Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 81: Поверење у Божју помоћ

Прича 81: Поверење у Божју помоћ

Скоро 50 000 људи је кренуло на далек пут из Вавилона у Јерусалим. Али када су стигли, Јерусалим је био само гомила рушевина. Тамо нико није живео. Израелци су све морали поново да изграде.

Једна од првих ствари које су изградили био је један олтар. То је место на којем су могли да приносе животињске жртве, то јест дарове Јехови. После неколико месеци, Израелци су почели да граде храм. Али непријатељи који су живели у околним земљама нису желели да га Израелци изграде. Зато су покушавали да их заплаше како би их спречили у томе. На крају су ти непријатељи наговорили новог персијског краља да донесе закон којим би се прекинула градња храма.

Године су пролазиле и пролазиле. Сада је прошло 17 година откако су се Израелци вратили из Вавилона. Јехова је послао пророке Агеја и Захарију да кажу народу да поново почне с градњом. Људи су имали поверење у Бога да ће им помоћи, те су послушали пророке. Поново су почели да граде, иако је то према једном закону било забрањено.

Зато је дошао персијски управитељ по имену Татнај и питао Израелце ко им је дозволио да граде храм. Израелци су му рекли да им је краљ Кир, када су били у Вавилону, рекао: ’Идите у Јерусалим и изградите храм Јехове, вашег Бога.‘

Татнај је послао писмо у Вавилон и питао да ли је Кир, који тада више није био жив, стварно тако рекао. Ускоро је добио писмо од новог персијског краља. У њему је стајало да је Кир стварно то рекао. Зато је овај краљ написао: ’Нека Израелци изграде храм свог Бога. И заповедам ти да им помогнеш у томе.‘ За око четири године, храм је био довршен и Израелци су били веома срећни.

Прошло је још пуно година. Сада је било скоро 48 година откако је храм био довршен. Народ у Јерусалиму је био сиромашан, а град и Божји храм нису баш лепо изгледали. Тамо у Вавилону, Израелац по имену Јездра сазнао је да је потребно да се оправи Божји храм. Да ли знаш шта је стога он урадио?

Јездра је отишао код Артаксеркса, персијског краља, и овај добри краљ је дао Јездри многе дарове да их понесе у Јерусалим. Јездра је замолио Израелце у Вавилону да му помогну да однесе тамо те дарове. Око 6 000 људи је рекло да ће кренути заједно с њим. Имали су пуно злата и сребра и других скупоцених ствари које је требало да понесу са собом.

Јездра је био забринут, јер су на путу могли да наиђу на многе зле људе. Они би могли да им узму злато и сребро и да их убију. Зато је Јездра позвао људе да се окупе, као што можеш да видиш на слици. Затим су се помолили Јехови да их заштити на путу до Јерусалима.

Јездра и народ се моле

Јехова их је стварно заштитио. Тако су они после четири месеца путовања безбедно стигли у Јерусалим. Зар нам то не показује да Јехова може да заштити оне који имају поверења у њега да ће им помоћи?

Јездра, поглавља од 2 до 8.Питања

  • Колико је људи кренуло на далек пут из Вавилона у Јерусалим, и шта су затекли када су тамо стигли?
  • Шта су по доласку Израелци почели да граде, и шта су урадили њихови непријатељи?
  • Ко су били Агеј и Захарија, и шта су они казали народу?
  • Зашто је Татнај послао писмо у Вавилон, и који је одговор добио?
  • Шта је Јездра урадио када је сазнао да је потребно да се оправи Божји храм?
  • За шта се Јездра молио, као што видиш на слици, како је услишена његова молитва и шта ми учимо из тога?

Додатна питања