Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 80: Божји народ одлази из Вавилона

Прича 80: Божји народ одлази из Вавилона

Прошле су скоро две године откако су Међани и Персијанци освојили Вавилон. Погледај шта се сада дешава! Да, Израелци одлазе из Вавилона. Како су постали слободни? Ко их је пустио да иду?

Пустио их је Кир, персијски краљ. Давно пре него што се Кир родио, Јехова је дао свом пророку Исаији да овако напише о њему: ’Урадићеш оно што ја желим. Капије ће ти бити отворене да освојиш град.‘ Кир је заиста предводио у освајању Вавилона. Међани и Персијанци су ушли ноћу у град кроз капије које су биле остављене отворене.

Али Јеховин пророк Исаија је рекао и то да ће Кир издати заповест да се Јерусалим и његов храм поново изграде. Да ли је Кир издао ту заповест? Јесте, издао је. Кир је овако рекао Израелцима: ’Идите у Јерусалим и изградите храм Јехове, вашег Бога.‘ Ови Израелци су управо то кренули да ураде.

Израелци напуштају Вавилон

Међутим, на тај далеки пут у Јерусалим нису могли да пођу сви Израелци који су били у Вавилону. То је дуг, дуг пут од око 800 километара, а многи су били превише стари или болесни да би путовали тако далеко. Постојали су и други разлози због којих неки људи нису кренули. Али, Кир је тим људима рекао: ’Дајте злато и сребро и друге поклоне људима који се враћају да изграде Јерусалим и његов храм.‘

Тако су ови Израелци који су пошли у Јерусалим добили многе поклоне. Такође, Кир им је дао чиније и пехаре које је краљ Навуходоносор узео из Јеховиног храма када је уништио Јерусалим. Људи су имали пуно ствари које су понели са собом.

Након отприлике четири месеца путовања, Израелци су се на време вратили у Јерусалим. Прошло је тачно 70 година откако је град био уништен, а земља остављена потпуно без људи. Али, иако су се Израелци сада вратили у своју земљу, они ће ипак имати неке потешкоће, што је следеће што ћемо сазнати.

Исаија 44:28; 45:1-4; Јездра 1:1-11.Питања

  • Шта према слици Израелци раде?
  • Како је Кир испунио пророчанство које је Јехова дао преко Исаије?
  • Шта је Кир рекао Израелцима који нису могли да се врате у Јерусалим?
  • Шта је Кир дао народу да понесе назад у Јерусалим?
  • Колико је Израелцима требало да стигну у Јерусалим?
  • Колико је година прошло откако је земља остала потпуно без људи?

Додатна питања