Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 78: Рукопис на зиду

Прича 78: Рукопис на зиду
Рука која пише на зиду

Шта се овде дешава? Људи су се окупили на великој гозби. Вавилонски краљ је позвао хиљаду важних гостију. Користили су златне и сребрне пехаре и чиније узете из Јеховиног храма у Јерусалиму. Али, наједном, у ваздуху су се појавили прсти људске руке који су почели да пишу по зиду. Сви су се уплашили.

Валтазар и његови гости

Сада је краљ био Навуходоносоров унук Валтасар. Он је наредио да се доведу мудраци. ’Онај ко уме да прочита шта овде пише и каже ми шта то значи‘, рекао је краљ, ’добиће многе дарове и биће трећи по важности владар у краљевству.‘ Међутим, нико од мудраца није знао да прочита шта је писало на зиду, нити да каже шта је то значило.

Краљева мајка је чула галаму и ушла је у ту велику трпезарију. ’Молим те, немој да се плашиш‘, рекла је она краљу. ’Постоји један човек у твом краљевству који познаје свете богове. Када је твој деда Навуходоносор био краљ, он га је поставио над свим мудрацима. Он се зове Данило. Позови њега и он ће ти рећи шта све ово значи.‘

Тако су одмах довели Данила. Након што је одбио да узме било који дар, Данило је почео да објашњава зашто је Јехова једном склонио с престола Валтасаровог деду Навуходоносора да не буде краљ. ’Био је веома поносан‘, рекао је Данило. ’И Јехова га је казнио.‘

’Али ти‘, рекао је Данило Валтасару, ’ти си све то знао, а ипак си поносан баш као што је то био и Навуходоносор. Донео си пехаре и чиније из Јеховиног храма и пио си из њих. Хвалио си богове који су направљени од дрвета и камена, а ниси одао част нашем Величанственом Створитељу. Зато је Бог послао руку да напише ове речи.

’Ево шта је написано‘, рекао је Данило: ’МЕНЕ, МЕНЕ, ТЕКЕЛ и ФАРСИН.‘

’МЕНЕ значи да је Бог избројао дане твог краљевства и да их је привео крају. ТЕКЕЛ значи да си измерен на ваги и да је она показала да ниси добар. ФАРСИН значи да се твоје краљевство даје Међанима и Персијанцима.‘

Још док је Данило то говорио, Међани и Персијанци су кренули у напад на Вавилон. Они су освојили град и убили Валтасара. Рукопис на зиду се испунио још те исте ноћи! Али шта ће сада бити са Израелцима? То ћемо ускоро сазнати, али најпре погледајмо шта је било с Данилом.

Данило 5:1-31.Питања

 • Шта се догодило када је вавилонски краљ приредио велику гозбу и користио пехаре и чиније узете из Јеховиног храма у Јерусалиму?
 • Шта је Валтасар рекао својим мудрацима, и шта они нису могли да ураде?
 • Шта је краљева мајка рекла краљу да уради?
 • Према ономе што је Данило рекао краљу, зашто је Бог проузроковао да рука пише по зиду?
 • Како је Данило протумачио значење речи на зиду?
 • Шта се догодило још док је Данило говорио?

Додатна питања

 • Прочитај Данила 5:1-31.

  У чему је разлика између страха од Бога и страха који је Валтасара обузео када је видео натпис на зиду? (Дан. 5:6, 7; Пс. 19:9; Римљ. 8:35-39).

  Како је Данило показао велику храброст када се обраћао Валтасару и његовим великашима? (Дан. 5:17, 18, 22, 26-28; Дела 4:29).

  На који начин се у 5. поглављу Данила истиче Јеховин суверенитет над целим свемиром? (Дан. 4:17, 25; 5:21).