Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 79: Данило у лавовској јами

Прича 79: Данило у лавовској јами

Ох, ох! Изгледа да је Данило у великој невољи. Али лавови га уопште не дирају! Да ли знаш зашто? Како је Данило доспео у ту јаму пуну лавова? Хајде да видимо.

Краљ Вавилона сада је био човек по имену Дарије. Он је много волео Данила зато што је Данило био веома добар и мудар. Дарије је изабрао Данила да буде главни управитељ у његовом краљевству. Због тога су други у краљевству завидели Данилу, и ево шта су урадили.

Дарије

Отишли су код Дарија и рекли: ’Краљу, сматрамо да треба да донесеш закон по којем 30 дана нико неће смети да се моли ниједном Богу или човеку изузев теби. Ако неко не послуша, нека буде бачен лавовима.‘ Дарије није знао зашто су ти људи желели да се донесе такав закон. Али, мислио је да је то добра идеја, те је издао такав закон. Сада се закон више није могао променити.

Када је Данило сазнао за тај закон, отишао је кући и помолио се, као што је то увек и радио. Зли људи су знали да Данило неће престати да се моли Јехови. Били су срећни, јер је изгледало као да ће успети њихов план да уклоне Данила.

Када је краљ Дарије сазнао зашто су ти људи желели да се донесе тај закон, био је много тужан. Али није могао да промени закон, тако да је морао да заповеди да се Данило баци у лавовску јаму. Међутим, краљ је рекао Данилу: ’Надам се да ће те твој Бог, којем служиш, спасти.‘

Дарије је био толико узнемирен да те ноћи није могао да спава. Следећег јутра је отрчао до лавовске јаме. Можеш га овде видети. Он је позвао: ’Данило, слуго живог Бога! Да ли те је Бог којем служиш могао сачувати од лавова?‘

Данило у лавовској јами

’Бог је послао свог анђела‘, одговорио је Данило, ’и затворио уста лавовима, тако да ме нису ни такли.‘

Краљ се много обрадовао. Заповедио је да се Данило извади из лавовске јаме. Затим је бацио лавовима људе који су покушали да уклоне Данила. Чак и пре него што су додирнули дно јаме, лавови су их зграбили и изломили им све кости.

Затим је краљ Дарије написао свим људима у краљевству: ’Заповедам да сви поштују Даниловог Бога. Он чини велика чуда. Спасао је Данила да га не поједу лавови.‘

Данило 6:1-28.Питања

  • Ко је био Дарије, и какво је мишљење он имао о Данилу?
  • На шта су неки завидни људи наговорили Дарија?
  • Како је Данило поступио када је сазнао за нов закон?
  • Зашто је Дарије био толико узнемирен да није могао да спава, и шта је урадио следећег јутра?
  • Шта је Данило одговорио Дарију?
  • Шта је било са оним лошим људима који су покушали да убију Данила, и шта је Дарије написао свим људима у краљевству?

Додатна питања