Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 76: Јерусалим је уништен

Прича 76: Јерусалим је уништен

Прошло је више од десет година откако је краљ Навуходоносор одвео најобразованије Израелце у Вавилон. Погледај шта се сада десило! Јерусалим је у пламену. А Израелци који нису убијени, одводе се као заробљеници у Вавилон.

Сети се, то је оно што су Јеховини пророци упозоравали да ће се догодити ако народ не буде променио своје лоше поступке. Али, Израелци нису слушали пророке. Наставили су да обожавају лажне богове уместо Јехове. Зато је народ заслужио да буде кажњен. То знамо зато што нам је Божји пророк Језекиљ рекао које су лоше ствари Израелци радили.

Да ли знаш ко је био Језекиљ? Он је био један од младића које је краљ Навуходоносор одвео у Вавилон више од десет година пре него што је дошло до овог великог уништења Јерусалима. Данило и његова три пријатеља, Седрах, Мисах и Авденаго, такође су тада били одведени у Вавилон.

Док је Језекиљ још увек био у Вавилону, Јехова му је показао шта се све лоше дешавало у храму у Јерусалиму. Јехова је то учинио помоћу једног чуда. Језекиљ је у ствари и даље био у Вавилону, али му је Јехова дао да види све што се дешавало у храму. Оно што је Језекиљ видео било је страшно!

’Погледај одвратне ствари које народ ради у храму‘, рекао је Јехова Језекиљу. ’Погледај зидове на којима су слике змија и других животиња. Погледај и Израелце који их обожавају!‘ Језекиљ је могао то да види, и записао је шта се дешавало.

Заробљен народ напушта Јерусалим

’Да ли видиш шта израелске вође раде у тајности?‘, питао је Јехова Језекиља. Да, и то је могао да види. Тамо је било 70 људи, и сви су обожавали лажне богове. Они су говорили: ’Јехова нас не види. Он је оставио земљу.‘

Затим је Јехова показао Језекиљу неке жене код северне капије храма. Оне су седеле тамо и обожавале лажног бога Тамуза. Погледај ове људе на улазу у Јеховин храм! Има их око 25. Језекиљ их је видео. Они се клањају ка истоку и обожавају сунце!

’Ти људи ме не поштују‘, рекао је Јехова. ’Они не само што раде оно што је лоше, него и долазе у мој храм да би то радили!‘ Зато је Јехова обећао: ’Осетиће жестину мог гнева. Нећу жалити за њима када буду били уништени.‘

Прошло је свега око три године откако је Јехова то показао Језекиљу, и Израелци су се побунили против краља Навуходоносора. Зато је он кренуо у рат против њих. После годину и по дана, Вавилонци су срушили јерусалимске зидине и спалили град до темеља. Многи људи су били убијени или одведени у ропство у Вавилон.

Зашто је Јехова дозволио да Израелци доживе то ужасно уништење? Зато што га нису слушали и што нису поштовали његове законе. То нам показује колико је важно да увек радимо оно што Бог каже.

У почетку је само малом броју људи било дозвољено да остану у израелској земљи. Краљ Навуходоносор је над тим људима поставио Јеврејина који се звао Годолија. Али, тада су неки Израелци убили Годолију. Сада се народ уплашио да ће Вавилонци доћи и убити их због тога. Зато су одлучили да побегну у Египат и натерали су и Јеремију да пође с њима.

Тако је израелска земља остала потпуно без људи. У њој 70 година нико није живео. Била је потпуно пуста. Али, Јехова је обећао да ће после 70 година вратити свој народ у ту земљу. Шта се за све то време дешавало с Божјим народом у вавилонској земљи у коју су били одведени? Хајде да видимо.

2. Краљевима 25:1-26; Јеремија 29:10; Језекиљ 1:1-3; 8:1-18.Питања

  • Шта је било с Јерусалимом и Израелцима који се виде на слици?
  • Ко је био Језекиљ, и које му је страшне ствари Јехова показао?
  • Шта је Јехова рекао да ће се десити пошто га Израелци нису нимало поштовали?
  • Шта је краљ Навуходоносор урадио када су се Израелци побунили против њега?
  • Зашто је Јехова дозволио да Израелци доживе то страшно уништење?
  • Како је израелска земља остала потпуно без људи, и колико дуго?

Додатна питања