. Јестира је била краљица, а њен рођак Мардохеј је по моћи био одмах иза краља. Хајде да видимо како је дошло до тога.

Јестирини родитељи су умрли док је она била веома мала, тако да је о њој бринуо Мардохеј. Асвир, персијски краљ, имао је палату у граду Сусану, а Мардохеј је био један од његових слугу. Једног дана, краљева жена Астина није била послушна краљу, па је краљ изабрао другу жену за краљицу. Да ли знаш кога је изабрао? Да, лепу младу Јестиру.

Аман је љут на Мардохеја

Да ли видиш овог поносног човека којем се људи клањају? То је Аман. Он је био веома важан човек у Персији. Аман је желео да му се и Мардохеј, којег можеш видети овде како седи, такође клања. Али Мардохеј то није желео да ради. Он је сматрао да није исправно да се клања тако злом човеку. Због тога је Аман био јако љут. Ево шта је он зато урадио.

Аман је испричао краљу лажи о Израелцима. ’То је лош народ који не слуша твоје законе‘, рекао је. ’Њих треба побити.‘ Асвир није знао да је његова жена Јестира Израелка. Послушао је Амана и донео закон да одређеног дана сви Израелци буду убијени.

Када је Мардохеј чуо за тај закон, много се узнемирио. Послао је поруку Јестири: ’Мораш рећи краљу и молити га да нас спасе.‘ Према персијском закону, нико није смео да оде код краља уколико га он не позове. Али, Јестира је отишла иако није била позвана. Краљ је пружио своју златну палицу према њој, што је значило да неће бити убијена. Јестира је позвала краља и Амана на један велики оброк. На том оброку, краљ је питао Јестиру коју услугу тражи од њега. Јестира је казала да ће му рећи ако он и Аман дођу сутрадан на још један оброк.

На том оброку, Јестира је рекла краљу: ’Мој народ и ја треба да будемо убијени.‘ Краљ се тада разљутио. ’Ко се усуђује да уради тако нешто?‘, питао је он.

’Тај човек, тај непријатељ, јесте овај зли Аман!‘, рекла је Јестира.

Краљица Јестира оптужује Амана

Сада се краљ стварно много наљутио. Наредио је да се Аман убије. После тога, краљ је поставио Мардохеја да буде други по моћи, одмах после њега. Мардохеј се тада побринуо да се донесе нов закон по којем је Израелцима било дозвољено да се боре за свој живот оног дана када је требало да буду убијени. Пошто је Мардохеј сада био веома важан човек, многи људи су помогли Израелцима, тако да су они били спасени од својих непријатеља.

Библијска књига о Јестири.Питања

  • Ко су били Мардохеј и Јестира?
  • Зашто је краљ Асвир тражио другу жену, и кога је изабрао?
  • Ко је био Аман, и шта га је веома наљутило?
  • Који је закон донет, и шта је Јестира урадила када је добила поруку од Мардохеја?
  • Шта је било са Аманом, а шта са Мардохејом?
  • Како су се Израелци одбранили од својих непријатеља?

Додатна питања